Публікація

578 днів повномасштабної війни у Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 578 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1967 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 296 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

221

Поранення людини

972

Усього

1193

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період e Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів та вибухових пристроїв загинула щонайменше 221 людина та було поранено щонайменше 972 людей.

08.09.2023 року внаслідок обстрілу м. Кривий Ріг, ворожа ракета влучила до адмінбудівлі, в якій було кілька офісів – у тому числі офіс Фонду Олександра Вілкула “Українська перспектива”. 55 постраждалих: 1 загиблий та 54 поранені. Серед травмованих – 9 працівників поліції. Зруйнована адмінбудівля поліції Пошкоджені 14 адміністративних будівель, культова споруда, внаслідок удару постраждало більше 100 будинків, у яких проживає понад 5000 криворіжців (30 будинків – це приватний сектор, інші – багатоповерхівки), пошкоджено понад чотири десятки авто. 

Фото: https://t.me/dnipro_now/46701

11.09.2023 року російська армія декілька разів обстріляла Нікополь. Цілили з «Граду» та важкої артилерії. Постраждали три людини. Це чоловіки 24, 47 і 56 років. У них мінно-вибухові травми та осколкові поранення. Потрощені магазин (ТЦ Епіцентр), приватне та харчове підприємства. Зачепило й навчальний заклад. Понівечені п’ятиповерхівка, господарські споруди та авто. До списка руйнувань додалися комунальне підприємство, 5 приватних будинків, кілька господарських споруд, газогін. 

23.09.2023 року У Першотравневій громаді від обстрілів пошкоджено житловий будинок та автомобіль. Унаслідок детонації ворожого боєприпасу постраждав 12-річний хлопчик, він у лікарні, медики роблять все можливе.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 9356  об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

482

Громадське об’єднання

3

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

6246

Будівлі лікувально-оздор. закладу

46

Об’єкти культурно-розважального закладу

35

Будівлі освітньо-виховного закладу

197

Будівля державної установи

71

Об’єкти транспортної інфраструктури

87

Господарчі угіддя, ліси

42

Будівлі культового призначення

22

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1219

Історичні пам’ятки

6

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

884

Об’єкт невідомий

14

Загалом об’єктів

9356

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. За вересень було зафіксовано не менше 79 пошкоджених транспортних засобів та щонайменше 45 об’єктів інфраструктурного життєзабезпечення, які були зруйновані чи пошкоджені внаслідок обстрілів, серед яких –ЛЕП, лінії електропередач, газопроводи, сонячні панелі. 

Було зафіксовано руйнування 374 об’єктів, серед яких будівлі житлово-побутового призначення, об’єкти підприємницької діяльності та транспортної інфраструктури.

За вересень 2023 року було задокументовано 19 об’єктів зруйнованих та пошкоджених будівель комунально-виробничого призначення та державних установ.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

11.09.2023 року окупанти атакували м. Марганець. Пошкоджено 7 приватних будинків, 2 господарські споруди, 3 лінії електропередач та 3 газопроводи. 

Фото: https://t.me/huevuy_mn/18232

20.09.2023 року Протягом ночі та на світанку окупанти накрили вогнем ствольної артилерії Нікополь, Червоногригорівську, Мирівську і Марганецьку ТГ. Люди неушкоджені. Відомо про пошкодження п’яти приватних будинків, двох автомобілів, лінії електромережі. 

21.09.2023 року  У Криворізькому районі ворог обстріляв село Грушівка, що на березі Каховського водосховища: кілька снарядів зі ствольної артилерії. Пошкоджено 5 приватних будинків, господарська споруда, газогін, ЛЕП та сонячні панелі. Без постраждалих. 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області  сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1651

Ракетний удар

220

РСЗВ «Град»

385

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. 

23.09.2023 року ворог укотре атакував Дніпропетровщину безпілотниками та артилерійськими снарядами. Уламки пошкодили об’єкт критичної інфраструктури міста. У Новоолександрівській громаді Дніпровського району пошкоджені дві АЗС та світлофор. Є руйнування асфальтного покриття, горіла суха трава – пожежу рятувальники вже загасили. Фото 8. Джерело: https://dp.npu.gov.ua/news/voroh-atakuvav-dnipropetrovshchynu-bezpilotnykamy-ta-artyleriiskymy-snariadamy-politseiski-fiksuiut-naslidky 

17.09.2023 року війська рф декілька разів за день та вночі здійснювали обстріли населених пунктів. Унаслідок влучань у м. Нікополь пошкоджено приватні будинки, господарські споруди – одну з них повністю зруйновано. Також ударів завдано по території комунального підприємства. В будівлях снарядами понівечено дах, фасади, вікна, майно людей.
Фото 9. Джерело: https://dp.npu.gov.ua/news/nikopolskyi-raion-vkotre-opynyvsia-pid-prytsilnym-vohnem-voroha-pravookhorontsi-ohliadaiut-mistsia-vluchan

Під обстрілами цього місяця перебували населені пункти Нікопольського району Дніпропетровської області, м. Марганець, Нікополь, Кривий Ріг, с. Грушівка, Червоногригорівська, Першотравнева, Марганецька та Мирівська громади, територія Новопавлівської сільської громади Синельниківського району.

Основне фото: Дніпропетровська ОВА

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала Юлія Полєхіна, юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: