Публікація

578 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 578 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 вересня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2133 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 438 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

340

Поранення людини

663

Зґвалтування

1

Порушення прав

18

Зникнення людини

160

Усього

1182

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 340 людей та було поранено щонайменше 663 людини. За останній місяць зафіксовано один епізод поранення внаслідок обстрілів російських військових та два епізоди підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах. Загалом 2 людей загинуло, 3 людей отримало поранення.

Зокрема у Снігурівській громаді Баштанського району 20 вересня на протитанковій міні підірвався автомобіль, у якому їхали двоє чоловіків. Один із них загинув на місці, другого чоловіка госпіталізували. За інформацією начальника Головного управління Нацполіції у Миколаївській області Сергія Шайхета, «автомобіль Ford Transit наїхав на протитанкову міну. 23-річний чоловік загинув на місці. Другий, 38-річний, отримав травми. Його госпіталізували до лікарні». За інформацією ДСНС, територія, якою їхав автомобіль, виявилась небезпечною, адже під час обстеження тут виявлено й інші боєприпаси.

Наступного дня, 21 вересня, внаслідок збиття силами протиповітряної оборони ворожої цілі, її уламками пошкоджено три житлові будинки, гараж та господарчу споруду у Баштанському районі. Незначні тілесні ушкодження отримали дві жінки, медична допомога їм надана на місці.

Наслідки підриву автомобіля на протитанковій міні у Снігурівській громаді Баштанського району, 20 вересня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 4224 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

2500

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

562

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

531

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

167

Будівля освітньо-виховного закладу

143

Господарчі угіддя, ліси

77

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

52

Будівля державної установи

50

Об’єкт культурно-розважального закладу

36

Об’єкт транспортної інфраструктури

26

Будівля культового призначення

23

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

51

Загалом об’єктів

4224

 

Як і в попередній період, за останній місяць обстрілів із боку військових рф зазнали місто Очаків та населені пункти Очаківської та Куцурубської громади Миколаївського району. Щоправда, обстрілів стало набагато менше: всього зафіксовано 4 обстріли населених пунктів у цих громадах. 

Зокрема 28 серпня російські військові завдали удару реактивною системою залпового вогню «Град» по місту Очакову, внаслідок обстрілу пошкоджено житловий будинок. 11 вересня російська війська вчергове обстріляли місто Очаків, пошкоджені житлові будинки. Внаслідок російського обстрілу міста Очакова 20 вересня пошкоджені будинки та автівки місцевих жителів. Після обстрілу виникла пожежа на відкритій території, вогнеборці ДСНС загасили  полум’я на площі 500 кв. м та запобігли його розповсюдженню на забудови приватного сектору. Російські війська 21 вересня обстріляли Куцурубську територіальну громаду, через падіння боєприпасів та уламків зайнялася суха трава. Рятувальники ДСНС загасили пожежу на площі 1,5 гектара.

Вночі 18 вересня російські військові атакували безпілотними літальними апаратами місто Снігурівка Баштанського району. Внаслідок атаки численних пошкоджень зазнали об’єкти цивільної інфраструктури. За даними ОВА, уламки збитого дрона типу «Shahed-136/131» спричинили пожежу двоповерхової нежитлової будівлі, яку було оперативно ліквідовано. Ударною хвилею пошкоджено розташовані поруч будівлі, постраждалих немає. «День був дуже важкий, але тішить те, що обійшлося без жертв. Сьогоднішня ніч – це чергове підтвердження того, що дітям іще зарано йти до школи» – так прокоментував нічний обстріл міста начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

Протягом останнього місяця представники громадської приймальні УГСПЛ у м. Одесі спільно з журналістами Центру публічних розслідувань провели моніторинговий візит до Шевченківської громади для документування ймовірних воєнних злочинів. Це вже третій виїзд до цієї громади, цього разу документатори працювали з місцевою владою та мешканцями села Зелений Гай та селища Луч. Ці населені пункти не перебували в окупації, але постійно обстрілювалися російськими військовими до листопада 2022 року. Зокрема в селищі Луч задокументовано пошкодження понад 20 житлових багатоповерхових будинків, школи, дитячого садочка, церкви, будинку культури, житлово-комунального підприємства, фельдшерсько-акушерського пункту, Укрпошти.

Пошкоджений автомобіль після обстрілу міста Очакова 20 вересня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1430

– РСЗВ «Град»

42

– Авіаудар

26

– Ракетний удар

363

– РСЗВ «Смерч»

107

– РСЗВ «Ураган»

32

– Касетні засоби ураження

128

– РСЗВ «Торнадо-C»

5

– міномет

8

Обстріл зі стрілецької зброї

12

Вибуховий пристрій

80

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

16

Зникнення

13

Насильницькі зникнення

4

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

3

Привласнення майна цивільних осіб

16

Умисне вбивство цивільної людини

9

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

15

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Взяття заручників

3

Посягання на людську гідність

6

Масове насильницьке вивезення людей до Росії

1

Інше

4

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів. 

Військові рф продовжують обстрілювати акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти в населених пунктах Очаківської та Куцурубської громади, аби продемонструвати свою присутність у напрямку Очакова. Проте за останній місяць таких обстрілів стало значно менше ніж раніше. Всього зафіксовано 4 обстріли населених пунктів у цих громадах – без людських жертв, із пошкодженням об’єктів житлової інфраструктури.

У населених пунктах Миколаївської області продовжують фіксуватись випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах. Протягом останнього місяця зафіксовано два таких епізоди: загинуло двоє людей, одна людина поранена. Зокрема у Снігурівській громаді Баштанського району на протитанковій міні підірвався автомобіль, у якому їхали двоє чоловіків. Один із них загинув на місці, другого чоловіка госпіталізували. 

Наслідки російської атаки безпілотниками міста Снігурівка Баштанського району, 18 вересня 2023 року. Фото: Миколаївська обласна прокуратура

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: