Публікація

455 днів повномасштабної війни в Хмельницькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Громадською організацією «Подільська правова ліга», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 455 днів повномасштабної російсько-української війни на території Хмельницької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 66 епізодів з лютого 2022 року по травень 2023 року. 

Інформація в цій публікації спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення. 

За досліджуваний період у Хмельницькій області нами було зафіксовано загалом 4 епізоди, пов’язані з людськими втратами, пораненнями чи порушенням прав серед цивільного населення.

13 травня 2023 року внаслідок ракетного удару безпілотним літальним апаратом «Шахед» було травмовано найбільшу кількість цивільного населення за весь досліджуваний період. По допомогу до медичних закладів звернулося 30 осіб

 

Тип втрат чи порушення прав Постраждалих
Поранення людини 44
Загиблих 1
Усього 45

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом у Хмельницькій області внаслідок ракетних ударів поранено щонайменше 44 людини та вбито 1 людину.

2.Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Хмельницькій області за досліджуваний період внаслідок ракетних обстрілів було пошкоджено щонайменше 107 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких: 

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 69
Об’єкти підприємницької та комерційно-виробничого призначення  8
Об’єкти інфраструктурного життєзабезпечення 8
Об’єкти транспортної інфраструктури 3
Господарчі угіддя, ліси 3
Автомобілі 11
Об’єкти освітньо-виховного призначення 5
Об’єкти культурно-розважального призначення   1
Загалом об’єктів 108

 

За задокументованими даними, серед об’єктів – житлові будинки, інфраструктура життєзабезпечення, а саме: електричні підстанції, заклади освіти, нафтобази, автозаправні станції, господарчі угіддя, ліси. 

13 травня 2023 року ЗС РФ було завдано удару безпілотним літальним апаратом по об’єкту критичної інфраструктури. Внаслідок вибухової хвилі були пошкоджені будівлі та споруди у м. Хмельницькому (район Гречани), с. Грузевиця, с. Олешин, с. Малашівці. Зазнали ушкоджень освітні заклади, заклади культурно-розважального призначення, підприємства. Вибуховою хвилею були пошкоджені вікна та дахи в будинках. Обстріл 13.05.2023 спричинив наймасовіші пошкодження в межах Хмельницького району за весь час повномасштабної війни, внаслідок якого також травмувалося 30 осіб. Укразалізниця опублікувала оновлення щодо змін у курсуванні поїздів внаслідок ворожих обстрілів на Хмельниччині. Для всіх пасажирів Укрзалізниця разом із ХВА розробила рішення, як дістатися пунктів призначення, також було запущено додаткові поїзди-шатли та автобуси для підвозу.

Фото: ГО «Подільська правова ліга»

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Хмельницькій області сталися такі події: 

Подія Епізодів
Ракетний удар  17
Авіаудар 2

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що у Хмельницькій області внаслідок ракетних ударів найбільше пошкоджень зазнають об’єкти критичної інфраструктури та житлові об’єкти в радіусі дії вибухової хвилі. 

У травні 2023 року ЗС РФ було завдано ракетного удару, внаслідок якого пошкоджено найбільше житлових, освітніх та підприємницьких будівель. Також було завдано шкоди здоров’ю 30-и осіб, які звернулись по допомогу до медичних закладів. Про пошкодження житла до місцевої влади заявило більше 800 людей.

17 травня 2023 року документаторами ГО «Подільська правова ліга» було здійснено виїзд на місце найбільших пошкоджень, а саме в с. Грузевиця Хмельницького району. За результатами виїзду ГО «Подільська правова ліга» було задокументовано пошкоджені будівлі та відібрано свідчення в очевидців подій 13 травня 2023 року. 

Основне фото: Суспільне. Хмельницький

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу: [email protected]

Аналіз підготував юрист ГО «Подільська правова ліга» в м. Хмельницькому Володимир Шинкар

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: