Публікація

578 днів повномасштабної війни в Чернігівській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної громадською організацією «МАРТ» спільно з громадською спілкою «Освітній дім прав людини в Чернігові», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 578 днів повномасштабної російсько-української війни на території Чернігівської області.

Було задокументовано 3637 епізодів за весь період, та безпосередньо 22 епізоди за вересень 2023 р.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

  За досліджуваний період у Чернігівській області нами було зафіксовано загалом 592 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав 

Постраждалих

Загибель людини

530

Поранення людини

548

Порушення прав

604

Зникнення людини

46

Усього

1728

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області внаслідок ракетних, мінометних та артилерійських обстрілів, а також дії вибухових пристроїв різного характеру загинуло щонайменше 530 осіб та було поранено щонайменше 548 людей.

28 серпня 2023 року близько 19-ї години на Чернігівщині (Добрянська ТГ) підірвався легковий автомобіль. Внаслідок вибуху загинули дві особи (працівник патрульної поліції та його дружина), двоє дітей госпіталізували до лікарні. На лісовій дорозі автомобіль підірвався на міні. Внаслідок вибуху автівка загорілася.

Фото: поліція Чернігівської області

9 вересня 2023 року вранці ворожі війська із застосуванням артилерійського озброєння здійснили обстріл села Костобобрів Семенівської ТГ. Унаслідок обстрілу було тяжко поранено 68-річного місцевого жителя, який доставлений до лікарні для надання кваліфікованої медичної допомоги. Окрім того, пошкоджено господарські будівлі на території господарства потерпілого. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Чернігівській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 4861 об’єкт цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

228

Будівлі житлово-побутового призначення

3402

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

40

Об’єкти культурно-розважального закладу

18

Будівлі освітньо-виховного закладу

104

Будівля державної установи

36

Об’єкти транспортної інфраструктури

26

Господарчі угіддя, ліси

405

Будівлі культового призначення

22

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

62

Історичні пам’ятки

22

Мости

19

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

476

Гуманітарний конвой

1

Загалом об’єктів

4861

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

28 серпня 2023 року внаслідок обстрілу по Сновщині в одному з населених пунктів громади сталося загоряння житлового будинку. 

29 серпня 2023 року у другій половині дня російські війська обстріляли лікарню у м Семенівка на Чернігівщині. Російські війська обстрілювали Семенівку зі ствольної артилерії (17 приходів). Унаслідок обстрілу пошкоджене також евакуаційне авто.

Фото: ОК ПІвніч

30 серпня 2023 року у селі Буда-Вороб`ївська Новгород-Сіверського району (Новгород-Сіверська ТГ) по вул. Молодіжній, 6 сталася пожежа господарчої будівлі та лазні. Вогнем знищено покрівлю та перекриття господарчої будівлі на всій площі, пошкоджено стіни лазні, покрівлю. Причина пожежі — влучання боєприпасів, їх уламків унаслідок бойових дій. Також обірвано лінію електропередач.

30 серпня 2023 року у селі Гасичівка Чернігівського району (Городнянська ТГ) по  провулку Магістральному сталася пожежа неексплуатованого житлового будинку. Внаслідок пожежі вогнем знищено будинок та суху траву. Причина пожежі — влучання боєприпасів та їхніх уламків внаслідок бойових дій.  

1 вересня 2023 року  внаслідок обстрілу зс рф знищено житловий будинок у с. Хрінівка Корюківського р-ну.

9 вересня 2023 року вранці ворожі війська із застосуванням артилерійського озброєння здійснили обстріл села Костобобрів Семенівської ОТГ. Пошкоджено господарські будівлі.

9 вересня 2023 року внаслідок обстрілу з АГС сталося близько 30 вибухів у напрямку села Клюси. Внаслідок обстрілу пошкоджено приватний будинок.

10 вересня 2023 року близько опівночі російські війська влучили Шахедом у багатоквартирний двоповерховий будинок в центрі села Чайкине на Новгород-Сіверщині. Дві квартири цього будинку зруйновані.

Фото: Поліція Чернігівської області

21 вересня 2023 року 16-й год. в с. Грем’яч внаслідок бойових дій сталася пожежа господарської будівлі (3х4 м, стіни дерев’яні, покрівля шиферна). Будівлю знищено вогнем. 

22 вересня 2023 року через обстріли в с. Янжулівка Семенівської ТГ виникла пожежа житлових будинків та ферми.

Наслідки обстрілів в Янжулівці. Фото: Начальник Новгород-Сіверської РВА Сергій Сергієнко

22 вересня 2023 року диверсійно-розвідувальні групи рф проникли на територію Чернігівської області. Зокрема, ворожі ДРГ замінували і підірвали міст через річку Судость у Новгород-Сіверському районі.

23 вересня 2023 року російські військові обстріляли Мощенку та Сеньківку Городнянської громади. Було зареєстровано 133 вибухи з мінометів, ствольної артилерії та АГС. Один будинок був знищений і спалений вщент, іще п’ять осель зазнали руйнувань.

24 вересня 2023 року внаслідок обстрілу с. Мощенка сталося займання приватного будинку. 5 приходів, ймовірно САУ.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області трапилися такі події:

 

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

2700

Авіаудар

258

Ракетний удар

49

Касетні засоби ураження 

15

Обстріл зі стрілецької зброї

108

Ушкодження транспортним засобом

26

Вибуховий пристрій

93

Катування (тортури), нелюдське поводження

56

Незаконне позбавлення волі

75

Привласнення майна цивільних осіб

110

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

5

Використання цивільного населення як щита

28

Взяття заручників

5

Захоплення цивільної будівлі

27

Інше

24

 Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що за останній місяць зс рф продовжували активно обстрілювати прикордонні населені пункти Чернігівської області. Ворог веде систематичні щоденні обстріли з артилерії, мінометів, РСЗВ, також зафіксовані ракетні удари – це все неминуче призводить до руйнування цивільної інфраструктури та людських втрат. Зафіксовані спроби проникнення  ворожих ДРГ, що призвели до руйнування цивільної інфраструктури (мосту). 

 Загалом за останній місяць від ворожих обстрілів пошкоджено щонайменше 19 будинків житлового-побутового призначення, 1 буд. лікувально-оздоровчого закладу, 1 об’єкт підприємницької діяльності та комунально-виробничого призначення, знищено 2 автомобілі, 1 із них підірвався на міні (2 людей загинуло, 2 дітей травмовано), ще одна людина отримала поранення внаслідок обстрілу. Ворожі ДРГ зруйнували 1 міст. 

Основне фото: Корюківська РВА

 Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected].

Аналіз підготував Дмитро Науменко координатор громадської приймальні УГСПЛ  в м. Чернігів,  що діє на базі ГО «МАРТ»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: