Публікація

516 днів повномасштабної війни в Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 516 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1733 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 265 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав  Постраждалих
Загибель людини 210
Поранення людини 769
Усього 979

Таб. 1. Інформація про жертви серед цивільного населення

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 210 людей та було поранено щонайменше 769 людей.

ї06.07.2023 року вночі армія рф атакувала Дніпропетровську область ворожими БПЛА. Уламки безпілотника впали на автомобіль, який їхав по трасі у Дніпровському районі. Виникла пожежа, рятувальники її загасили. На жаль, водій та пасажир автомобіля загинули.

Фото: ГУ НПУ в Дніпропетровській області

У ніч на 14 липня ворог поцілив дронами-камікадзе по об’єктах інфраструктури у м. Кривий Ріг. Внаслідок ударів поранення дістав 56-річний чоловік. Руйнувань зазнали будівлі комунального підприємства. На його території знищено одну адмінбудівлю, бокс для зберігання техніки, 7 одиниць автотранспорту, пошкоджено 3 адміністративні будівлі, понівечено спецтехніку. Пошкоджень завдано і житловим будинкам. Вибито вікна в декількох десятках багатоквартирних та приватних будинків, у 5 лікарнях та 4 школах.

 

Фото: ГУ НПУ в Дніпропетровській області

21.07.2023 у Нікопольському районі пізно ввечері та вночі ворог із важкої артилерії обстріляв місто Нікополь. Поранення дістали чоловіки 57 та 42 років і 78-річна жінка. Пошкоджені 8 приватних будинків, 9 господарських споруд, промислове підприємство, ЛЕП. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 894 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    433
Громадське об’єднання 2
Гуманітарний коридор 1
Будівлі житлово-побутового призначення 5522
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 40
Об’єкти культурно-розважального закладу 32
Будівлі освітньо-виховного закладу 166
Будівля державної установи 43
Об’єкти транспортної інфраструктури 78
Господарчі угіддя, ліси 41
Будівлі культового призначення 19
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 1117
Історичні пам’ятки 6
Мости 1
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 779
Об’єкт невідомий 14
Загалом об’єктів 8294

Таб 2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. Зафіксовано щонайменше 17 випадків руйнування та пошкодження об’єктів інфраструктурного життєзабезпечення. Було зафіксовано руйнування 259 об’єктів, серед яких будівлі житлово-побутового призначення, лінії електропередач, газопроводи, об’єкти підприємницької діяльності та комунально-виробничого призначення,  інші об’єкти.

Також за останній місяць було пошкоджено та зруйновано щонайменше 49  автомобільних та транспортних засобів.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

20.07.2023 вночі у Нікопольському районі ЗС РФ з важкої артилерії обстріляли Нікополь та Марганецьку громаду. У Нікополі пошкоджено дев’ятиповерховий житловий будинок, приватне підприємство, автостоянка, автотранспорт.

 

Фото: сторінка FB голови Нікопольської РВА

22.07.2023 року у Нікопольському районі окупанти зранку обстріляли м. Нікополь зі ствольної артилерії, внаслідок чого сталася пожежа трансформатора та було пошкоджено 12 приватних житлових будинків, 6 господарчих споруд, три ЛЕП, мікроавтобус, 3 легкових автомобілі. 

Фото: Нікопольське районне управління поліції

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування)  1498
Ракетний удар 179
РСЗВ «Град» 369

Таб. 3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. 

Наприклад, 01.07.2023 снаряди ствольної артилерії ЗС РФ скерували на місто Нікополь. Люди не постраждали. Пошкоджено 8 приватних будинків, 2 господарчі споруди, їдальня, адміністративна будівля, церква, автотранспорт.

Під обстрілами цього місяця перебували населені пункти Синельниківського, Нікопольського, Марганецького району Дніпропетровської області, м. Нікополь, Кривий Ріг, Червоногригорівська та Мирівська громади.

Основне фото: ГУ НПУ  в Дніпропетровській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ у м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: