Публікація

425 днів повномасштабної війни в Чернігівській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної громадською організацією «МАРТ» спільно з громадською спілкою «Освітній дім прав людини в Чернігові», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 425 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 квітня 2023 р.)  повномасштабної російсько-української війни на території Чернігівської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2941 епізод за весь період, та безпосередньо 30 епізодів, зафіксованих за квітень 2023 р.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Чернігівській області нами було зафіксовано загалом 490 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 477/22 
Поранення людини 281/23 
Порушення прав 563/29
Зникнення людини 44/23
Усього 1365

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 477 людей та було поранено щонайменше 281 людина.

2 квітня 2023 року близько 13:00 год. у Семенівській громаді підірвався автомобіль. Унаслідок цього загинули двоє людей. Легковий автомобіль наїхав на протитанкову міну ТМ-62. 

20 квітня 2023 року з 11:00 до 11:15 год. військові зафіксували чотири приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм, по селу Галаганівка. Внаслідок обстрілу поранено трьох місцевих жителів. Одна з поранених дістала осколкові поранення голови та померла в лікарні. Пошкоджено приватний будинок. 

4 квітня 2023 року росіяни завдали авіаудару по Новгород-Сіверській громаді на Чернігівщині. Внаслідок обстрілу пошкоджені три приватні будинки по вулиці Зелена, 22. Два будинки зруйновано, в одному будинку пошкоджена стіна, паркан. Окрім того, вибуховою хвилею пошкоджено 16 споруд у 7 домогосподарствах. 

Фото: Суспільне. Чернігів

14 квітня 2023 року близько 16:00 год. ЗС РФ завдали удару керованими авіабомбами по промисловому підприємству в Семенівській громаді. Внаслідок удару є руйнування будівель. Попередньо один працівник підприємства поранений. Пошкоджено легковий автомобіль. 

Фото: ГУНП у Чернігівські області

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Чернігівській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 3473 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення   208
Будівлі житлово-побутового призначення 2630
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 35
Об’єкти культурно-розважального закладу 13
Будівлі освітньо-виховного закладу 93
Будівля державної установи 23
Об’єкти транспортної інфраструктури 26
Господарчі угіддя, ліси 5
Будівлі культового призначення 20
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 46
Історичні пам’ятки 22
Мости 16
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 335
Гуманітарний конвой 1
Загалом об’єктів 3473

 

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

26 березня 2023 року з 14:40 до 15:00 год. зафіксовано 3 приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в район н. п. Карповичі. Внаслідок обстрілу пошкоджено приватний будинок. 

6 квітня 2023 року росіяни вели з мінометів, гранатометів та САУ, а також скидали боєприпаси з безпілотника. Зафіксовано влучання некерованих авіаційних ракет. Зазнала пошкоджень будівля пожежного депо місцевої пожежної команди – вибиті вікна, у 2 житлові будинки було пряме влучання, близько 10 осель пошкоджено, також зазнали пошкоджень ФАП, будинок культури, приватні магазини. 

Фото: Державна прикордонна служба України

9 квітня 2023 року війська РФ завдали ракетного удару в район населеного пункту Грем’яч. Близько 11:54 год. зафіксовано один вибух, який спричинила ракета, випущена російським літаком з території РФ. Є руйнування інфраструктури населеного пункту: ракета зруйнувала міст між селами Грем’яч та Мурав’ї. 

13 квітня 2023 року ЗС РФ двічі обстріляли прикордоння Сумської та Чернігівської області. З 07:55 до 09:00 год. зафіксовано 15 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі н. п. Галаганівка. Знищено господарські приміщення. 

14 квітня 2023 року близько 16-ї години росіяни завдавали удару керованими авіабомбами по промисловому підприємству в Семенівській громаді. Внаслідок удару є руйнування будівель. Попередньо, один працівник підприємства поранений. Пошкоджено легковий автомобіль. 

15 квітня 2023 року близько 23:30 год. армія рф обстріляла з повітря прикордоння Чернігівської області. Прикордонники зафіксували авіаудар по підприємству в Семенівці. На підприємстві пошкоджена сільськогосподарська техніка. Це і трактори, камази. Також частково зазнала руйнувань майстерня. 

20 квітня 2023 року з 11:00 до 11:15 год. військові зафіксували 4 приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм, по селу Галаганівка. Пошкоджено приватний будинок.  У селі Леонівка внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено житлові будинки та сільськогосподарську техніку. 

21 квітня 2023 року російські війська обстріляли село Леонівка Семенівської громади на прикордонні Чернігівщині. Зафіксували 34 приходи, ймовірно зі ствольної артилерії та міномету калібром 120 мм, на околиці села Леонівка Семенівської громади. Внаслідок обстрілу пошкоджено 3 цивільні будинки та 2 цивільні транспортні засоби. 

Фото: Зруйнований будинок, внаслідок обстрілу росіян. Facebook Anikiienko Andrii

2 квітня 2023 року близько 13:00 у Семенівській громаді підірвався автомобіль. Унаслідок цього загинули двоє людей. Легковий автомобіль наїхав на протитанкову міну ТМ-62. 

4 квітня 2023 року ЗС РФ завдали авіаудару по Новгород-Сіверській громаді на Чернігівщині. Внаслідок обстрілу пошкоджені 3 приватні будинки по вулиці Зелена, 22. Два будинки зруйновано, в одному будинку пошкоджена стіна, паркан. Окрім того, вибуховою хвилею пошкоджено 16 споруд у 7 домогосподарствах. Пошкоджені автомобілі, Печенюгівську ЗОШ (вибито шибки). 

7 квітня 2023 року рф завдала авіаційного удару по прикордонню Чернігівської області. Зокрема, близько 22:17 год. військові зафіксували два вибухи в межах двох населених пунктів Семенівської громади. Їх спричинили 2 керовані авіабомби, випущені з російського винищувача Су-35 з території РФ. Унаслідок удару пошкоджені житлові будинки та комунікації. 

 

Фото: ОК Північ

Росіяни з ПТУР пошкодили вежу мобільного зв’язку «Київстар» в Новгород-Сіверському районі. 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 2173
Авіаудар 234
Ракетний удар 18
Касетні засоби ураження  15
Обстріл зі стрілецької зброї 100
Ушкодження транспортним засобом 27
Вибуховий пристрій 67
Катування (тортури), нелюдське поводження 51
Незаконне позбавлення волі 51
Привласнення майна цивільних осіб 101
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор  5
Використання цивільного населення як щита 28
Взяття заручників 5
Захоплення цивільної будівлі 24
Інше 23

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що за останній місяць ворог активізував бойові дії по прикордонню Чернігівської області. Зауважимо, що після тривалої перерви у застосуванні авіації на північному напрямку, зс рф поновили свої дії з використанням плануючих авіабомб та ракет, що призвело до суттєвих руйнувань цивільної інфраструктури і людських жертв. Також спостерігається збільшення мінометних та артилерійських обстрілів. 

Так за останній місяць від ворожих обстрілів загинуло 3 людини, 4 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Зафіксовано один ракетний удар по мосту. Близько 40 приватних будинків постраждали, деякі з них зруйновані і не підлягають відновленню. Пошкоджено одне пожежне депо, ЛЕП, один фельдшерський пункт, Печенюгівську ЗОШ, щонайменше 10 одиниць автотранспорту, серед яких як приватні авто, так і сільськогосподарська техніка.

Основне фото: Суспільне. Чернігів

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected].

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ м. Чернігів, що діє на базі ГО «МАРТ» Дмитро Науменко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: