Публікація

547 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 547 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 серпня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2029 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 432 епізоди, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

338

Поранення людини

660

Зґвалтування

1

Порушення прав

17

Зникнення людини

158

Усього

1174

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 338 людей та було поранено щонайменше 660 людей. За останній місяць цивільні жертви зафіксовано внаслідок обстрілів військовими рф населених пунктів Куцурубської громади та підриву на вибухонебезпечних предметах.

Під час артилерійських обстрілів російськими військовими населених пунктів Куцурубської громади Миколаївського району щонайменше 8 цивільних мешканців отримали поранення. 27 липня внаслідок обстрілу російських військових селища Дмитрівка Куцурубської громади осколкові поранення нижніх кінцівок отримали 20-річний хлопець та 15-річна дівчина. Постраждалі доставлені до лікарні, де їм надали кваліфіковану медичну допомогу.

30 липня внаслідок артилерійських обстрілів військових рф по території Куцурубської громади зазнала поранень 84-річна жінка, яка пасла худобу неподалік свого помешкання.

8 серпня російські військові завдали ударів з артилерії по селу Куцуруб Куцурубської громади. Внаслідок обстрілів двоє братів, 13-ти та 16-ти років, отримали мінно-вибухові поранення. Їх доставив до лікарні батько.

Вночі 24 серпня внаслідок обстрілів з боку російських військових Куцурубської громади поранено трьох людей. Двом постраждалим допомогу було надано амбулаторно, ще одна людина отримує медичну допомогу у лікарні.

Фіксуються випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах (протягом останнього місяця зафіксовано 4 таких епізоди, від мінно-вибухових травм загинуло 3 людей, 7 – отримали поранення): 

27 липня неподалік селища Лепетиха Березнегуватської громади Баштанського району під час тюкування соломи у полі місцевий тракторист наступив на касетний боєприпас, який здетонував. 48-річний чоловік від отриманих поранень помер на місці події, іншого чоловіка доставили до медичного закладу. 

6 серпня поблизу с. Любине Широківської територіальної громади Баштанського району автівка місцевих жителів наїхала на польовій дорозі на протитанкову міну. Внаслідок вибуху один чоловік, 1985 року народження загинув, інший – 1977 року народження – отримав осколкові поранення. Чоловіки поїхали в посадку біля Явкінського каналу заготовити дрова на зиму, якоїсь миті їхня автівка вибухнула від наїзду на протитанкову міну. 

Фото 1. Наслідки підриву автомобіля на протитанковій міні в Баштанському районі, 6 серпня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 4074 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

2404

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

539

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

522

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

159

Будівля освітньо-виховного закладу

139

Господарчі угіддя, ліси

75

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

52

Будівля державної установи

48

Об’єкт культурно-розважального закладу

35

Об’єкт транспортної інфраструктури

25

Будівля культового призначення

19

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

51

Загалом об’єктів

4074

 

Як і протягом минулого періоду, за останній місяць регулярних обстрілів з боку військових рф зазнали місто Очаків та населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району (загалом зафіксовано обстріли протягом 14 днів, деколи обстріли здійснювали по кілька разів протягом дня). Найбільшу кількість обстрілів (протягом 9 днів) зафіксовано по населених пунктах Куцурубської громади: 30 липня внаслідок артилерійських обстрілів пошкоджено житловий будинок та сільськогосподарську техніку місцевих мешканців. 

8 серпня обстрілами пошкоджені господарчі будівлі та автомобільний транспорт. 

10 серпня пошкоджено житлові будинки, господарські споруди, сільськогосподарську техніку. 

Російські війська здійснювали обстріли населених пунктів Очаківської громади, всього зафіксовано обстріли протягом 5 днів. Наприклад, уночі 22 серпня військові рф завдали артилерійських ударів по м. Очакову, внаслідок чого сталося займання покрівлі церкви, яке було оперативно ліквідовано підрозділами ГУ ДСНС України у Миколаївській області. Зранку наступного дня внаслідок обстрілу пошкоджено побутовий газопровід, дах та перекриття двоповерхового житлового будинку та дах одноповерхового житлового будинку. 

За словами начальника Миколаївської ОВА Віталія Кіма, інтенсивність обстрілів по Очаківській та Куцурубській громадах збільшується під час ротації російських військових. «Немає чіткої тенденції, логіки щодо обстрілів Очаківської та Куцурубської громад Миколаївської області. Не можна вирахувати, чи збільшаться обстріли, чи зменшаться. Але місцеві кажуть, що обстріли посилюються, коли у них відбувається там ротація: приходить новий підрозділ, якому обов’язково потрібно постріляти по цивільних містах», повідомив Віталій Кім.

Протягом останнього місяця представники громадської приймальні УГСПЛ у м. Одесі спільно з журналістами видання «Інтент» також провели два моніторингові візити до Шевченківської громади Миколаївської області для документування ймовірних воєнних злочинів. До листопада 2022 року посеред території громади проходила лінія фронту, деякі села були окуповані, інші перебували під постійними обстрілами. Документатори провели зустрічі з представниками місцевої влади, правоохоронцями, місцевими жителями, а також зафіксували руйнування цивільних об’єктів. Зокрема задокументовано щонайменше 60 зруйнованих/пошкоджених цивільних об’єктів. Наприклад, у селі Шевченкове задокументовано руйнування приміщень ліцею та школи-інтернату, церкви, сільського клубу, музею, амбулаторії, автозаправки та приватних житлових будинків. У селі Котляреве задокументовано руйнування приміщень дитячого садочка, церкви, сільської ради, амбулаторії, двох великих комерційних підприємств та приватних житлових будинків.

Фото 2. Пошкодження цивільної інфраструктури Куцурубської громади після обстрілу російських військових 8 серпня 2023 року. Фото: Миколаївська обласна прокуратура

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1338

– РСЗВ «Град»

41

– Авіаудар

26

– Ракетний удар

363

– РСЗВ «Смерч»

107

– РСЗВ «Ураган»

32

– Касетні засоби ураження

128

– РСЗВ «Торнадо-C»

5

– міномет

8

Обстріл зі стрілецької зброї

12

Вибуховий пристрій

76

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

16

Зникнення

13

– Насильницькі зникнення

4

Незаконне позбавлення волі

10

Використання цивільного населення як щита

2

Привласнення майна цивільних осіб

14

Умисне вбивство цивільної людини

9

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

14

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Взяття заручників

2

Посягання на людську гідність

6

Масове насильницьке вивезення людей до Росії

1

Інше

4

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів. 

У попередній місяць тривали регулярні обстріли зс рф акваторії, узбережжя та населених пунктів Очаківської та Куцурубської громади. Пошкоджень зазнали об’єкти житлової, комерційної та соціальної інфраструктури. Внаслідок обстрілів поранень зазнали щонайменше 8 мешканців Куцурубської громади, в тому числі 3 дітей. Військові рф продовжують обстрілювати акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти біля нього, аби продемонструвати свою присутність у напрямку Очакова, а також через імовірну ротацію підрозділів.

У населених пунктах Миколаївської області продовжують фіксуватись випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах. Протягом останнього місяця зафіксовано 4 таких епізоди, від мінно-вибухових травм загинуло 3 людини, 7 людей отримали поранення. Найрезонансніші події сталися в Баштанському районі: трактористи підірвались на касетному боєприпасі під час тюкування соломи, автомобіль на польовій дорозі підірвався на протитанковій міні. В обох випадках загинули та були поранені місцеві мешканці.

Основне фото: Рятувальники ДСНС ліквідують наслідки обстрілів Очаківської громади 11 серпня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: