Публікація

547 днів повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у Запорізькій області, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 547 днів повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 7432 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 1078 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 385
Поранення людини 1054
Зникнення людини 551
Порушення прав 548
Зґвалтування 2
Усього 2540

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

 

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно авіа-, артилерійських, ракетних ударів та дії вибухових пристроїв загинуло щонайменше 385 людей та було поранено щонайменше 1054 людини. У серпні було зафіксовано щонайменше 82 постраждалих осіб.

Серед інших резонансних подій, 9 серпня армія Росії завдала ракетного удару по житловому кварталу Запоріжжя. Внаслідок російського терору загинуло троє мирних мешканців, ще дев’ятеро громадян отримали тілесні ушкодження, серед них – однорічне маля

Фото: Національна поліція України

 

1.2. Інформація про порушення прав людини

Військові з Республіки Бурятія РФ, які прибули до тимчасово окупованого Токмака, перевіряють документи на право проживання у місцевих жителів. У разі виявлення відсутності документів на реєстрацію права проживання, відбирають усе майно та житло під виглядом «конфіскації» та фізично знущаються з невдоволених місцевих.

1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання

Після перебування протягом 3 місяців у полоні 22-річний Попов Леонід потрапив у лікарню із виснаженням організму – при зрості майже 2 метри він важив 40 кг. У Мелітополі, коли хлопця виписали зі стаціонару 2 серпня 2023 р., і він із батьком доїхали до свого будинку, хлопця знову, вже вдруге викрали військові. Наразі зв’язку з ним немає і близькі не знають, де їхній син і що з ним.

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 13 211 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення     1717
Громадська організація 2
Будівлі житлово-побутового призначення 10125
Буд. лікувально-оздор. закладу 56
Об’єкти культурно-розважального закладу 27
Будівлі освітньо-виховного закладу 160
Будівля державної установи 64
Об’єкти транспортної інфраструктури 63
Господарчі угіддя, ліси 88
Будівлі культового призначення 34
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 295
Історичні пам’ятки 37
Мости 6
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 515
Гуманітарний конвой 5
Гуманітарний коридор 4
Об’єкт невідомий 13
Загалом об’єктів 13 211

 

Внаслідок ракетного удару армії РФ 19 серпня 2023 р. зруйнована пам’ятка архітектури ХІХ ст. “Будинок торгових рядів” у місті Оріхів Запорізької області, за повідомлення Запорізької обласної військової адміністрації. У стильовому вирішенні будівля становила приклад використання класицистичних традицій, в архітектурному рішенні – споруда доби пізнього історизму. Будинок торгових рядів демонстрував яскравий приклад архітектури торговельного закладу періоду розквіту провінційного міста, а пластичне оздоблення фасадів кінця XIX століття становило приклад псевдокласицистичного декору доби історизму.

 

Зруйнована будівля КЗ “Центра культури і дозвілля” м. Оріхів, 19.08.2023. Фото: Запорізька ОВА

 

18 серпня 2023 р. російські військові обстріляли селище Комишуваха Запорізької області (тип снарядів встановлюють). Двічі завдали ударів по житловому кварталу. Зокрема влучили в корпус початкової школи в гімназії «Джерело». Загиблих та поранених немає.

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 5762
РСЗВ «Град» 281
Авіаудар 193
Ракетний удар 343
Касетні засоби ураження 34
Вибуховий пристрій 40
Катування (тортури), нелюдське поводження 23
Зникнення 293
Незаконне позбавлення волі 175
Привласнення майна цивільних осіб 195
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор   6
Захоплення цивільної будівлі 65
Використання цивільного населення як щита 27
Інше 13

 

10 серпня 2023 року близько 19:20 год внаслідок обстрілу Запоріжжя  загинула одна людина (67-річна жінка), 19 – поранені, серед яких 4 дітей (3, 6, 10 та 14 років). Дві ворожі ракети ОТРК «Іскандер-К» влучили по території об’єкта цивільної інфраструктури (готель «Рейкарц», що на Набережній магістралі біля міського парку), сталося займання автівок, припаркованих поряд. 

Наслідки атаки Запоріжжя, 11.08.2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

 

9 серпня 2023 року близько 19:45 армія Росії завдала ракетного удару по житловому кварталу Запоріжжя. Унаслідок ракетного удару загинуло двоє мирних мешканців, ще одна жінка померла вночі у лікарні (43-річний чоловік та молоді жінки 19 та 21 років). Дев’ятеро громадян отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості (серед них – однорічне маля). Зброєю зруйновано храм та торговельні точки у Шевченківському районі. Внаслідок обстрілу Запоріжжя армією РФ від вибухової хвилі руйнувань зазнали 15 багатоповерхівок — заявки про вибиті вікна та ушкоджені балкони надійшли щодо понад 400 квартир.

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. Наприклад, 22 серпня 2023 року російські військові обстріляли 24 населених пункти Запорізької області. Загиблих та поранених немає. Загалом армія РФ 97 разів обстріляла міста та села Запорізької області: завдала ракетного удару по Запоріжжю; авіаційного – по Єгорівці; 4 рази застосувала РСЗВ по Приморському, Лук’янівському й Новодарівці; 6 разів атакувала з БПЛА Малинівку та Новодарівку; 84 рази з артилерії обстріляла території Магдалинівки, Оріхова, Залізничного, Гуляйполя, Малої Токмачки, Левадного, Степового, П’ятихаток, Павлівки, Кам’янського та інших міст та сіл на лінії вогню. Надійшло 13 повідомлень про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури внаслідок обстрілів військовослужбовцями РФ. В Оріхові Запорізької області в ніч проти 23 серпня внаслідок обстрілів армії РФ виникла пожежа у дев’ятиповерховому будинку на загальній площі 1000 квадратних метрів. Горіли квартири. Загиблих та травмованих немає.

Наслідки обстрілів, Запорізька область, 22 серпня 2023 року. Фото: ЗОВА

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Запорізької області, щодня росіяни обстрілюють територію регіону з артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА: у Гуляйполі, Оріхові, Степногірську, Григорівці, Залізничному, Новоандріївці, Малій Токмачці, Полтавці, Новоданилівці, Новоандріївці, Ольгівському, Чарівному, Червоному, Щербаках, Гуляйпільському, Микільському, Степовому, Кам’янському та інших населених пунктах.

Знищено приватні домівки, пошкоджено господарські будівлі, підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів помирають та дістають важкі поранення місцеві мешканці.

Основне фото: наслідки обстрілів у Шевченківському районі. Фото: Запорізька ОВА

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в Запорізькій області Сергій Бізденежний 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: