Публікація

547 днів повномасштабної війни в Хмельницькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Громадською організацією «Подільська правова ліга», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 547 днів повномасштабної російсько-української війни на території Хмельницької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 81 епізод із лютого 2022 року по серпень 2023 року. 

Інформація в цій публікації спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Хмельницькій області нами було зафіксовано загалом 6 епізодів, пов’язаних із людськими втратами, пораненнями чи порушенням прав серед цивільного населення.

Протягом серпня 2023 року внаслідок ракетних та авіаційних ударів (безпілотними літальними апаратами) на Хмельниччині було травмовано 9 людей, двоє з яких жінки. 

Тип втрат чи порушення прав  

Постраждалих

Поранення людини

53

Загиблих

1

Усього

54

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом у Хмельницькій області внаслідок ракетних ударів поранено щонайменше 53 людини та вбито 1 людину.

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Хмельницькій області внаслідок ракетних обстрілів було пошкоджено щонайменше 162 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких: 

Вид об’єктів

Кількість

Будівлі житлово-побутового призначення

113

Об’єкти підприємницької та комерційно-виробничого призначення

11

Об’єкти інфраструктурного життєзабезпечення

8

Об’єкти транспортної інфраструктури

4

Господарчі угіддя, ліси

3

Автомобілі

12

Об’єкти освітньо-виховного призначення

9

Об’єкти культурно-розважального призначення

1

Історичні пам’ятки 

1

Загалом об’єктів

162

 

За задокументованими даними, серед об’єктів: житлові будинки, історичні пам’ятки, інфраструктура життєзабезпечення, а саме: електричні підстанції, заклади освіти, нафтобази, автозаправні станції, господарчі угіддя, ліси.

6 серпня 2023 року у Старокостянтинівській громаді внаслідок ракетного удару було пошкоджено елеватор. Внаслідок обстрілів зайнявся склад відходів кукурудзи на території елеватора у Старокостянтинівській громаді. Пожежу складу ліквідували на площі 1400 кв. м.

Фото: Хмельницька ОВА

19 серпня 2023 року ворог завдав шкоди історичним пам’яткам Хмельниччини. Внаслідок падіння уламків безпілотного літального апарату «Шахед» було пошкоджено історико-культурний заповідник фортецю «Меджибіж». Вибуховою хвилею пошкоджені вікна, двері музею і покрівлю Лицарської вежі фортеці. 

Фото: vs im.ua

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Хмельницькій області трапилися такі події: 

Подія

Епізодів

Ракетний удар

41

Авіаудар

40

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що у Хмельницькій області за останні звітні періоди внаслідок ракетних ударів та атак безпілотними літальними апаратами зазнають ушкоджень житлові й нежитлові будівлі цивільного населення через падіння уламків ворожих боєприпасів та вибухові хвилі. 

Уперше на території Хмельницької області ушкоджень зазнала історико-культурна спадщина України: пошкоджено фортифікаційну архітектурну пам’ятку національного значення XVI століття – фортецю «Меджибіж».

Також у звітному періоді нами було зафіксовано та задокументовано події, внаслідок яких зазнали ушкоджень місцеві сільські школи та дитячі садки. 

Осовне фото: Суспільне медіа
Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу: [email protected]

Аналіз підготував юрист ГО  «Подільська правова ліга» в м. Хмельницькому Володимир Шинкар

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: