Публікація

578 днів повномасштабної війни в Полтавській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м.  Суми, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 578 днів повномасштабної російсько-української війни на території Полтавської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 49 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

За досліджуваний період у Полтавській області нами було зафіксовано загалом 14 епізодів, пов’язаних з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 29
Поранення людини 137
Зникнення людини 1
Усього 167

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

 

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Полтавській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 29 людей та було поранено щонайменше 137 осіб.

За останній місяць спостерігався стабільно високий рівень випадків поранень та загибелі внаслідок обстрілів ЗС РФ населених пунктів. Наприклад, 28 серпня унаслідок ворожої атаки 4 людей загинуло, двоє людей доставлені в лікарню з незначними ушкодженнями. Також повністю зруйновано виробничий цех підприємства. 22 вересня рф завдали значних ракетних ударів по Кременчуку. Внаслідок обстрілу також постраждали навколишні будівлі. Загальна кількість постраждалих у результаті ворожого удару по Кременчуку досягла 55 осіб. 19 людей перебувають на стаціонарному лікуванні, у тому числі одна дитина. Усього постраждало шестеро дітей. Також серед постраждалих є одна вагітна жінка. Одна людина загинула. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Полтавській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 210 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 14
Будівлі житлово-побутового призначення 172
Об’єкти культурно-розважального закладу 1
Об’єкти транспортної інфраструктури 1
Господарчі угіддя, ліси 1
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 14
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 4
Об’єкт невідомий 3
Загалом об’єктів 210

 

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на об’єкти цивільної інфраструктури Полтавської області: 28 серпня 2023 р. внаслідок ворожої було повністю зруйновано виробничий цех підприємства Гоголівської громаді  (олійний завод). 20 вересня 2023 р. росіяни неодноразово атакували Полтавщину, наслідком чого було сильне пошкодження нафтопереробного заводу у Кременчуці. Сталася пожежа. На місці досі працюють усі відповідні служби. Роботу заводу тимчасово припинено. 22 вересня 2023 р. рф завдали значних ракетних ударів по Кременчуку. Повідомляється про значні влучання в цивільну інфраструктуру. Внаслідок обстрілу також постраждали навколишні будівлі. Загалом за цей місяць спостерігалася найбільша активність ворога порівняно з попередніми місяцями, а також найбільша кількість пошкоджених цивільних об’єктів за весь час війни.

Удар РФ по Кременчуці / фото t.me/vitalii_maletskyi

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Полтавській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування)   1
Авіаудар 4
Ракетний удар 38
РСЗВ “Ураган” 1
Обстріл зі стрілецької зброї 2
Інше 1

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та зазнають серйозних поранень  цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Ми зафіксували тільки ті випадки, в яких є наслідки для населення та країни, але варто зауважити, що протягом останнього місяця на фіксованій території обстріли здійснювались з найбільшою амплітудою та наслідками за весь час повномасштабної війни. 

Удар РФ по Кременчуці / фото t.me/vitalii_maletskyi

Так, 28 серпня 2023 р. унаслідок ворожої атаки на олійний завод 4 людей загинуло, двоє людей доставлені в лікарню з незначними ушкодженнями. Також повністю зруйновано виробничий цех підприємства. 20 вересня 2023 р. росіяни неодноразово атакували Полтавщину: є влучання у нафтопереробний завод у Кременчуці. Сталася пожежа. На місці досі працюють усі відповідні служби. Роботу заводу тимчасово припинено. Станом на зараз відомо, що постраждалих немає. 22 вересня 2023 р.  рф завдали значних ракетних ударів по Кременчуку. Одну ракету збили сили ППО. На жаль, є влучання в цивільну інфраструктуру. Внаслідок обстрілу також постраждали навколишні будівлі. Загальна кількість постраждалих у результаті ворожого удару по Кременчуку досягла відмітки в 55 осіб. 19 людей перебувають на стаціонарному лікуванні, у тому числі одна дитина. Усього постраждало шестеро дітей. Також серед постраждалих є одна вагітна жінка. Одна людина загинула. Загалом за цей місяць спостерігалася найбільша активність ворога порівняно з попередніми місяцями, а також найбільша кількість пошкоджених цивільних об’єктів за весь час війни.

Основне фото: Суспільне

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував Дмитро Мурач, документатор громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: