Публікація

394 дні повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м.  Дніпро, яка працює на базі ГО «Правозахисна Група «СІЧ», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 394 дні (з 24 лютого 2022 р. по 24 березня 2023 р.)   на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 4608 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 820 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 331
Поранення людини 785
Зникнення людини 438
Порушення прав 242
Зґвалтування 2
Усього 1798

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинула щонайменше 331 людина та було поранено щонайменше 785 осіб.

Серед інших резонансних подій є епізод ракетного удару по Запоріжжю 02.03.2023 року. Внаслідок атаки із зенітно-ракетного комплексу С-300 ракета влучила в п’ятиповерховий будинок, через що сталося руйнування понад 10 квартир з 2-го до 5-го поверху на вулиці Незалежної України. Уламками та вибуховою хвилею пошкоджено багатоповерхівки, розташовані поряд, а також автотранспорт місцевих мешканців. З-під завалів будинку деблокували 13 загиблих, серед них – 8-місячну дитину. 

 

Ворог завдав ракетних ударів по Запоріжжю, загинули люди – поліція документує наслідки воєнного злочину. Фото: ГУНП в Запорізькій області

Також в окупованому Мелітополі та в інших містах Запорізької області окупаційна влада продовжує націоналізувати майно, яке належало приватним особам і громадам. У відібраних будівлях вони відкривають свої міністерства та шпиталі. 

У Мелітопольському районі ЗС РФ відібрали дитячий будинок, розташований у селі Приазовському Запорізької області. Цей дитячий будинок був побудований за приватні кошти меценатів, тепер у ньому збираються відкрити госпіталь.

1.2. Інформація про порушення прав людини

У березні 2023 року було задокументовано факт використання рабської праці в окупованому Мелітополі. За ночівлю та шматок хліба окупаційна влада експлуатує безпритульних на захоплених територіях. 

По місту і селищах більше не видно бездомних, усі вони давно задіяні на копанні окопів.

6 березня о 9-й ранку у власному домі було повторно затримано 22-річного Іллю Єніна, непрошені гості «запросили» на розмову, але куди саме – ніхто не знає.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 9843 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 1632
Громадська організація 1
Будівлі житлово-побутового призначення 6980
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 50
Об’єкти культурно-розважального закладу 26
Будівлі освітньо-виховного закладу 137
Будівля державної установи 60
Об’єкти транспортної інфраструктури 61
Господарчі угіддя, ліси 74
Будівлі культового призначення 24
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 272
Історичні пам’ятки 28
Мости 6
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 475
Гуманітарний конвой 5
Гуманітарний коридор 4
Об’єкт невідомий 8
Загалом об’єктів 9843

 

Протягом останнього місяця було зафіксовано 260 випадків невибіркових обстрілів по цивільній інфраструктурі.

Вкотре було пошкоджено територію місцевої школи у м. Оріхів, прямим влучанням пошкоджено стіни спортивної зали установи. На щастя, завдяки запровадженню дистанційного навчання постраждалих немає.

Фото: Юрій Малащко / Запорізька ОВА / Telegram

Упродовж 10, 11 та 12 березня російські війська завдали 155 ударів по територіях обласного центру, Запорізького, Пологівського та Василівського районів. Постраждали об’єкти цивільної та житлової інфраструктури. За три доби працівники поліції зафіксували 29 повідомлень про руйнування. Росіяни били з артилерії та РСЗВ, застосували авіацію, безпілотні летальні апарати, також завдали ударів із ЗРК С-300.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області мали місце такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 3667
Авіаудар 9
Ракетний удар 251
Касетні засоби ураження 30
Вибуховий пристрій 28
Катування (тортури), нелюдське поводження 21
Зникнення 254
Незаконне позбавлення волі 127
Привласнення майна цивільних осіб 165
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 6
Захоплення цивільної будівлі 56
Використання цивільного населення як щита 26
Інше 13

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли відбувалися систематично та з залученням великої кількості зброї. Наприклад, 20.03.2023 року в селі Добропілля Пологівського району Запорізької області російські військові пошкодили будинок німецького типу кінця XIX – початку XX ст. Це садиба заможних селян, яка збереглася у своєму первісному ідеальному вигляді. Через обстріли села армією РФ руйнувань зазнав дах будівлі. Він покритий черепицею заводу Нейфельда з хутора Єлизаветівки, що знаходився неподалік у межах сучасного села Варварівка. Пошкоджений рідний черепичний дах кінця XIX – початку XX ст. 

Фото: Facebook-сторінка «Гуляйпільські старожитності»

 

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури у районі населених пунктів: Гуляйпільське, Залізничне, Чарівне, Ольгівське, Затишшя, Святопетрівка, Староукраїнка, Червоне Гуляйпільського району; Гуляйполе, Оріхів, Новоандріївка, Новоданилівка, Мала Токмачка, Малинівка, Білогір’я, Щербаки Пологівського району; Кам’янське, Степове Василівського району.

Основне фото до статті: ГУ ДСНС України в Запорізькій області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: