Публікація

455 днів повномасштабної війни в Чернігівській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної громадською організацією «МАРТ» спільно з громадською спілкою «Освітній дім прав людини в Чернігові», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 455 днів повномасштабної російсько-української війни на території Чернігівської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 3097 епізодів за весь період, та безпосередньо 39 епізодів, зафіксованих за травень 2023 року.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Чернігівській області нами було зафіксовано загалом 481 епізод, пов’язаний із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  Постраждалих
Загибель людини 480 
Поранення людини 297 
Порушення прав 578
Зникнення людини 45
Усього 1400

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області внаслідок ракетних, мінометних та артилерійських обстрілів, а також через різні вибухові пристрої загинуло щонайменше 480 людей та було поранено щонайменше 297 людей.

28 квітня 2023 року о 21:15 зафіксували один прихід, імовірно, керованої авіабомби, скинутої з літака по Семенівці. Внаслідок влучання авіабомби пошкоджено 8 будинків. Троє цивільних мешканців поранені. 

29 квітня 2023 року внаслідок обстрілу села Тимоновичі загинув 63 річний місцевий мешканець, поранено 14-річного підлітка, пошкоджено 3 будинки. 

1 травня 2023 року після 15:00 внаслідок авіаудару по селу Лизунівка Новгород-Сіверської громади загинула дитина — хлопчик 14 років. Одна з керованих авіабомб влучила в місцеву школу, яка вже кілька років не працює, поряд із якою в цей час перебувала дитина. Також поранено ще 2 цивільних осіб, одна з постраждалих – жінка похилого віку, отримала травми обличчя, ймовірно від скла.  Фото1, 2

Фото: Суспільне Чернігів

2 травня 2023 року внаслідок обстрілів п’яти сіл у трьох громадах, зокрема — Новгород-Сіверській, Семенівській та Сновській сталися займання понад 10 житлових будинків та господарчих будівель. В місті Семенівка постраждали дві місцеві жительки.

Фото: ОК Північ

3 травня 2023 року був здійснений авіаудар, ймовірно, керованою авіабомбою, в районі н. п. Іванівка. Внаслідок обстрілу пошкоджено 5 будівель різного призначення (1 з них – будівля місцевого закладу освіти). Загинула 1 цивільна особа – жінка похилого віку, 3 чоловіків отримали поранення.  

Фото: ОК Північ

11 травня 2023 року близько 21:35 год. зафіксовано 1 авіаудар, ймовірно, керованою ФАБ-500 з російського літака типу Су-35, по н. п. Архипівка. Внаслідок удару поранені 2 місцеві жительки. 

23 травня 2023 року близько 15-ї години неподалік села Хрінівка Сновської міської територіальної громади на невідомому вибуховому пристрої підірвалося двоє людей: одна особа загинула, друга травмована. Чоловіки йшли узбіччям дороги. Обидва — жителі одного з сіл Сновської громади. Одному з потерпілих 53 роки, другому — 47. На місці загинув старший чоловік. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Чернігівській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 4070 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    213
Будівлі житлово-побутового призначення 2803
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 38
Об’єкти культурно-розважального закладу 13
Будівлі освітньо-виховного закладу 97
Будівля державної установи 23
Об’єкти транспортної інфраструктури 26
Господарчі угіддя, ліси 405
Будівлі культового призначення 21
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 48
Історичні пам’ятки 22
Мости 17
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 343
Гуманітарний конвой 1
Загалом об’єктів 4070

 

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

26 квітня 2023 року внаслідок обстрілів було зруйновано міст через річку Судость у Новгород-Сіверській громаді. Він сполучав прикордонне село Мурав’ї зі старостинським округом — селом Грем’яч. Протягом декількох тижнів обстрілюються мости через річки Новгород-Сіверської громади. Це не дає можливості в нормальному форматі надавати послуги населенню: забезпечувати продуктами харчування, іншими речами. 

28 квітня 2023 року російські війська скинули керовану авіаційну бомбу на одне з приміщень філії «Новгород-Сіверське лісове господарство. Внаслідок авіаційної атаки постраждав цех переробки, на якому знаходилась продукція, також була пошкоджена лінія електропередачі.   

28 квітня 2023 року о 21:15 год. зафіксували один прихід, ймовірно, це була керована авіабомба, скинута з літака по смт. Семенівка. Внаслідок влучання авіабомби пошкоджено 8 будинків. Троє цивільних мешканців поранені. 

28 квітня 2023 року в с. Присторонь Ріпкинської ТГ водій самохідного оприскувача John Deere, 1986 р. н., наїхав на протитанкову міну. 

29 квітня 2023 року під час обстрілу с. Єліне Сновської громади. пошкоджено господарчі споруди біля приватного будинку

29 квітня 2023 року внаслідок авіаудару, ймовірно, КАБ, випущеними з 2-х літаків по н. п. Костобобрів Семенівської громади, в житловому секторі пошкоджено вісім цивільних будинків. Пошкоджено один автомобіль, другий – знищено. 

30 квітня 2023 року зафіксовано 3 приходи, ймовірно зі ствольної артилерії, в н. п. Прогрес Семенівської громади. Внаслідок обстрілу пошкоджена будівля підприємства. 

4 травня 2023 року близько 13:20 в одному з районів на північній околиці міста Чернігова (р-н Олександрівка) під час земляних робіт трактор наїхав на міну, яка здетонувала. 

5 травня 2023 року, ймовірно, здійснено скидання керованої авіабомби в районі н. п. Іванівка Семенівської громади. Внаслідок обстрілу пошкоджено 5 будівель різного призначення (1 з них – будівля місцевого закладу освіти). 

11 травня 2023 року внаслідок авіаудару, ймовірно, керованою бомбою ФАБ-500 з російського літака типу Су-35 по н. п. Архипівка сталося займання 3 приватних будинків (будинки знищені полумʼям).  

15 травня 2023 року з 06:30 до 07:10 год. росіяни обстріляли село Єліне Сновської громади Корюківського району. Внаслідок обстрілу села Єліне знищено приватний будинок, ще один пошкоджено, також пошкоджень зазнало одне господарське приміщення. В селі знищено трансформаторну підстанцію та пошкоджено лінії електропостачання.

Фото: керівник Корюківської РВА Іван Ващенко

16 травня 2023 року у Новгород-Сіверському районі через пожежі внаслідок російських обстрілів пошкоджені 400 гектарів лісів.

17 травня 2023 року російські війська обстріляли Семенівську громаду в районі села Хотіївка. Сталася пожежа фельдшерсько-акушерського пункту, вогонь знищив покрівлю та перекриття по всій площі. 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, в Чернігівській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 2282
Авіаудар 252
Ракетний удар 18
Касетні засоби ураження  15
Обстріл зі стрілецької зброї 100
Ушкодження транспортним засобом 27
Вибуховий пристрій 75
Катування (тортури), нелюдське поводження 50
Незаконне позбавлення волі 68
Привласнення майна цивільних осіб 102
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор   5
Використання цивільного населення як щита 28
Взяття заручників 5
Захоплення цивільної будівлі 24
Інше 23

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що за останній місяць ворог продовжував активно обстрілювати прикордонні населенні пункти Чернігівської області як за допомогою авіації з використанням плануючих авіабомб та ракет, так і безпосередньо з артилерії, РСЗВ та мінометів. Також фіксуються випадки підриву на різноманітних вибухових пристроях людей, які пересуваються на автотранспорті і пішки.

Так за останній місяць від обстрілів ЗС РФ загинуло 4 людей, 14 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Пошкоджено щонайменше 77 будинків житлового-побутового призначення, 3 заклади освіти, 1 фельдшерський пункт, зруйновано 1 міст, суттєвих руйнувань зазнали 2 об’єкти підприємницької діяльності, пошкоджено 5 автомобілів. Унаслідок пожеж ,спричинених обстрілами російських військ, знищено 400 гектарів лісу на півночі області.

Основне фото: НПУ Чернігівщини

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected].

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в м. Чернігів, що діє на базі ГО “МАРТ”,

Дмитро Науменко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: