Публікація

486 днів повномасштабної війни в Львівській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Львів (ЦППД «СІМ»), у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 486 днів повномасштабної російсько-української війни на території Львівської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 47 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Львівській області нами було зафіксовано загалом 7 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 16
Поранення людини 26
Усього 42

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Львівській області внаслідок переважно ракетних ударів загинуло щонайменше 16 людей та було поранено щонайменше 26 людей.

Серед інших резонансних подій є трагедія, яка трапилась 9 березня 2023 року у селі Велика Вільшаниця Золочівського району Львівської області. За інформацією від органів влади, у Золочівському районі ворожа ракета впала у житловій зоні. Почалася пожежа. Золочівський міський голова повідомив, що трагедія сталася у селі Велика Вільшаниця. Знищено три житлові будинки, три автомобілі, гараж та кілька господарських будівель. 

Загинули троє чоловіків та двоє жінок, які в цей момент перебували вдома. За інформацією від органів влади, загинули: Володимир Венгер, Ярослав Богач, Оксана Богач, Тарас Пержило, Галина Пержило.

Фото: Микола Тис та Золочівська РВА для Львівської ОВА   

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Львівській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 234 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 8
Будівлі житлово-побутового призначення 157
Будівлі освітньо-виховного закладу 2
Будівля державної установи 3
Об’єкти транспортної інфраструктури 1
Будівлі культового призначення 1
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 14
Будівлі лікувально-оздоровчих закладів 2
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 46
Загалом об’єктів 234

 

Є зафіксовані атаки ЗС РФ на об’єкти цивільної інфраструктури. Протягом поточного періоду, зокрема 29 травня 2023 року, уламки російської ракети, збитої силами ППО, впала на дерев‘яну господарчу будівлю, через що вона згоріла. Згорів також трактор, який був поруч. Постраждалих немає. На місці падіння уламків утворилася вирва. 

 

Фото: Головне управління ДСНС України у Львівській області  

 

Також 20 червня 2023 року сталося  влучання в об’єкт критичної інфраструктури дронами «Shahed 136». Через влучання була перекрита вулиця Вітовського та зазнали змін три трамвайні маршрути. За словами очільника Львівської ОВА Максима Козицького, на місці влучання виникла пожежа, було пошкоджене перекриття між поверхами, вибиті вікна, однак постраждалих не було.

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Львівській області трапилися такі події:

 

Подія Епізодів
Ракетний удар   47

 

Під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Щодо поточного періоду – у травні та червні 2023 року на території Львівської області були пошкоджені господарча будівля, транспортний засіб та об’єкт критичної інфраструктури, людських жертв за цей час на території Львівщини не зафіксовано. 

Основне фото: Микола Тис та Золочівська РВА для Львівської ОВА

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: