Публікація

425 днів повномасштабної війни в Запорізької області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро «Правозахисна Група «СІЧ», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 425  днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 квітня 2023 р.)  повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 5043 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 856 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 340
Поранення людини 807
Зникнення людини 456
Порушення прав 244
Зґвалтування 2
Усього 1849

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 340 людей та було поранено щонайменше 807 людей.

Серед інших резонансних подій є епізод ракетного удару по Запоріжжю вночі 9 квітня, окупанти поцілили двома ракетами С-300 по житловому сектору обласного центру. Перший ракетний удар стався о 01:47, менше ніж за хвилину неподалік вдарила ще одна ракета. Влучання спричинили руйнування та пожежу в одному з будинків.

21-річна Віталіна Ждан за одну хвилину втратила молодшу сестру та батька Вона залишилася неушкодженою, бо ночувала у гостей. Серце 10-річної Ірини Ждан зупинилося у кареті «швидкої». Батько дівчинки Іван загинув одразу, а маму Іринки та Віталіни у важкому стані госпіталізували.

Фото: ГУНП в Запорізькій області

20.04.2023 року близько 14:00 години російські окупаційні війська обстріляли Малу Токмачку Пологівського району. Снаряд потрапив у двір мирних мешканців та вбив 54-річного чоловіка та 65-річну жінку на власному подвір’ї.
Попередньо ворог обстріляв село зі своїх позицій з танка. 

 
Фото: ГУНП в Запорізькій області

 

1.2. Інформація про порушення прав людини

В окупованому Бердянську окупанти зламують квартири. Поки люди вимушені тікати з окупації, російські загарбники «звільняють» їх від майна. Росіяни надсилають власникам квартир відео, де вони спокійно ходять їхніми кімнатами. 

З початку окупації Бердянського району командир батальйону оперативного призначення військ нацгвардії рф підполковник Аюба Ельдаров був так званим «військовим комендантом» окупаційної адміністрації селища Чернігівка Запорізької області.

Він особисто, а також підлеглі йому військовослужбовці, затримували цивільних жителів, які своєю активною громадянською позицією могли заважати впровадженню та реалізації окупаційної політики. Він разом з іншими військовими держави-агресора затримав трьох мешканців на території одного з тимчасово окупованих населених пунктів Бердянського району, серед них одна посадова особа державного органу.

Під час допитів громадянам завдавали тілесних ушкоджень та погрожували розправою. Протягом тривалого часу утримували у нелюдських умовах – у холодному гаражному приміщенні без доступу до свіжого повітря, їжі, води та в антисанітарних умовах.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 10 390 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    1679
Громадська організація 1
Будівлі житлово-побутового призначення 7442
Буд. лікувально-оздоровчого закладу 51
Об’єкти культурно-розважального закладу 26
Будівлі освітньо-виховного закладу 145
Будівля державної установи 62
Об’єкти транспортної інфраструктури 63
Господарчі угіддя, ліси 78
Будівлі культового призначення 26
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 280
Історичні пам’ятки 30
Мости 6
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 484
Гуманітарний конвой 5
Гуманітарний коридор 4
Об’єкт невідомий 8
Загалом об’єктів 10 390

 

Протягом останнього місяця було зафіксовано 4177 випадків невибіркових обстрілів по цивільній інфраструктурі.

Російські окупаційні війська завдали трьох керованих авіаційних ударів по Пологівському району 3 квітня 2023 року. Постраждали два корпуси Оріхівської гімназії «Сузір‘я». Зруйновано тепловий перехід між спорудами з подальшим займанням. Обійшлося без жертв, бо установа не працює з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Того ж дня російські окупаційні війська завдали повторного удару, яким зруйнували двоповерховий корпус гімназії. Внаслідок ворожої атаки спалахнули уламки будівлі на площі 100 квадратних метрів.

Фото: ГУНП в Запорізькій області

9 квітня 2023 року внаслідок авіаційного удару по Пологівському району в м. Омельник зруйновано двоповерховий корпус школи, загорілися зруйновані будівельні конструкції навчального закладу. Фото 7.

На Великдень, 16 квітня, близько третьої години ночі армія РФ завдала 6 ракетних ударів по Комишувасі Запорізької області. Двоє осіб дістали травми. Руйнувань зазнала церква – храм Архистратига Божого Михайла.

Фото: ГУНП в Запорізькій області

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у  Запорізькій області  сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 4028
Авіаудар 22
Ракетний удар 268
Касетні засоби ураження 30
Вибуховий пристрій 31
Катування (тортури), нелюдське поводження 21
Зникнення 257
Незаконне позбавлення волі 133
Привласнення майна цивільних осіб 174
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор   6
Захоплення цивільної будівлі 60
Використання цивільного населення як щита 26
Інше 13

 

У квітні було задокументовано факт мінування російськими загарбниками не лише полів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, а й територію поблизу Енергодару, а на незамінованих полях ЗС РФ влаштовують полігони для військових навчань, при цьому абсолютно нехтують безпекою людей.

Також стало відомо про так звану націоналізацію ще одного популярного закладу – кав’ярні Boulangerie на пр. 50-річчя Перемоги. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомила власниця закладу Уляна Симоненко. Ключі від закладу, за словами Уляни, окупанти забрали в неї ще у серпні. 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та з залученням великої кількості зброї. Наприклад, 14 квітня російська армія завдала чергового авіаудару з літаків Су-35 по місту Оріхів Запорізької області.
Пошкоджень зазнали приватні будинки та будівля ДЮСШ.

4 ракети, які полетіли у приватний сектор. Вирви приблизно 20 м ушир і 10 м углиб, дві поряд, зруйновані повністю спортивна школа та приватні будинки поруч. Знову зазнало руйнувань одне з приватних підприємств.

Фото: http://1news.zp.ua/

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури у районі населених пунктів: Гуляйпільське, Залізничне, Чарівне, Ольгівське, Затишшя, Святопетрівка, Староукраїнка, Червоне Гуляйпільського району; Гуляйполе, Оріхів, Новоандріївка, Новоданилівка, Мала Токмачка, Малинівка, Білогір’я, Щербаки Пологівського району; Кам’янське, Степове Василівського району.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Полєхіна Юлія

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: