Публікація

516 днів повномасштабної війни в Херсонській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Херсоні, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 516 днів повномасштабної російсько-української війни на території Херсонській області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 4265 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

Необхідно  звернути увагу, що кількість епізодів щомісячно збільшується як за рахунок скоєння російськими військовими воєнних злочинів у поточному місяці, так і за рахунок виявлення раніше вчинених злочинів.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Херсонській області нами було зафіксовано загалом 2284 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 537
Поранення людини 930
Порушення прав 264
Зґвалтування 5
Насильницьке зникнення 548
Усього: 2284

Таб. 1. Інформація про жертви серед цивільного населення

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Херсонській  області внаслідок переважно артилерійських, авіаударів та спрацювання вибухових пристроїв загинуло щонайменше 537 людей та було поранено щонайменше 930.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

2 липня 2023 року у Посад-Покровському під час польових робіт на російській вибухівці підірвався тракторист. Через детонацію вибухонебезпечного предмета 48-річний чоловік отримав контузію, поранення обличчя, грудної клітини та рук. Пошкоджено трактор зеленого кольору марки CLAAS.

Фото: Телеграм канал Мост 

Вранці 4 липня 2023 року збройні сили рф здійснили артобстріл міста Херсон (вул. Гімназична, 34 (гуртожиток ХДУ №2). Двоє містян – чоловік і жінка – загинули.

Фото: Херсонська обласна прокуратура 

Внаслідок обстрілу російськими військами м. Херсона 6 липня 2023 року  пошкоджено житловий будинок та автомобіль. Легкі поранення отримала 41-річна жінка, а 64-річного чоловіка шпиталізували до лікарні у стані середньої тяжкості.

13 липня 2023 року російські військові завдали артилерійського удару по с. Микільське у Дар’ївській територіальній громаді Херсонської області. Один зі снарядів влучив у подвірʼя 85-літньої жінки, вона загинула.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Херсонській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше  4850 цивільних об’єктів, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    259
Будівлі житлово-побутового призначення 4023
Об’єкти культурно-розважального закладу 34
Будівлі освітньо-виховного закладу 151
Будівля державної установи 37
Об’єкти транспортної інфраструктури 11
Господарчі угіддя, ліси 37
Будівлі культового призначення 20
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 75
Історичні пам’ятки 24
Мости 2
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 527
Загалом об’єктів 5200

Таб. 2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

1 липня 2023 року російські війська здійснили обстріл м. Херсон. Снаряди влучили у багатоповерхівку по проспекту Текстильників, 9. Пошкоджені щонайменше 32 квартири, двоє людей отримали поранення. 

5 липня 2023 року у с. Садове Херсонської громади внаслідок російського обстрілу пошкоджено житлові будинки, службовий автомобіль оператора поштового зв’язку (легковий автомобіль сірого кольору) та три автомобілі організації, яка на момент удару роздавала мешканцям гуманітарну допомогу, дві жінки отримали поранення. 

Фото: Херсонська обласна прокуратура

7 липня 2023 року російські військові завдали удару по Дарʼївській громаді за допомогою С-300: знищено школу в селі Інгулець.

11 липня 2023 року російські терористи з артилерії обстріляли центр міста Херсон. Пошкоджено гуманітарний штаб (Гончаренко-центр, Суворова 57), щонайменше 5 житлових будинків, магазин “Строитель” по вул. Театральна, 56, господарські споруди, газопровід та лінії електропередачі. Пошкоджено автомобіль Toyota Corolla сірого кольору.

Відомо про пʼятьох постраждалих: серед них – 8-річна дівчинка, в котрої діагностували поранення середнього ступеня тяжкості. На момент ворожого удару вона перебувала на подвірʼї будинку. У 68-річного чоловіка – важкі поранення. Йому уламками травмувало голову, шию, грудну клітину, руки та ноги. Двоє людей, 56-річна жінка та 52-річний чоловік, дістали поранення середнього ступеня тяжкості. 

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Херсонській  області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 2585
Авіаудар 116
Ракетний удар 61
Вибуховий пристрій 127
Катування (тортури), нелюдське поводження 33
Незаконне позбавлення волі 146
Привласнення майна цивільних осіб 345
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор  1
Використання цивільного населення як щита 1
Захоплення цивільної будівлі 125
Інше 33

Таб. 3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

Після звільнення завдяки ЗСУ правобережної частини Херсонської області російські війська обстрілюють переважно м. Херсон та деокуповані населені пункти на березі р. Дніпро. Як наслідок – найбільша кількість фактів щодо пошкодженого та зруйнованого майна, вбитих та поранених цивільних спостерігається у м. Херсоні та населених пунктах Бериславського району.

На деокупованих територіях зростає число постраждалих від підривів на залишених російськими військовими протипіхотних та протитанкових мінах. ЗС РФ продовжують активно завдавати авіаударів по цивільних населених пунктах. Уперше КАБи застосовані по м. Херсону.

Продовжується пограбування житла місцевих мешканців на Лівобережжі, які були вимушені покинути домівки через підрив Каховської ГЕС.

Тиск, перевірки та примусова паспортизація – основні напрями діяльності російських військових на окупованих територіях. 

Основне фото: Херсонська ОДА

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував адвокат, юрист громадської приймальні УГСПЛ у в м. Херсон Олександр Данилов

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: