Публікація

547 днів повномасштабної війни в Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 547 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1844 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 283 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав   

Постраждалих

Загибель людини

219

Поранення людини

898

Усього

1117

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 219 людей та було поранено щонайменше 898 людей.

31.07.2023 року росіяни поцілили по місту Кривий Ріг двома ракетами. Одна ракета влучила в чотириповерхову будівлю навчального закладу. Корпус навчального закладу сильно зруйнований. Ворожа ракета влучила просто в лабораторію освітнього закладу Кривого Рогу. Загинула жінка, яка працювала тут завучем гімназії №15 – Ірина Борисівна Кіянчук.
Друга ракета зруйнувала секцію з 4 по 9 поверхи житлового будинку.
Внаслідок ракетного удару окупантів загинули 6 людей, серед них сім‘я – мати, якій було 45 років, та її донька 10 років.
Загальна кількість постраждалих від ракетного удару – 82 особи, серед них – 8 дітей. У лікарнях міста досі перебуває 13 поранених, усі в стані середньої важкості. Усього від удару постраждало понад 1000 квартир та житлових будинків. Також постраждало 5 медичних закладів, 13 закладів освіти та 1 заклад культури. 

Фото: Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області 

16.08.2023 року окупанти обстріляли Межівську громаду Синельниківського району (смт. Межова). Це близько 160 км від Дніпра. Загинув молодий хлопець. Йому було 18 років. Поранено 6 осіб, з них – дівчинка 2,5 роки. Її та ще одного з поранених госпіталізували. Внаслідок обстрілу пошкоджені 49 будинків, навчальний заклад, автомобілі та мікроавтобус. Також сталася пожежа на сільгосппідприємстві. 

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 8829  об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

461

Громадське об’єднання

2

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

5896

Будівлі лікувально-оздор. закладу

45

Об’єкти культурно-розважального закладу

34

Будівлі освітньо-виховного закладу

191

Будівля державної установи

52

Об’єкти транспортної інфраструктури

84

Господарчі угіддя, ліси

42

Будівлі культового призначення

21

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1174

Історичні пам’ятки

6

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

805

Об’єкт невідомий

14

Загалом об’єктів

8829

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. Зафіксовано щонайменше 57 об’єктів інфраструктурного життєзабезпечення, зруйновані чи пошкоджені внаслідок обстрілів, серед яких ЛЕП, газопроводи. 

Було зафіксовано руйнування 402 об’єктів, серед яких будівлі житлово-побутового призначення, об’єкти підприємницької діяльності та комунально-виробничого призначення, інші об’єкти.

Також за останній місяць було пошкоджено та знищено щонайменше 26 автомобільних та інших транспортних засобів.

За серпень 2023 року було задокументовано 23 об’єкти зруйнованих та пошкоджених будівель освітньо-виховної інфраструктури.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

15.08.2023 року внаслідок атаки на м. Дніпро сталася пожежа на одному з промислових підприємств Дніпра (водно-спортивний комплекс «Метеор»). Є троє поранених: 70-річний чоловік, 59-річна жінка та молода спортсменка з Полтавщини. Чоловіка госпіталізовано до однієї з лікарень міста, жінка лікуватиметься амбулаторно. Також унаслідок ракетної атаки постраждав гуманітарний штаб на Криворізькій, пошкоджено 2 заклади освіти: СЗШ №34 та НВК 120, пошкоджено крамницю одягу. 

Фото: Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області

24.08.2023 року вночі ворог завдав удару по Дніпру: внаслідок обстрілу Центрального району міста руйнувань зазнали об’єкти інфраструктури, цивільні будинки, автівки. Кількість постраждалих через ракетний удар – 10 осіб. Пошкоджено 10 об’єктів, 3 автобуси, 5 легкових і 1 вантажний автомобіль, 15 МАФів, трубопровід і газопровід. 11 багатоповерхівок пошкоджені внаслідок ракетного удару по Дніпру у ніч на 24 серпня. Зокрема в будинках вибиті або частково пошкоджені вікна, в одному будинку понівечена шиферна покрівля. 

Фото: dnipro_now

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області  мали місце наступні події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1574

Ракетний удар

208

РСЗВ «Град»

374

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли ЗС РФ здійснювалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

Зокрема 13.08.2023 року вночі російські війська двічі з важкої артилерії вдарили по м. Нікополь та Червоногригорівській громаді, а вдень знову обстріляв Нікополь. У місті пошкоджено два приватні будинки, господарська споруда, ЛЕП, корпуси готелю. Без втрат. 

 

Фото:  Євген Євтушенко, голова Нікопольської районної військової адміністрації Дніпропетровської області

05.08.2023 року окупанти чотири рази атакували м. Нікополь зі ствольної артилерії зранку та вдень. Унаслідок постраждали 7 приватних житлових будинків, дві господарчі споруди, ДЮСШ, СТО, 2 газопроводи та інші об’єкти. 

Фото 7. Джерело: Фейсбук Є. Євтушенка, голови Нікопольської районної військової адміністрації Дніпропетровської області http://surl.li/knqzz

Під обстрілами цього місяця перебували населені пункти Синельниківського, Нікопольського районів Дніпропетровської області, міста Дніпро, Нікополь, Кривий Ріг, Червоногригорівська, Марганецька, Покровська та Мирівська громади.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: