Публікація

425 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 425 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 квітня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1685 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 345 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 264
Поранення людини 555
Зґвалтування 1
Порушення прав 13
Зникнення людини 153
Усього 986

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 264 людини та було поранено щонайменше 555 людей.

За останній місяць найбільш резонансний випадок жертв серед цивільних людей стався у великодню ніч 16 квітня у селі Василівка Снігурівської громади. Тоді під час масованого обстрілу російських військ ракетами С-300 загинули  двоє підлітків – 17-річний В’ячеслав та 18-річна Вікторія. Очевидно, вони йшли до церкви, оскільки поряд з їхніми тілами виявлено великодній кошик. 

Обстріли військових рф із протилежного берега Кінбурнської коси й далі завдають жертв серед цивільних в Очаківській громаді. Під час обстрілу 7 квітня міста Очакова касетними та запалювальними боєприпасами постраждали двоє містян. Вони отримали мінно-вибухові травми й осколкові поранення, один із них перебуває у важкому стані.

Стаються випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах, протягом останнього місяця поранення дістали двоє людей. 22 квітня у місті Снігурівка на протипіхотній міні підірвалися двоє жителів громади. Чоловіки пішли в бік сусіднього села, аби назбирати грибів. Один із них наступив на міну та отримав мінно-вибухові травми різного ступеню тяжкості, інший не постраждав.

У ході документування встановлено також жертви серед цивільних людей, які стались у попередній період, зокрема у 2022 році. Це стає можливим як під час виявлення правоохоронцями поховань жертв воєнних злочинів рф у деокупованих громадах, так і завдяки польовим виїздам документаторів у громади. Зокрема так зафіксовано загибель двох літніх чоловіків від російських обстрілів у селі Благодатне, а також 14 поранених від ракетного удару по місту Вознесенськ. 

Місце загибелі підлітків у великодню ніч 16 квітня 2023 року у Снігурівській громаді. Фото: Миколаївська обласна прокуратура

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 3504 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівля житлово-побутового призначення 2095
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 470
Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    461
Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення 109
Будівля освітньо-виховного закладу 114
Господарчі угіддя, ліси 54
Будівля лікувально-оздоровчого закладу 35
Будівля державної установи 44
Об’єкт культурно-розважального закладу 29
Об’єкт транспортної інфраструктури 24
Будівля культового призначення 15
Історичні пам’ятки 2
Мости 1
Інше/об’єкт невідомий 51
Загалом об’єктів 3504

 

За останній місяць, уперше з грудня 2022 року, Снігурівська громада Баштанського району піддавалась обстрілам військових рф. У великодню ніч 16 квітня армія ЗС РФ атакувала місто Снігурівку та село Василівку ракетами С-300, зафіксовано щонайменше 11 влучань російських ракет. У місті Снігурівка внаслідок ракетного удару зруйновані дві школи, пошкоджена лікарня та будинок культури, постраждали понад 30 житлових будинків, пошкоджено лінії електропередач. У селі Василівка постраждали близько 30 приватних житлових будинків та загорілася неексплуатована будівля школи. Не встигла Снігурівка повністю відновитися після обстрілів 16 квітня, як російські війська знову завдали ударів у ніч проти 18 квітня. Цього разу атакували «шахедами» – 7 БПЛА влучили у два об’єкти промислової інфраструктури.

Військові рф також продовжили обстріли з важкої артилерії, РСЗВ та мінометів акваторії та узбережжя Очаківської громади, а також міста Очаків. Зафіксовано руйнування та пошкодження житлових будинків і цивільної інфраструктури під час обстрілів 7, 12, 14 та 20 квітня. Найбільш руйнівним був обстріл зранку 7 квітня, який військові рф здійснили касетними та запалювальними боєприпасами. Снаряди влучили у житлові будинки, магазини та торгові павільйони, що також призвело до пожеж. 

Окрім фіксації поточних подій, які містять ознаки воєнних злочинів, уточнюються та розширюються епізоди, які стались раніше. Це дозволяє поступово збільшувати повноту задокументованих воєнних злочинів як по окремих громадах, так і в цілому по області. Зокрема за останній місяць було якнайповніше уточнено наслідки ракетної атаки 20 серпня 2022 року по житловій п’ятиповерхівці у місті Вознесенськ. Встановлено власників 22 квартир у двох під’їздах, які втратили житло внаслідок цієї атаки. Також зафіксовано збитки від вибухової хвилі та осколків для 39 приватних житлових будинків. 

Зруйнована 16 квітня 2023 року школа у Снігурівці. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 1121
РСЗВ «Град» 39
Авіаудар 24
Ракетний удар 302
РСЗВ «Смерч» 108
РСЗВ «Ураган» 32
Касетні засоби ураження 123
«Торнадо-C» 4
Міномет 8
Обстріл зі стрілецької зброї 11
Вибуховий пристрій 49
Ушкодження транспортним засобом 1
Катування (тортури), нелюдське поводження 15
Зникнення 10
Насильницькі зникнення 4
Незаконне позбавлення волі 10
Використання цивільного населення як щита 2
Привласнення майна цивільних осіб 11
Умисне вбивство цивільної людини 5
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 8
Захоплення цивільної будівлі 13
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор    4
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 1
Зґвалтування  1
Взяття заручників 2
Посягання на людську гідність 6
Масове насильницьке вивезення людей до Росії 1
Інше 2

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця у Миколаївській області тривали обстріли Очаківської громади, які здійснюють окупанти з протилежного боку Кінбурнської коси. Також уперше у 2023 році військові рф здійснили масований обстріл Снігурівської громади спочатку ракетами С-300, через декілька днів «шахедами». 

Такі обстріли призвели до жертв серед цивільних людей, пошкодження житлового фонду та соціальної інфраструктури. У великодню ніч 16 квітня жертвами ракетного обстрілу Снігурівської громади стали двоє підлітків, які очевидно йшли до церкви та загинули на місці. Також цей масований ракетний обстріл призвів до руйнування та пошкодження щонайменше 60 житлових будинків, трьох шкіл, лікарні та будинку культури. Регулярні обстріли Очаківської громади (за останній місяць їх було щонайменше чотири) призвели як до жертв серед цивільних мешканців, так і збитків для житлової, соціальної та комерційної інфраструктури. Особливо небезпечним став обстріл 7 квітня, адже був здійснений військовими рф із застосуванням касетних та запалювальних боєприпасів. 

Основне фото: Пожежа торгових об’єктів у місті Очакові після обстрілу касетними та запалювальними боєприпасами, 7 квітня 2023 року.  ГУ ДСНС України у Миколаївській області 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ в м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: