Публікація

486 днів повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної громадською приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро, яка працює на базі ГО «Правозахисна Група «СІЧ» та громадською приймальнею УГСПЛ у Запорізькій області, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 486 днів повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 6085 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 946 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав    Постраждалих
Загибель людини 356
Поранення людини 895
Зникнення людини 527
Порушення прав 245
Зґвалтування 2
Усього 2025

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно авіа-, ракетних ударів та дію вибухових пристроїв  загинуло щонайменше 356 людей та було поранено щонайменше 895 людей. У червні було зафіксовано щонайменше 42 постраждалих особи.

Серед інших резонансних подій 20 червня 2023 року російськими окупаційними військами здійснено обстріл села Преображенка, де мінно-вибухові травми отримали чотири місцеві жителі – жінки 38, 43, 47 років та 54-річний чоловік. 

Фото: Запорізька ОВА

1.2. Інформація про порушення прав людини

Із селища Очеретувате у напрямку міста Токмак зафіксовано рух російських автомобільних колон з награбованою побутовою технікою, меблями та іншим майном місцевих жителів.

1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання

30.05.2023 року в Мелітополі було викрадено цивільну особу – Занємонцева Дениса. Зв’язок із ним обірвався 30.05.2023.

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 11 370 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 1709
Громадська організація 2
Будівлі житлово-побутового призначення 8964
Буд. лікувально-оздор. закладу 54
Об’єкти культурно-розважального закладу 26
Будівлі освітньо-виховного закладу 151
Будівля державної установи 63
Об’єкти транспортної інфраструктури 63
Господарчі угіддя, ліси 85
Будівлі культового призначення 32
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 293
Історичні пам’ятки 36
Мости 6
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 509
Гуманітарний конвой 5
Гуманітарний коридор 4
Об’єкт невідомий 12
Загалом об’єктів 12 014

 

9 червня, об 11:20 внаслідок авіаудару керованою бомбою війська країни-окупанта частково зруйнували лікарню в Гуляйполі Пологівського району. Внаслідок ракетного удару загинули двоє людей: 46-річний працівник та 55-річна молодша медична сестра, які попри небезпеку продовжували виконувати свій обов’язок на лінії вогню. Ще п’ять осіб отримали травми. Зокрема, дві медичні сестри отримали січені ушкодження від уламків, госпіталізації не потребували. Біля лікувального закладу міста перестало битися серце Світлани Дмитрівни Шмиги, молодшої медичної сестри амбулаторії загальної практики сімейної медицини м. Гуляйполя, та Романа Юровича Івченка, сантехніка Центральної районної лікарні.

20 червня близько 12:20 військовослужбовці російської армії завдали ракетного удару по селищу міського типу Комишуваха. Жертв і постраждалих внаслідок атаки окупантів немає, проте пошкоджено будинок місцевих жителів, газову трубу малого тиску без горіння. Було терміново перекрито газопостачання трьох вулиць.

Фото: ГУ ДСНС України в Запорізькій області

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 4926
РСЗВ «Град» 121
Авіаудар 79
Ракетний удар 294
Касетні засоби ураження 34
Вибуховий пристрій 39
Катування (тортури), нелюдське поводження 22
Зникнення 288
Незаконне позбавлення волі 175
Привласнення майна цивільних осіб 192
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор   6
Захоплення цивільної будівлі 65
Використання цивільного населення як щита 27
Інше 13

 

У червні було задокументовано факт чергового захоплення цивільного об’єкта. Російські окупаційні війська продовжують перетворювати цивільні об’єкти на військові госпіталі, бази та склади зі зброєю. Усі лікарні на тимчасово окупованій території Запорізької області ЗС РФ перекваліфікували на військові госпіталі. В одному з дитячих санаторіїв Мелітополя окупанти облаштували військовий шпиталь, із різними пораненнями там перебуває понад 200 окупантів. Базу з військовою технікою російські військові розмістили на території Мелітопольського Олександро-Невського собору.

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. Наприклад, 18.06.2023 року російські війська завдали 105 ударів по 22 містах і селах Пологівського та Василівського району: двічі били з авіації по Оріхову та Левадному, атакували з БПЛА Малинівку, завдали 9 ударів із РСЗВ по Гуляйполю, Новодарівці, Новоселівці, Гуляйпільському, Кам’янському, П’ятихатках, здійснили 92 артилерійські обстріли Гуляйполя, Залізничного, Преображенки, Єгорівки, Темирівки, Білогір’я, Чарівного, Степового, Креміного, Ольгівського, Новоандріївки, Лобкового, Лук’янівського, Малих Щербаків. Зафіксовано руйнування 14 цивільних об’єктів: квартир, будинків, гаражів, прибудинкових споруд.

Наслідки обстрілів, Запорізька область, червень 2023 року. Фото: ЗОВА

Фото: ЗОВА

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Запорізької області, щодня росіяни обстрілюють територію регіону з артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА: у Гуляйполі, Оріхові, Степногірську, Григорівці, Залізничному, Новоандріївці, Малій Токмачці, Полтавці, Новоданилівці, Новоандріївці, Ольгівському, Чарівному, Червоному, Щербаках, Гуляйпільському, Микільському, Степовому, Кам’янському, та інших населених пунктах.

Знищено приватні домівки, пошкоджені господарські будівлі, сільськогосподарчі підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів важкі поранення дістають місцеві мешканці.

Основне фото: ГУ ДСНС України в Запорізькій області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ в Запорізькій області 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: