Публікація

608 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 608 днів (із 24 лютого 2022 р. по 24 жовтня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2250 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 460 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

356

Поранення людини

679

Зґвалтування

1

Порушення прав

19

Зникнення людини

160

Усього

1215

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 356 людей та було поранено щонайменше 679 людей. За останній місяць зафіксовано 3 епізоди з жертвами серед цивільних людей, загалом 3 осіб загинули, 3 осіб дістали поранення. 

Увечері 18 жовтня 2023 року військові рф завдали ракетного удару по населеному пункту Степівської громади Миколаївського району. Влучання зафіксовано по закладу харчування – під завалами загинуло дві людини, поранення отримала одна людина. За словами секретаря Степівської сільської ради Віктора Федюка, у зруйнованій будівлі був розташований комплекс магазинів й бар. Одна з двох загиблих – власниця закладу. «Прямо перша ракета була в барну стійку, де стояла власниця закладу» – повідомив представник сільської ради. Місцеві мешканці розповідають, що у Степівській громаді немає військових об’єктів, лише приватні будинки, підприємства, магазини та кафе. «Це взагалі цивільний обʼєкт, ми сиділи за цим столом. Ось тут людину завалило, так людина й померла, жінка. Ще там хтось травмований був. Ми одного відтягнули в центр, щоб не був під камінням» – повідомив очевидець обстрілу. 

15 жовтня 2023 року в Баштанському районі в полі підірвались на міні підлітки 2008 та 2011 року народження. Внаслідок вибуху на місці загинув хлопчик 14 років, іншого, з мінно-вибуховими травмами, доставлено до лікувального закладу. Як повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, діти гралися в полі за селом. Раніше на цій території велися активні бойові дії. Також у полі біля міста Снігурівка вдень 11 жовтня 2023 року на міні підірвався комбайн. За повідомленням начальника ГУНП у Миколаївській області Сергія Шайхета, на момент вибуху селяни збирали врожай соняшнику. 48-річний комбайнер отримав мінно-вибухову травму та осколкові поранення тіла, нині чоловік доставлений до лікарні.

У ході документування встановлюються також жертви серед цивільних людей, які стались у попередній період, у тому числі у 2022 році. Зокрема під час виявлення правоохоронцями поховань жертв імовірних воєнних злочинів рф, стають відомими нові жертви серед цивільних людей: наприкінці вересня 2023 року прокурори спільно зі слідчими СБУ та криміналістами ГУНП провели ексгумацію тіла 80-річного чоловіка, який ще навесні минулого року отримав смертельні поранення під час обстрілу селища Первомайське Миколаївського району з боку зс рф. На початку жовтня 2023 року в тому ж населеному пункті прокурори спільно зі слідчими та криміналістами ГУНП провели ексгумацію тіла 27-річного чоловіка, який також навесні 2022 року отримав смертельні поранення під час обстрілу селища з боку зс рф. Родичі поховали молодого чоловіка прямо за будинком, бо через обстріли не мали змоги зробити це іншим чином.

Також встановлення фактів цивільних жертв попередніх періодів стає можливим завдяки аналізу та зіставленню даних відкритих ресурсів з цивільними жертвами, зокрема, Меморіалу цивільних жертв війни Росії проти України, повідомленням у соціальних мережах та ЗМІ. Таким чином за минулий місяць вдалось установити та внести до бази даних 9 нових епізодів та уточнити 11 епізодів загибелі та поранення цивільних людей у Миколаївській області після 24 лютого 2023 року. 

Наслідки підриву комбайна на міні під м. Снігурівка Баштанського району, 11 жовтня 2023 року. Фото: Сергій Шайхет/Телеграм

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період унаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 4372 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

2547

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

614

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

550

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

188

Будівля освітньо-виховного закладу

146

Господарчі угіддя, ліси

79

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

52

Будівля державної установи

51

Об’єкт культурно-розважального закладу

37

Об’єкт транспортної інфраструктури

27

Будівля культового призначення

24

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

51

Загалом об’єктів

4372

Як і в попередній період, за останній місяць обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти та акваторія Очаківської та Куцурубської громади Миколаївського району. Таких обстрілів зафіксовано небагато відносно попередніх місяців. Зокрема по території Куцурубської громади задокументовано 4 артилерійські обстріли, що призвели до пошкодження цивільних об’єктів. Водночас відновились обстріли міста Миколаєва та інших громад Миколаївського району. 

За інформацією очільника Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма, на Кінбурнській косі залишається приблизно п’ятсот окупантів, які продовжують обстрілювати Очаківську й Куцурубську громади. Також керівник ОВА зазначив, що Миколаїв та область росіяни стабільно атакують двічі на місяць балістичними ракетами, щоб нагадати про свою присутність.

Так, армія рф 9 жовтня 2023 року завдала ударів з артилерії по селу Дмитрівка Куцурубської громади. У населеному пункті пошкоджено об’єкти інфраструктури, адміністративну будівлю, школу, приватні будинки та господарчі споруди. 13 жовтня 2023 року російські військові знову завдали артилерійських ударів по населеному пункту Куцурубської громади. Внаслідок обстрілу пошкоджено житлові будинки та лінія електропостачання.

25 вересня 2023 місто Миколаїв зазнало ракетного удару з боку російських військових. Попередньо це була ракета Х-59, яка влучила в обʼєкт інфраструктури на околицях міста. 27 та 29 вересня 2023 року російські військові знову обстріляли ракетами місто Миколаїв. Влучання відбулись в об’єкт інфраструктури на околицях міста. За словами Віталія Кіма, удари по об’єктах інфраструктури були сплановані. «Це точно сплановані цілі, тому що є точна інформація, куди влучали, хто і чим стріляв і таке інше. Це спланована була акція, тому що ворожі безпілотники контролювали влучання», – зазначив керівник ОВА.

У ніч проти 19 жовтня 2023 року, Миколаїв зазнав ракетного удару, внаслідок чого виникла пожежа непрацючої складської будівлі на території одного з підприємств, вибуховою хвилею пошкоджено багатоквартирні будинки. За даними міської ради, пошкоджень зазнали вісім житлових будинків. «Займаємось заливкою вибитих вікон, видаємо плівку і зашиваємо ОСБ-плитами пошкоджені вікна. Звернення йдуть постійно, допомагаємо людям зашивати, нарізати, близько 20 звернень вже відпрацьовано», – розповів заступник директора КП «Пілот» Дмитро Смоляр.

Увечері 18 жовтня 2023 року військові рф завдали ракетного удару по населеному пункту Степівської громади Миколаївського району. Влучання зафіксовано по закладу харчування. Внаслідок удару також пошкоджено житлові будинки, сільгосппідприємство та іншу цивільну інфраструктуру. «Лежала я в ліжку, стало щось тріщать. Стеля стала падати, біля мене попадали, добрі такі шматки. Я посередині в ліжку, а навколо в мене вся стеля. Дуже страшно. Два «прильоти» чули – це точно. Потім «шахеди» літали й пролітали ракети. Не спали всю ніч. Онук біля мене, я чула, як його серце б’ється» – згадує місцева мешканка села Степового російський обстріл. 

Протягом останнього місяця представники громадської приймальні УГСПЛ у м. Одесі провели моніторинговий візит до Галицинівської громади Миколаївського району для документування ймовірних воєнних злочинів. Зокрема документатори працювали в одному з найбільш зруйнованих населених пунктів громади – селі Прибузьке. Тут пошкоджено майже кожені з 450 будинків та вся соціальна інфраструктура. Значних руйнувань зазнали школа, дитячий садок та ФАП. Пряме влучання снаряда з російського гвинтокрила практично знищило будівлю церкви. Пошкоджено склади та інше майно 20 великих агропідприємств та майже усіх невеликих фермерських господарств, в селі повсюди залишки згорілої сільськогосподарської техніки. Староста села також розповів документаторам про ймовірний розстріл російськими військовими двох цивільних людей, їхні тіла пізніше знайшли у полі за селом.

Наслідки російського обстрілу Степівської громади Миколаївського району 18 жовтня 2023 року. Фото: Nikcenter – центр журналістських розслідувань

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1462

РСЗВ «Град»

45

Авіаудар

33

Ракетний удар

391

РСЗВ «Смерч»

105

РСЗВ «Ураган»

31

Касетні засоби ураження

161

РСЗВ «Торнадо-C»

5

Міномет 

8

Обстріл зі стрілецької зброї

12

Вибуховий пристрій

87

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

16

Зникнення

11

Насильницькі зникнення

4

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

3

Привласнення майна цивільних осіб

17

Умисне вбивство цивільної людини

10

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

15

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Взяття заручників

3

Посягання на людську гідність

6

Масове насильницьке вивезення людей до Росії

1

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів. 

Військові рф продовжують обстрілювати акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти в населених пунктах Очаківської та Куцурубської громади. Зокрема на території Куцурубської громади задокументовано 4 артилерійські обстріли. Відновились обстріли міста Миколаєва – тричі наприкінці вересня 2023 року російські військові влучили ракетами в обʼєкти інфраструктури на околицях міста. 

Один із найбільш резонансних обстрілів – ракетний удар 18 жовтня 2023 року по Степівській громаді Миколаївського району. Влучання зафіксовано по закладу харчування: там під завалами загинуло дві людини, поранення отримала одна людина. Також унаслідок удару пошкоджено житлові будинки, сільськогосподарське підприємство та іншу цивільну інфраструктуру.

У населених пунктах Миколаївської області продовжують фіксуватися випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах. Протягом останнього місяця зафіксовано два таких випадки: одна людина загинула, двоє людей отримали поранення. Зокрема в Баштанському районі у полі на міні підірвались два підлітки. Внаслідок вибуху на місці загинув хлопчик 14 років, іншого з мінно-вибуховими травмами доставлено до лікарні.

Основне фото від Міністерства внутрішніх справ України: Зруйнований ракетним ударом заклад громадського харчування у Степівській громаді Миколаївського району, 19 жовтня 2023 року.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: