Публікація

486 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 486 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 червня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1840 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 403 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав  Постраждалих
Загибель людини 325
Поранення людини 615
Зґвалтування 1
Порушення прав 13
Зникнення людини 155
Усього 1109

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 325 людей та було поранено щонайменше 615 людей.

За останній місяць зафіксовано два випадки цивільних жертв, які пов’язані з наслідками підриву військовими рф дамби Каховської ГЕС – у Снігурівській громаді внаслідок затоплення загинули чоловік 1970 року народження та жінка 1946 року народження. Зокрема у напівзатопленому будинку в с. Василівка Снігурівської громади загинув чоловік. Його тіло у власній спальні 8 червня знайшов рідний брат. «Коли ми вже прийшли ранком, то він плавав мертвий уже, у своїй спальні. Брат приїхав подивиться, бо ми вже знали, що річка розливається. Може він з ліжка встав, він ще астмою хворів. Спав, а тоді може піднявся з ліжка, і все, а води вже було багато. Молодший син приїхав дізнатися що до чого, і тільки виловив його і все» – розповіла мати загиблого. 

Продовжують фіксуватись випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах (протягом останнього місяця зафіксовано 2 таких епізоди, мінно-вибухові поранення отримали 3 людей). 29 травня на березі Дніпровсько-Бузького лиману, між селами Лупареве та Лимани Галицинівської громади, цивільний автомобіль наїхав на протипіхотну міну. Як повідомив начальник поліції у Миколаївській області Сергій Шайхет, двоє чоловіків, які приїхали до лиману набрати піску для будівельних робіт, отримали травми різного ступеню тяжкості. З початку 2023 року в Миколаївській області сталося 29 випадків, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами, під час яких постраждало цивільне населення (загинули 5 людей, поранена 31 людина).

Під час документування встановлюються також особи жертв серед цивільних людей, які загинули в попередній період, зокрема у 2022 році. Це стає можливим завдяки аналізу та зіставленню даних відкритих ресурсів з цивільними жертвами (зокрема Меморіалу цивільних жертв війни Росії проти України), інформації від органів державної влади (зокрема служби у справах дітей Миколаївської ОВА) та повідомленням у соціальних мережах та ЗМІ. Отже, за минулий місяць вдалось встановити та внести до бази даних персоналії 60 цивільних жертв, переважно загиблих від обстрілів військових рф. 

Фото:  Місце підриву на протипіхотній міні автомобіля з людьми, 29 травня 2023 року. Сергій Шайхет/Телеграм

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

 

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 3754 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівля житлово-побутового призначення 2242
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 507
Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення  475
Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення 127
Будівля освітньо-виховного закладу 127
Господарчі угіддя, ліси 60
Будівля лікувально-оздоровчого закладу 43
Будівля державної установи 47
Об’єкт культурно-розважального закладу 32
Об’єкт транспортної інфраструктури 25
Будівля культового призначення 15
Історичні пам’ятки 2
Мости 1
Інше/об’єкт невідомий 51
Загалом об’єктів 3754

 

Як і в попередній період, за останній місяць регулярних обстрілів з боку військових рф зазнали місто Очаків та населені пункти Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району (загалом зафіксовано 12 обстрілів цих громад, деякі тривали декілька разів протягом дня). Наприклад, 25 травня армія рф 5 разів завдала артилерійських обстрілів по місту Очакову. Внаслідок влучань сталося займання триповерхового житлового будинку, господарчих споруд, пошкоджені житлові будинки та комунікації. Протягом 13 червня армія рф двічі завдала ударів по місту Очакову, обстрілами зруйновано та пошкоджено житлові будинки, магазин, гараж, господарчі споруди. Місто Миколаїв, на відміну від масованих обстрілів в кінці квітня – середині травня 2023 року, за останній місяць не постраждало від ударів армії рф. 

Поряд з іншими південними регіонами України, громади Миколаївської області зазнали збитків житлової, соціальної та транспортної інфраструктури внаслідок затоплення, спричиненого підривом дамби Каховської ГЕС. За повідомленням  Миколаївської обласної прокуратури, через підрив військовими рф дамби Каховської ГЕС зафіксовано підтоплення населених пунктів на території Баштанського району, зокрема Горохівської та Снігурівської громад. Загалом підтоплено 289 будинків, 8 населених пунктів було відключено від електропостачання. Зокрема у селі Афанасіївка Снігурівської громади зі 171 будинку 75 були затоплені. «Внаслідок цієї агресії ця повінь затопила будинки й глина почала танути й будинки руйнуються, тріскають» – зазначив староста Афанасіївського старостинського округу Василь Хомко. Також у Снігурівській громаді через підтоплення зруйнований міст у селі Єлизаветівка. 

За останній місяць також продовжилась робота щодо доповнення та уточнення епізодів руйнування цивільних об’єктів у попередній період через аналіз відкритих даних. Зокрема завдяки аналізу та зіставленню інформації від Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, вдалося встановити та внести до бази даних 12 нових епізодів обстрілів та руйнування цивільних об’єктів, переважно промислового характеру. 

Фото: Затоплений міст у Снігурівській громаді, Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 1209
– РСЗВ «Град» 39
– Авіаудар 26
– Ракетний удар 338
– РСЗВ «Смерч» 107
– РСЗВ «Ураган» 32
– Касетні засоби ураження 127
– РСЗВ «Торнадо-C» 5
– Міномет 8
Обстріл зі стрілецької зброї 12
Вибуховий пристрій 64
Ушкодження транспортним засобом 1
Катування (тортури), нелюдське поводження 14
Зникнення 12
– Насильницькі зникнення 4
Незаконне позбавлення волі 10
– звільнені 1
Використання цивільного населення як щита 2
Привласнення майна цивільних осіб 11
Умисне вбивство цивільної людини 7
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 8
Захоплення цивільної будівлі 13
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор   4
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 1
Зґвалтування 1
Взяття заручників 2
Посягання на людську гідність 6
Масове насильницьке вивезення людей до Росії 1
Інше 4

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й по-шкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури через навмисні та невибіркові обстрілів. У попередній місяць тривали регулярні обстріли акваторії, узбережжя та населених пунктів Очаківської та Куцурубської громад. Пошкоджень зазнали об’єкти житлової та соціальної інфраструктури, проте обійшлося без жертв серед цивільних людей. Очевидно, військовослужбовці ЗС РФ обстрілюють акваторію Дніпровсько-Бузького лиману та цивільні об’єкти біля нього, щоб продемонструвати свою присутність у напрямку Очакова. 

Поряд з іншими південними регіонами України, громади Миколаївської області зазнали людських втрат і збитків для житлової, соціальної та транспортної інфраструктури внаслідок затоп-лення, спричиненого підривом військовими рф дамби Каховської ГЕС. Найбільше постраждали населені пункти Снігурівської громади Баштанського району. Наприклад, лише в одному селі Афанасіївка близько 43% житлових будинків були затоплені та руйнуються. Наразі відомо про два випадки цивільних жертв внаслідок підриву військовими рф дамби Каховської ГЕС – загинули 2 людей. Зокрема в напівзатопленому будинку в с. Василівка Снігурівської громади загинув чоловік. Його тіло у власній спальні 8 червня знайшов рідний брат. Необхідно зазначити, що руйнування дамб є особливо небезпечним воєнним злочином, а такі дії можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення.

Основне фото: Затоплене через підрив дамби Каховської ГЕС село в Баштанському районі. Фото: Миколаївська обласна прокуратура

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: