Публікація

455 днів повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 455 днів повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 5542 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 946 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав  Постраждалих
Загибель людини 344
Поранення людини 868
Зникнення людини 524
Порушення прав 244
Зґвалтування 2
Усього 1982

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно авіа-, ракетних ударів та вибухових пристроїв  загинуло щонайменше 344 людини та було поранено щонайменше 868 людей. У травні було зафіксовано щонайменше 61 поранену особу, серед них 3 дітей.

Серед інших резонансних подій є обстріл 14 травня 2023 року російськими окупаційними військами села Приморське, внаслідок якого шістьох людей було поранено. Внаслідок ворожої атаки 24-річного хлопця доправили до лікарні у вкрай тяжкому стані. Лікарям не вдалося його врятувати, він помер у лікарні. 30-річний чоловік, у якого мінно-вибухові травми, у тяжкому стані. Стан трьох постраждалих, зокрема 7-річної дівчинки, лікарі оцінюють як середньої тяжкості. Ворожим вогнем також пошкоджені багатоквартирні та приватні будинки, господарчі та гаражні будівлі, автотранспорт громадян. 

Фото: Головне управління ДСНС України у Запорізькій області

07.05.2023 року ЗС РФ у Комишувасі вщент знищено три будинки, декілька десятків домівок та господарчі будівлі — пошкоджені. Внаслідок обстрілів поранень зазнали троє цивільних громадян. Двоє жителів Комишувахи – 70-річна жінка та 40-річний чоловік – госпіталізовані. 

Фото: Суспільне Запоріжжя

1.2. Інформація про порушення прав людини

Окупанти та колаборанти продовжують захоплювати квартири мелітопольців, які виїхали з окупації. Квартири у самому центрі міста днями були проголошені «безхазяйними». 

ЗС РФ на ТОТ Запорізької області продовжують захоплювати житло людей, які вимушені були виїхати з окупації. Чергові 674 приватних будинки “націоналізували” у селах Мелітопольщини. Найбільше постраждала Якимівська селищна громада. Так, у селі Радивонівка окупанти “віджали” 152 будинки, в Шелюгах – 73, Таврійському – 41. Зазначу, що в деяких селищах ці будинки складають понад 10 % всього житлового фонду. 

Окупанти під виглядом евакуації мирних жителів продовжують вивозити награбоване майно з прифронтових населених пунктів Запорізької області. 

За даними Генштабу, в Енергодарі російські військовослужбовці посилено розграбовують медичну сферу: 

  • повністю розграбували усі міські медичні установи;
  • медичне обладнання міста вивезено до тимчасово окупованого Сімферополя;
  • повністю розграбовані усі підприємства в промисловій зоні поблизу Запорізької атомної електростанції.

1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання

12.05.2023 року в Мелітополі був викрадений цивільний – Зіновкін Костянтин Юрійович (1989 р. н.). Його затримали зранку невідомі люди в масках (ймовірно, представники ФСБ). Місце перебування чоловіка невідоме. Фото 5

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 11 370 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 1698
Громадська організація 2
Будівлі житлово-побутового призначення 8362
Буд. лікувально-оздоровчого закладу 52
Об’єкти культурно-розважального закладу 26
Будівлі освітньо-виховного закладу 149
Будівля державної установи 63
Об’єкти транспортної інфраструктури 63
Господарчі угіддя, ліси 82
Будівлі культового призначення 30
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 288
Історичні пам’ятки 33
Мости 6
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 498
Гуманітарний конвой 5
Гуманітарний коридор 4
Об’єкт невідомий 9
Загалом об’єктів 11 370

 

14.05.2023 року по школі та музею у навчальному закладі в селі Омельник Преображенської громади російські окупаційні війська завдали кілька ударів керованими авіаційними бомбами. Школа майже повністю зруйнована. Музейна кімната залишилася триматися на трьох стінах. Експонати для музею збирали понад 30 років діти, вчителі, мешканці села та небайдужі люди.

Музей був надбанням усієї колишньої Омельницької сільської ради та центром історичної пам’яті села, яке заснували вихідці з Полтавщини на початку XIX століття.

Внаслідок російської атаки знищено колекцію керамічного посуду ХІХ-ХХ століть.

Фото: 1news.zp.ua

Ввечері 10 травня 2023 року о 22:05 російські окупаційні війська завдали масованого обстрілу одного із селищ Запорізького району – Малокатеринівки. ЗС РФ обстріляли населений пункт касетними снарядами. Внаслідок атаки сталося загоряння п’яти житлових будинків, ще шість пошкоджені. Постраждало вісім людей, з яких троє – працівники швидкої допомоги, які прибули на виклик. Поранення отримали й місцеві жителі – три чоловіка та дві жінки. Їм надається вся необхідна допомога. Внаслідок обстрілу пошкоджені два автомобілі швидкої допомоги. Також перебита газова труба. На місці працювала бригада газової служби. Під час гасіння одного із будинків, вогнеборці врятували жінку, яку передали медикам. 

Внаслідок нічної російської атаки по Малокатеринівці 100 будинків отримали пошкодження різного ступеня. Чотири будівлі вигоріли вщент, ще 5 пошкоджені.

Фото: Суспільне Запоріжжя

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 4397
РСЗВ «Град» 110
Авіаудар 49
Ракетний удар 277
Касетні засоби ураження 34
Вибуховий пристрій 34
Катування (тортури), нелюдське поводження 22
Зникнення 281
Незаконне позбавлення волі 174
Привласнення майна цивільних осіб 183
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор  6
Захоплення цивільної будівлі 62
Використання цивільного населення як щита 27
Інше 13

 

У травні було задокументовано факт чергового захоплення школи. На тимчасово окупованій території Запорізької області росіяни переобладнали школу у медичний заклад для військових рф. Загальноосвітню школу в селищі Азов Запорізької області окупанти перетворили у польовий шпиталь. Наразі на лікуванні там перебувають близько 50 окупантів з різними пораненнями, зазначили у Генштабі.

Також стало відомо про те, що військові рф розмістили свій особовий склад у дитячому садку одного з населених пунктів Запорізької області. Ворог і надалі продовжує цинічно використовувати дошкільні заклади тимчасово захоплених населених пунктів у власних цілях. Зокрема, будівлю дитячого садка селища Юр’ївка, що в Запорізькій області, окупанти РФ використовують для розміщення особового складу. Водночас на території дитячого садка проживають також і цивільні особи, яких вивезли з наближених до лінії бойових дій населених пунктів.

У тимчасово окупованому місті Енергодар Запорізької області російські військові пограбували підприємство “Електропівденмонтаж-10”. На території “Електропівденмонтаж-10” не лишилось жодного легкового автомобіля, розграбовано склад, а також вивезено станкове обладнання. Російські окупанти не припиняють грабувати громадян України та підприємства на тимчасово захоплених територіях.

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли відбувалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 17.05.2023 року російські війська вкотре обстріляли Степногірськ. Ворог гатив із артилерії по об’єктах житлової та цивільної інфраструктури міста. Артилерійськими снарядами зруйновані приватні будинки, пошкоджені паркани й прибудинкові території. Внаслідок атаки постраждали троє місцевих жителів 44, 51 та 70 років. 51-річний чоловік, який забрав гуманітарну допомогу та, повертаючись додому, потрапив під обстріл Рятуючись від обстрілу, він отримав осколкове поранення ноги. Двоє інших осіб, батько з сином намагалися врятувати корову, яка паслася на земельній ділянці біля домоволодіння, але не встигли. Осколками розірваних снарядів худобу вбито, а чоловіки отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Фото: ГУ НП в Запорізькій області

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури у населених пунктах Запорізької області. Щодня росіяни обстрілюють територію регіону із артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА: у Гуляйполі, Оріхові, Степногірську, Григорівці, Залізничному, Новоандріївці, Малій Токмачці, Полтавці, Новоданилівці, Новоандріївці, Ольгівському, Чарівному, Червоному, Щербаках, Гуляйпільському, Микильському, Степовому, Кам’янському, та інших населених пунктах.

Знищені приватні домівки, пошкоджені господарчі будівлі, сільськогосподарські підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів важкі поранення отримують місцеві мешканці.

Основне фото: ГУ НП в Запорізькій області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Полєхіна Юлія 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: