Публікація

516 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 516 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 липня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1955 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 419 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 333
Поранення людини 646
Зґвалтування 1
Порушення прав 13
Зникнення людини 158
Усього 1151

Таб. 1. Інформація про жертви серед цивільного населення

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 333 людини та було поранено щонайменше 646 людей. За останній місяць найрезонансніший випадок воєнного злочину рф із цивільними жертвами стався 20 липня в центральній частині міста Миколаєва, також є цивільні жертви після обстрілу курортного селища Коблеве.

Ракетою «Іскандер-К» російські військові влучили біля 3-х поверхового житлового будинку в центрі Миколаєва, після чого частина будинку зруйнована, сталося загоряння. Внаслідок цієї атаки поранено 19 людей, 9 людей госпіталізовано, серед яких 5 дітей. Також рятувальники дістали з-під завалів тіла двох людей – літніх чоловіка та жінку, подружню пару. 19 липня російські війська атакували Коблівську громаду дронами типу «Шахед» («Герань-2») та однією крилатою ракетою (попередньо «Калібр»). Внаслідок атаки поранення дістали дві жінки, 40 та 44 років, їх госпіталізовано.

І надалі стаються випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах: протягом останнього місяця зафіксовано 3 таких епізоди, від мінно-вибухових травм загинуло двоє осіб. 18 липня загинув 19-річний хлопець, який натрапив на вибуховий предмет, залишений росіянами на околиці міста Снігурівка. Через декілька днів, 22 липня, в тій же Снігурівці 58-річний чоловік загинув від вибуху невідомого вибухонебезпечного предмета на власному подвір’ї.

У ході документування також встановлюються особи цивільних, які стали жертвами у попередній період, у 2022 році. Зокрема прокурори спільно зі слідчими та криміналістами ГУНП під час чергового огляду місцевості та фіксування воєнних злочинів окупантів стосовно цивільного населення у селі Степове Воскресенської територіальної громади Миколаївського району виявили тіла двох місцевих мешканців – чоловіків 20-ти та 34-х років, яких навесні минулого року розстріляли військові рф. Тіла загиблих направили до Миколаївського обласного бюро судово-медичної експертизи для дослідження.

Рятувальні служби допомагають пораненим людям в центрі Миколаєва після нічного ракетного удару 20 липня 2023 року.
Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 3987 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівля житлово-побутового призначення 2374
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 522
Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 508
Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення 142
Будівля освітньо-виховного закладу 138
Господарчі угіддя, ліси 71
Будівля лікувально-оздоровчого закладу 52
Будівля державної установи 48
Об’єкт культурно-розважального закладу 35
Об’єкт транспортної інфраструктури 25
Будівля культового призначення 17
Історичні пам’ятки 2
Мости 2
Інше/об’єкт невідомий 51
Загалом об’єктів 3987

Таб. 2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

Як і в попередній період, за останній місяць регулярних обстрілів з боку військових рф зазнали місто Очаків та населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району (загалом зафіксовано обстріли протягом 15 днів, деякі з яких тривали по декілька разів протягом дня): уночі 7 липня війська рф здійснили атаку ударними БпЛА «Шахед-136» по місту Очакову. Внаслідок падіння уламків сталося займання будівлі на території бази відпочинку. 19 липня окупанти влучили по п’ятиповерховому будинку в центрі Очакова. Контузію та вибухову травму отримав чоловік, який намагався сховатися від обстрілу й не встиг добігти до будівлі навпроти.

Після нетривалої перерви відновились обстріли міста Миколаєва. Зокрема вночі 20 липня військові рф ракетами «Іскандер-К» завдали масованого удару по житлових кварталах у центрі Миколаєва. Одна з ракет влучила біля 3-х поверхового житлового будинку, внаслідок чого частина будинку зруйнована, сталося його загоряння. Вибуховою хвилею пошкоджено вікна, балкони, покрівлю навколишніх житлових будинків та автомобілів у декількох кварталах від епіцентру вибуху. Другою ракетою пошкоджено гаражі та автомобілі.

Вперше після початку повномасштабного вторгнення рф до України зафіксовано обстріл курортного селища Коблеве. Вночі 19 липня, застосувавши дрони типу «Шахед» («Герань-2») та крилату ракету попередньо типу «Калібр», окупанти завдали комбінованого удару по об’єктах рекреаційної інфраструктури в прибережній зоні. Зафіксовано руйнування та займання баз відпочинку, пошкоджено магазини та торгові кіоски. За останній місяць також продовжувалася робота з доповнення та уточнення епізодів руйнування цивільних об’єктів у попередній період через аналіз доступних відкритих даних.

Наслідки атаки рф на курортну інфраструктуру селища Коблеве 19 липня 2023 року. Фото: Миколаївська обласна прокуратура

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 1283
– РСЗВ «Град» 39
– Авіаудар 26
– Ракетний удар 363
– РСЗВ «Смерч» 107
– РСЗВ «Ураган» 32
– Касетні засоби ураження 128
– РСЗВ «Торнадо-C» 5
– міномет 8
Обстріл зі стрілецької зброї 12
Вибуховий пристрій 69
Ушкодження транспортним засобом 1
Катування (тортури), нелюдське поводження 14
Зникнення 13
Насильницькі зникнення 4
Незаконне позбавлення волі 10
Використання цивільного населення як щита 2
Привласнення майна цивільних осіб 11
Умисне вбивство цивільної людини 8
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 8
Захоплення цивільної будівлі 13
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор  4
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 4
Зґвалтування 1
Взяття заручників 2
Посягання на людську гідність 6
Масове насильницьке вивезення людей до Росії 1
Інше 4

Таб. 3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури через навмисні та невибіркові обстріли. Попереднього місяця тривали регулярні обстріли акваторії, узбережжя та населених пунктів Очаківської та Куцурубської громад. Пошкоджень зазнали об’єкти житлової, курортної та соціальної інфраструктури, є поранені цивільні люди. Військові рф продовжують обстрілювати акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти біля нього, аби продемонструвати свою присутність у напрямку Очакова. 

Після нетривалої паузи відновились обстріли міста Миколаєва. Вночі 20 липня військові рф ракетами «Іскандер-К» завдали масованого удару по житлових кварталах у центрі міста. Зруйновано та пошкоджено багатоповерхові житлові та адміністративні будинки, гаражний кооператив та легкові автомобілі. Внаслідок цієї атаки загинула під завалами будинку літня подружня пара, 19 людей дістали поранення. Вперше після початку повномасштабного вторгнення рф до України зафіксовано обстріл курортної зони Коблівської громади: вночі 19 липня окупанти обстріляли курортне селище Коблеве, зруйновано декілька баз відпочинку та пошкоджено інші об’єкти рекреаційної та торгової інфраструктури. Поранено двох жінок.

Основне фото: Наслідки нічного обстрілу 20 липня 2023 року центральної частини міста Миколаєва. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: