Публікація

425 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 425 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 квітня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 348 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 47 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 40
Поранення людини 136
Порушення прав 70
Усього 246

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 40 осіб та було поранено щонайменше 136.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 467 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення     97
Водні угіддя/екосистема 63
Будівлі житлово-побутового призначення 165
Об’єкти культурно-розважального закладу 5
Будівлі освітньо-виховного закладу 3
Будівля державної установи 1
Об’єкти транспортної інфраструктури 6
Господарчі угіддя, ліси 6
Будівлі культового призначення 3
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 42
Історичні пам’ятки 1
Мости 7
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 68
Загалом об’єктів 467

 

За останній місяць найбільш резонансним епізодом стала нічна атака дронів-камікадзе типу «Shahed-131/136» з боку Азовського моря по Одесі, яка сталася 19 квітня. Українські сили ППО збили 10 із 12 дронів, інші влучили в цивільний об’єкт рекреаційної інфраструктури. Пошкоджено дитячий спортивно-оздоровчий табір, після влучання там сталася пожежа. Також продовжується завдання шкоди водній акваторії та прибережній інфраструктурі внаслідок спрацювання російських морських мін, які прибиває після штормів до берега. За даними ОК «Південь», 26 березня біля одного з пляжів Одеського району виявили та знищили морську міну. Інша міна здетонувала, вдарившись у прибережні конструкції одного з місць відпочинку та базування малих плавзасобів. Пошкоджено кілька будівель бази відпочинку, тільки через обмеження доступу до пляжів там не було людей і ніхто не постраждав.

Рятувальники працюють над ліквідацією наслідків влучання дронів по будівлі дитячого табору. Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області
Наслідки вибуху морської міни на пляжі в Одеському районі. Фото: ОК «Південь»

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 18
Авіаудар 2
Ракетний удар 262
Вибуховий пристрій 48
Катування (тортури), нелюдське поводження 1
Незаконне позбавлення волі 3
Привласнення майна цивільних осіб 3
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор    3
Використання цивільного населення як щита 1
Інше 11

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця в Одеській області зафіксовано дві атаки дронами-камікадзе типу «Shahed-131/136». Найбільше збитків цивільній інфраструктурі завдала атака 19 квітня, коли постраждав дитячий спортивно-оздоровчий табір в м. Одесі. Одещина також продовжує відчувати наслідки підриву російських морських мін, які після штормів прибиває до прибережної смуги. 3 російські міни були виявлені та знищені силами оборони, проте одна морська міна здетонувала та пошкодила прибережну інфраструктуру. 

Основне фото: Пожежа після обстрілу шахедами будівлі дитячого табору у м. Одесі. Фото: ОК «Південь».

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: