Публікація

608 днів повномасштабної війни в Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 608 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2095 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 309 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

227

Поранення людини

987

Усього

1214

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 227 людей та було поранено щонайменше 987 осіб.

11.10.2023 внаслідок обстрілу м. Нікополь постраждала 78-річна жінка. А вдень ворог знову обстріляв Нікополь – завдав ракетного удару, а також атакував дронами-камікадзе та важкою артилерією. Зруйновано гімназію. Відомо про трьох загиблих. 72-річного чоловіка та двох жінок, 60 та 70 років. Пошкоджено 2 інфраструктурні об’єкти та продуктовий магазин, 50 житлових будинків, 18 господарських споруд, 17 сонячних панелей, автомобіль та 2 лінії електропередачі.

Джерело: https://t.me/dnipro_now

18.10.2023 року внаслідок ракетного удару по с. Обухівка четверо постраждалих. Це жінки – 56, 65 і 75 років. Та 35-річний чоловік. Троє з них в лікарні в стані середньої тяжкості. Загинула 31-річна жінка, Катерина Невкипіла. У неї залишились дві донечки віком 1,5 і 13 років. Дивом уціліла менша донька, яка знаходилась у сусідній кімнаті. Старша в цей час була у школі. За уточненою інформацією, через ракетний удар по Обухівці знищена 1 оселя і 21 – понівечена. Побиті 11 господарських споруд та 1 – зруйнована.

Джерело: https://t.me/dnipro_now

20.10.2023 Ввечері та вночі окупанти атакували Кривий Ріг ракетами і ударними БПЛА. Внаслідок ракетного удару по дачному кооперативу в передмісті загинув чоловік 1963 р.н., а його дружина 1967 р.н. була доставлена до лікарні у тяжкому стані. Зараз постраждала в політравмі, її стан – середньої важкості. Було пошкоджено три будинки. Потім була ще одна атака ракетами та БПЛА. Пошкоджено об’єкт промислової інфраструктури. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 9912 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

506

Громадське об’єднання

3

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

6657

Будівлі лікувально-оздор. закладу

47

Об’єкти культурно-розважального закладу

36

Будівлі освітньо-виховного закладу

205

Будівля державної установи

77

Об’єкти транспортної інфраструктури

89

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

23

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1285

Історичні пам’ятки

6

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

918

Об’єкт невідомий

15

Загалом об’єктів

9912

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За жовтень було зафіксовано не менше 66 пошкоджених об’єктів енергетичної інфраструктури, газопроводи, сонячні панелі. Було зафіксовано руйнування 24 об’єктів підприємницької діяльності, серед яких кафе, крамниці, приватні підприємства тощо, 8 об’єктів навчально-виховного призначення, 34 автомобілі та інші транспортні засоби.

Зафіксовано руйнування 419 об’єктів, серед яких – будівлі житлово-побутового призначення, об’єкти транспортної інфраструктури та будівлі комунально-виробничого призначення.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

13.10.2023 року ворог обстріляв Марганецьку громаду, там пошкоджені аграрне підприємство, 7 житлових будинків, 2 господарські споруди, авто та ЛЕП.

12.10.2023 року ворог під ранок атакував з важкої артилерії Нікополь та Марганецьку громаду. Було пошкоджено 2 приватні будинки. Вдень окупанти продовжили обстріл району з важкої артилерії, а також вдарили дроном-камікадзе. У Нікополі пошкоджено 2 готелі, багатоповерхівку, 9 приватних будинків, 5 господарських споруд, гараж, газопроводи, ЛЕП. У Марганецькій громаді пошкоджено 5 осель, газогони та електромережі. 

Фото: https://t.me/c/1293062352/48298 

24.10.2023 року Військові рф завдали ракетного удару по Синельниківському району Дніпропетровщини. Зранку 24 жовтня 2023 року військові рф здійснили ракетний обстріл м. Синельникове на Дніпропетровщині. Внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено інфраструктурний об’єкт, понад 10 житлових будинків, навчальний заклад, кафе та приміщення банку. 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області  сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1747

Ракетний удар

231

РСЗВ «Град»

385

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. 

Так, 21.10.2023 року у Нікопольському районі противник атакував з артилерії та безпілотників по Марганецькій громаді та Нікополю. Через ворожий обстріл Нікополя загинув 71-річний чоловік. Рятувальники знайшли його з вудкою в руці, поруч стояв велосипед і лежала виловлена риба. Декілька снарядів упали поруч з рибалкою, ще декілька вдарили по старій частині міста. Микола Олександрович помер миттєво від уламка російського боєприпасу – побачивши людину на березі, окупанти розпочали артилерійський обстріл. Пошкоджень зазнали: інфраструктурний обʼєкт, приватні будинки, господарська споруда.

23.10.2023 року вдень ворог тричі обстріляв Нікополь та Марганецьку громаду. Пошкоджено близько 10 осель, господарську споруду, авто, кафе – там виникла пожежа. Без втрат. 

02.10.2023 року у Нікополі ворог поцілив артилерією по домівках містян, значних руйнувань зазнала одна з гімназій міста. Правоохоронці зафіксували пошкодження дванадцяти приватних будинків, шести господарчих споруд, з них одну повністю зруйновано, легкового автомобіля, сонячних панелей. У будівлях снарядами потрощено цегляні стіни та огорожа, провалився дах та стеля, вилетіли шибки. 

Фото: https://www.056.ua/

Під обстрілами в цьому місяці перебували населені пункти Нікопольського району Дніпропетровської області, м. Синельникове, Нікополь, Кривий Ріг, смт Обухівка, Червоногригорівська, Марганецька, та Мирівська громади.

Основне фото: Відділ комунікації поліції Дніпропетровської області за матеріалами Нікопольського РУП

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: