Публікація

578 днів повномасштабної війни в Херсонській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Херсоні, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 578 днів повномасштабної російсько-української війни на території Херсонській області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 4928 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

Необхідно звернути увагу, що кількість епізодів щомісячно збільшується як за рахунок вчинення російськими військовими воєнних злочинів у поточному місяці, так і за рахунок виявлення злочинів, скоєних раніше.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Херсонській області нами було зафіксовано загалом 2696 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав    

Постраждалих

Загибель людини

624

Поранення людини

1241

Порушення прав

266

Зґвалтування

5

Насильницьке зникнення

560

Усього:

2696

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Херсонській  області внаслідок переважно артилерійських, авіаударів та спрацювання вибухових пристроїв загинуло щонайменше 624 людини та було поранено щонайменше 1241 людина.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

1 вересня 2023 року близько 19:00 російські військові, попередньо з артилерії, обстріляли селище Першотравневе у Білозерській громаді на Херсонщині. 

Під ворожий обстріл потрапила тракторна бригада на території агропідприємства. Смертельні поранення отримав 47-річний працівник, його 49-річний колега з мінно-вибуховою травмою та уламковими пораненнями госпіталізований до лікарні. Також пошкоджено автотранспорт та спецтехніку.

Фото: ГУНП у Херсонській області

2 вересня  2023 року близько 12:07 російські війська випустили керовані авіабомби про Одрадокам’янці, влучили у приватні будинки. 43-річний чоловік отримав травми, несумісні з життям. 42-річного чоловіка госпіталізували у тяжкому стані. Також постраждав 57-річний чоловік, у нього множинні осколкові поранення. 

14 вересня 2023 року після 00:00 російські військові з артилерії обстріляли с. Новодмитрівка  Білозерської громади Херсонської області. Ворожі снаряди поцілили по приватному будинку та його території. Внаслідок цього травми, несумісні із життям, отримав 6-річний Назар Грицков. У важкому стані до лікарні госпіталізований його брат 13 років. Також постраждали троє сусідів, які прибігли на допомогу та потрапили під повторний обстріл. У 18-річної дівчини мінно-вибухова травма та рана стопи, у 24-річного чоловіка мінно-вибухова травма, контузія та гостра реакція на стрес, у 60-річного чоловіка уламкове поранення ноги. 

Пошкоджено приватні будинки, господарські споруди. Під обстріл зс рф потрапила й карета “швидкої”. Пошкоджено автівку, медики не постраждали.

Фото: Херсонська обласна прокуратура

Приблизно о першій годині ночі 16 вересня 2023 року російські військові вдерлися до будинку Анастасії (медична сестра-анестезіологиня у перинатальному центрі ІІ рівня імені Клименка в місті Херсон) і Валерія (провідний державний інспектор рибоохоронного патруля) Саксаганських у селі Малі Копані Голопристанської громади на Херсонщині. Наступного дня тіло 26-річної Анастасії знайшли на трасі. Її розстріляли. Тіло її вбитого 34-річного чоловіка знайшли невдовзі. Сиротою залишилась їхня дворічна донечка Маргарита. Маленька донька викрадених протягом 12 годин перебувала вдома сама. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Херсонській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 6160 цивільних об’єктів, серед яких:

 

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

315

Будівлі житлово-побутового призначення

4679

Об’єкти культурно-розважального закладу

42

Будівлі освітньо-виховного закладу

180

Будівля державної установи

45

Об’єкти транспортної інфраструктури

15

Господарчі угіддя, ліси

42

Будівлі культового призначення

24

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

112

Історичні пам’ятки

25

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

618

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

1 вересня 2023 року внаслідок обстрілу російськими військовими м. Херсона пошкоджено будинок та легковий автомобіль Ауді Q7. 

15  вересня 2023 року близько 09:20 російські військові завдали удару керованими авіабомбами по тимчасово окупованому місту Нова Каховка Херсонської області. Одна людина загинула, 15 чоловік отримали поранення.

Зруйновано щонайменше чотири багатоквартирні будинки, зокрема по вул. Горького 26, Горького, 28, Довженко, 13, Довженко, 11, близько сотні квартир залишилось без вікон, у кількох десятках квартир вирвані стіни та балкони.

Пошкоджено щонайменше два автомобілі, обидва – легкові автомобілі чорного кольору.

15 вересня 2023 року російські військові здійснили обстріл м. Херсона, пошкоджено декілька будинків.

19 вересня 2023 року о 9 годині 38 хвилин російські військові  здійснили  артилерійський обстріл м. Херсона. По вул. Нафтовиків, 13 поцілили у тролейбус з пасажирами, двоє людей отримали поранення. У лікарні в одного з них зупинилося серце – 57-річного херсонця, який постраждав внаслідок російського удару по тролейбусу.

Фото: ДСНС Україна

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Херсонській  області трапилися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

3072

Авіаудар

193

Ракетний удар

61

Вибуховий пристрій

142

Катування (тортури), нелюдське поводження

35

Незаконне позбавлення волі

149

Привласнення майна цивільних осіб

349

Захоплення цивільної будівлі

125

Інше

77

Завдяки ЗСУ звільнено правобережну частину Херсонської області, російські війська обстрілюють переважно м. Херсон та населені пункти на березі р. Дніпро на деокупованій території. Як наслідок, найбільша кількість фактів щодо пошкодженого та зруйнованого майна, вбитих та поранених цивільних спостерігається у м. Херсоні, населених пунктах Бериславського району та прибережних селах Херсонського району.

Російські військові продовжують активно завдавати авіаударів по цивільних населених пунктах. Системно застосовують КАБи і по м. Херсону.

На початку вересня прослідковувалось зниження інтенсивності обстрілів саме м. Херсона (ситуація в області без змін), але приблизно після 15 вересня 2023 кількість і важкість наслідків обстрілів різко зросли, в декілька разів. 

Продовжується пограбування житла місцевих мешканців на Лівобережжі, які були вимушені покинути домівки через підрив Каховської ГЕС.

Тиск, перевірки та примусова паспортизація – основні напрямки діяльності російських військових на окупованих територіях. 

Надходить інформація про перші підтверджені випадки мобілізації до лав зс росії тих місцевих мешканців, хто раніше отримав російські паспорти. 

Основне фото: ГУНП у Херсонській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував  Олександр Данилов, адвокат, юрист громадської приймальні  УГСПЛ в м. Херсон 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: