Публікація

516 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 516 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 липня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 519 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 70 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 51
Поранення людини 216
Порушення прав 74
Усього 341
Таб. 1. Інформація про жертви серед цивільного населення

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинула щонайменше 51 людина та було поранено щонайменше 216 людей. За останній місяць по Одеській області та особливо місту Одесі було завдано масованих атак з використанням ракет різного базування та ударних дронів, внаслідок яких зафіксовано жертви серед цивільних людей. 

Найбільше цивільних жертв зафіксовано в Одесі протягом 18 – 23 липня. Зокрема протягом ночі 18 липня внаслідок повітряної атаки військових рф ракетами та безпілотниками, 74-річний чоловік дістав множинні поранення у власному домі, його госпіталізовано до лікарні. Наступної ночі, 19 липня, внаслідок схожої атаки ракетами та безпілотними літальними апаратами щонайменше 10 осіб дістали поранення, серед них 9-річний хлопчик.

Вночі 20 липня ворог учергове атакував м. Одесу, за попередніми даними, ракетами «Калібр» та дронами «Shahed». Від вибуху ворожої ракети в середмісті Одеси множинні поранення дістали щонайменше 8 людей, серед яких 15-річний хлопець. Постраждалих госпіталізовано до лікарні з осколковими пораненнями та отруєнням продуктами горіння. Під час розбору завалів адмінбудівлі виявили тіло 21-річного охоронця одного з офісів.

Вночі 23 липня по місту Одесі було завдано масованого ракетного удару ракетами «Калібр», Х-22, «Онікс», «Іскандер-К» та «Іскандер-М». Внаслідок цього обстрілу загинув 49-річний чоловік, його посікло осколками. Щонайменше 22 людини, з них троє дітей, постраждали внаслідок цієї атаки та отримали лікування в медзакладах міста. Більшість травм пов’язані з ураженням уламками скла. Одному пацієнту лікарі дістали з тіла шматок металу. Наразі на стаціонарному лікуванні залишаються сім постраждалих, у тому числі хлопець 2006 року народження у важкому стані з проникаючим пораненням грудної клітки.

Окрім міста Одеси, жертви серед цивільних людей зафіксовані під час обстрілів військ рф об’єктів зернової та портової інфраструктури в Одеській області. Зокрема в Одеській області внаслідок нічної атаки дронами по портовій інфраструктурі 24 липня постраждали 7 людей. Двом постраждалим надано медичну допомогу на місці, до лікарні госпіталізовано п’ять людей. Один з них у важкому стані, у реанімації. Ще один постраждалий  у стані середнього ступеня тяжкості. Інші троє – з легкими осколковими пораненнями та забоями тіла.

Зруйнована 20 липня 2023 року адміністративна будівля в м. Одесі, під завалами якої загинув 21-річний охоронець. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 780 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 148
Водні угіддя/екосистема 70
Будівлі житлово-побутового призначення 326
Об’єкти культурно-розважального закладу 13
Будівлі освітньо-виховного закладу 25
Будівля державної установи 5
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 1
Об’єкти транспортної інфраструктури 13
Господарчі угіддя, ліси 6
Будівлі культового призначення 7
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 46
Історичні пам’ятки 1
Громадська організація 1
Мости 7
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 111
Загалом об’єктів 780
Таб. 2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

 

За останній місяць зафіксовано наймасованіші атаки по Одесі з початку повномасштабного вторгнення рф до України, а також цілеспрямований обстріл об’єктів зернової/портової інфраструктури. Усього документаторами ініціативи «Трибунал для путіна» зафіксовано руйнування/пошкодження 125 цивільних об’єктів, які переважно розташовані в м. Одесі та зазнали шкоди через нічні удари 18 – 23 липня 2023 року. Усі цивільні об’єкти, які постраждали в місті Одесі, задокументовані під час безпосереднього виїзду документаторів Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» на місце події. 

Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі
Зруйновані внаслідок обстрілу 23 липня 2023 року цивільні об’єкти в місті Одесі. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

19 липня ворог здійснив одну з наймасштабніших атак на місто Одесу. Як повідомив міський голова Геннадій Труханов: «Одна з найжахливіших ночей. Рашисти атакували Одесу різними типами ракет та шахедами. Такого масштабу атаки ми не пригадуємо від початку повномасштабного вторгнення. Внаслідок атаки в Пересипському та Київському районах є пошкодження житлових будинків, вибито вікна. Пошкоджено Слобідське кладовище». Так, на Слобідському цвинтарі міста утворилася 11-метрова вирва глибиною понад п’ять метрів. Також серйозно постраждали могили, на землі можна побачити фрагменти кісток, черепів та навіть волосся.

Вночі 20 липня внаслідок масованої атаки військових рф у місті Одесі зруйнувано адміністративну будівлю, пошкоджено офісні приміщення, багатоквартирні будинки, навчальний заклад, ліцей, дитячий садочок та автомобілі. Також під час нічної атаки пошкодило будівлю генерального консульства Китайської Народної Республіки. Вибуховою хвилею було пошкоджено будівлю Одеського літературного музею, в Одеському археологічному музеї пошкоджені вікна та двері.

У ніч з 22 на 23 липня 2023 року російські війська здійснили чергову масовану атаку по Одесі ракетами «Калібр», Х-22, «Онікс», «Іскандер-К» та «Іскандер-М». Постраждав історичний центр міста – пошкоджено та зруйновано значну кількість цивільних об’єктів, зокрема багатоквартирні та приватні будинки, офісні приміщення, автомобілі. Внаслідок нічної атаки агресора постраждали 5 одеських дошкільних закладів. За попередньою інформацією, пошкоджено 61 будівлю та 146 квартир одеситів. 

В охоронній зоні ЮНЕСКО попередньо зафіксовані пошкодження 28 одеських будинків – пам’яток архітектури внаслідок ракетної атаки. Найбільше таких об’єктів пошкоджено на вулиці Гоголя (9 будинків). Зокрема серед постраждалих будівель – житловий будинок Чижевича, розташований на Військовому узвозі. Це памʼятка архітектури місцевого значення, збудована у XIX столітті. До Одеси вже прибула місія ЮНЕСКО для проведення комплексної оцінки шкоди, завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами, ЗС РФ із 19 по 23 липня 2023 року.

 

Фото 4, 5. Зруйновані внаслідок обстрілу 23 липня 2023 року цивільні об’єкти в місті Одесі
Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

 

Один зі знакових цивільних об’єктів, який постраждав унаслідок ракетної атаки 23 липня – це Спасо-Преображенський кафедральний собор на Соборній площі, найбільший православний храм в Одесі. У 2023 році цей собор було віднесено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В Одеській єпархії УПЦ повідомили про пряме влучання ракети у центральний вівтар, внаслідок чого будівля собору була частково зруйнована. Після ракетного удару клірик Одеської єпархії УПЦ, архідиякон Андрій Пальчук записав емоційне відео, у якому розповів про руйнування: «Руські тварі влучили у собор, який будувала вся Одеса. Влучило просто у вівтар, все у мотлох просто зруйновано. Собору більше немає…». 

27 липня під час візиту до Одеси, Президент України Володимир Зеленський оглянув руйнування собору. «Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору, найбільшого православного храму Одеси та одного з найцінніших храмів України. Російська ракета поцілила у вівтар – він повністю знищений. Пошкоджено всю конструкцію будівлі. Зараз фахівці мають визначити можливості для відновлення храму», – наголосив Президент України. Перед цим візитом собор оглянула постійна координаторка ООН в Україні Деніз Браун. «Це ще одне явне порушення міжнародного гуманітарного права, де цивільні особи та цивільна інфраструктура, яка явно знищена, не є частиною війни. І такі будівлі, як цей об’єкт культурної спадщини, є ключовими для української ідентичності та культури», – зазначила Деніз Браун. 

Спасо-Преображенський кафедральний собор у м. Одесі після ракетної атаки 23 липня 2023 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

Також російські окупанти за останні атаки по Одещині частково знищили 26 об’єктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України. «Атака на зернові термінали – акт агресії проти світу. На меті російських терористів – знищення будь-яких шляхів постачання зерна на світові ринки», – зазначив Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Зокрема вночі 11 липня збройні сили рф здійснили дронову атаку по Одещині. Внаслідок атаки сталося займання двох припортових терміналів, зернового та паливного. Вночі 18 та 19 липня росія обстріляла об’єкти портової інфраструктури, які були задіяні в «Зерновій ініціативі», а саме обстріли вивели з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури порту Чорноморськ, там також було знищено 60 000 т зерна. Найбільше постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group.

Уночі 21 липня військові рф завдали масованого удару по фермерському господарству у Болградському районі Одеської області. Дві ракети влучили в зерносховища сільськогосподарських підприємств, знищено 100 т гороху та 20 т ячменю. Керівниця фермерського господарства Ольга Романова розповіла, що було кілька влучань та знищено два склади. Вночі 24 липня збройні сили рф атакували портову інфраструктуру Дунаю в районі міста Рені ударними дронами типу «Shahed». Внаслідок атаки пошкоджень та руйнувань зазнали щонайменше чотири зернових ангари, резервуари для зберігання олії та палива, адміністративне приміщення. «Знищують порт», – повідомив нам о 5 ранку один з підприємців, який займається перевалкою зерна», зазначив голова Ренійської громади Ігор Плєхов. 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області трапилися щонайменше такі події:

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 64
Авіаудар 2
Ракетний удар 327
Вибуховий пристрій 54
Катування (тортури), нелюдське поводження 1
Незаконне позбавлення волі 7
Привласнення майна цивільних осіб 3
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
Використання цивільного населення як щита 1
Інше 13
Таб. 3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця в Одеській області зафіксовано наймасованіші обстріли м. Одеси з початку повномасштабного вторгнення рф до України. Зокрема такі масовані обстріли тривали протягом 18 – 23 липня 2023 року та завдали значних людських жертв та руйнувань цивільної інфраструктури. Один із наймасованіших обстрілів м. Одеси здійснено вночі з 22 на 23 липня 2023 року: російські війська атакували місто ракетами «Калібр», Х-22, «Онікс», «Іскандер-К» та «Іскандер-М».

Уперше з початку повномасштабного вторгнення рф до України об’єктом масованої атаки військових рф став історичний центр міста Одеси, включений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Найбільш знаковим об’єктом, який було пошкоджено, став Спасо-Преображенський кафедральний собор – найбільший православний храм у місті. Всього в охоронній зоні ЮНЕСКО попередньо зафіксовано пошкодження 28 одеських будинків – пам’яток архітектури. До Одеси вже прибула місія ЮНЕСКО для проведення комплексної оцінки шкоди, завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами, здійсненими ЗС РФ із 19 по 23 липня 2023 року.

Інша важлива тенденція – цілеспрямований обстріл об’єктів зернової інфраструктури, як портових потужностей, так і зернових сховищ поза портами. Російські окупанти частково знищили в Одеській області 26 об’єктів портової інфраструктури – зокрема таких, що були задіяні в «Зерновій ініціативі». Наприклад, 18 та 19 липня росія обстріляла об’єкти портової інфраструктури та  вивела з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури міста Чорноморськ. 24 липня збройні сили рф атакували портову інфраструктуру Дунаю в районі міста Рені. 

Основне фото: Зруйнований 23 липня 2023 року будинок в історичному центрі міста Одеси. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: