Публікація

486 днів повномасштабної війни в Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 486 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1674 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 255 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 206
Поранення людини 759
Усього 965

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 206 людей та було поранено щонайменше 759 людей.

03.06.2023 року в Підгородному внаслідок удару ракетою «Іскандер» загинула дворічна дівчинка, поранення отримали 5 дітей. Загальна кількість потерпілих – 22 цивільні особи, 17 із них були госпіталізовані. Дві двоповерхівк,и між якими влучила ворожа ракета, частково зруйновані. Пошкоджено 10 будинків, авто, магазин, газопроводи, рятувальний підрозділ. 

Фото: https://t.me/dnipro_now/41882
Фото: Дніпропетровська обласна прокуратура

13.06.2023 року, Кривий Ріг. Внаслідок удару ЗС РФ крилатими ракетами понівечено п’ятиповерхівку, загинуло 13 людей. Постраждали 36 осіб, 12 перебували у лікарнях. Горіли квартири з першого по п’ятий поверхи. Також зафіксоване влучання по приватному підприємству. Побиті 6 легкових машин, побите й автомобільне підприємство, потрощена вантажна техніка, зруйнована господарська споруда. Також є пошкодження у рятувальному підрозділі. Внаслідок влучень ушкоджено понад 70 житлових будинків, серед них – 7 дев’ятиповерхових, 8 чотириповерхових, 55 п’ятиповерхових. Також пошкоджено 3  школи, 3 будівлі ще двох навчальних закладів – педагогічного університету та гуртожиток ПТУ №45. За наявними даними на цей момент, ушкоджено близько 400 квартир, від вибухів вибито понад 1300 вікон у квартирах та під’їздах, пошкоджено дахи на 10 будинках.

Фото: https://t.me/dnipro_now/42444

24.06.2023 року внаслідок влучання у Дніпрі поранення отримали 8 осіб, з них – 2 дитини, хлопчики 16 та 9 років. Загалом до лікарень забрали чотирьох постраждалих. Знищено 4 приватних житлових будинка, 3 легкових автомобіля, пошкоджено 25 приватних житлових будинків, 5 господарських споруд, газопровід, 15 легкових автомобілів. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 8092 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    423
Громадське об’єднання 2
Гуманітарний коридор 1
Будівлі житлово-побутового призначення 5386
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 35
Об’єкти культурно-розважального закладу 32
Будівлі освітньо-виховного закладу 162
Будівля державної установи 43
Об’єкти транспортної інфраструктури 78
Господарчі угіддя, ліси 40
Будівлі культового призначення 18
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 1101
Історичні пам’ятки 6
Мости 1
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 750
Об’єкт невідомий 14
Загалом об’єктів 8092

 

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. Зафіксовано щонайменше 19 випадків руйнування та пошкодження об’єктів інфраструктурного життєзабезпечення. Було зафіксовано руйнування 42 об’єктів, серед яких ЛЕП, лінії електропередачи, газопроводи, панелі сонячної електростанції, інші об’єкти. Також за останній місяць було пошкоджено та зруйновано щонайменше 15 навчальних закладів.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

26.05.2023 внаслідок обстрілу ЗС РФ м. Дніпро значні пошкодження зафіксовано на стадіоні Dnipro Athletics. В одному з корпусів вибито близько 230 вікон, цілком знищено паркан, вибито двері у трансформаторній підстанції. Нова центральна трибуна стадіону також не уникнула руйнувань. Вибито близько 20 вікон, пошкоджено фасади, рами, двері. Окрім стадіону, постраждали ще 3 школи, де було пошкоджено 104 вікна; 3 дитсадки, де вибито 11 вікон. В одному із садків уламком пробило шифер. А ще зафіксовані пошкодження будівлі навчального корпусу, майстерні та їдальні Дніпровського професійного залізничного ліцею. Там вибито 185 вікон. Також внаслідок вранішнього ракетного обстрілу пошкоджено 21 житловий будинок, понівечені 12 авто. Також пошкоджено транспортне та приватні підприємства, АЗС та інші об’єкти. Загалом через вранішній ракетний удар постраждало 32 людей, серед поранених – 2 дітей, 8 лікарів. Загинули двоє чоловіків 69 та 57 років. Зруйновано медзаклад та ветклініка. 

Фото: Микола Лукашук

05.06.2023 року вночі ЗС РФ із важкої артилерії двічі обстріляли місто Нікополь. Пошкоджено 9 житлових будинків, церква, господарська споруда, приватне підприємство, ЛЕП. Вдень ворог знову завдав удару по Нікополю. Зруйновано 1 приватний будинок, пошкоджено гімназію, спортивний заклад.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування)  1452
Авіаудар 1
Ракетний удар 178
Вибуховий пристрій 11
Касетні засоби ураження 34
РСЗВ «Ураган» 89
РСЗВ «Град» 369

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

Наприклад, 11.06.2023 року російські війська обстріляли Нікополь. Пошкодили гуртожиток, де облаштувалися переселенці. Також уламками ворожих снарядів зачепило місцевий медзаклад, понівечено 3 приватні будинки та лінію електропередач. 

Фото: https://t.me/dnipro_now/42363

Під обстрілами ЗС РФ цього місяця перебували населені пункти Нікопольського, Марганецького району Дніпропетровської області, м. Нікополь, Дніпро, Підгородне, Кривий Ріг, село Вільне Криворізького району, Червоногригорівська та Мирівська громади.

Основне фото: Микола Лукашук

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні
УГСПЛ в м. Дніпро Полєхіна Юлія

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: