Публікація

394 дні повномасштабної війни в Сумській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м.  Суми, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 394 дні (з 24 лютого 2022 р. по 24 березня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Сумської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1212 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Сумській області нами було зафіксовано загалом 254 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав       Постраждалих
Загибель людини 181
Поранення людини 362
Порушення прав 15
Зникнення людини 20
Зґвалтування
Усього 578

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Сумській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинула щонайменше 181 людина та було поранено щонайменше 362 людей.

За останній місяць спостерігалися випадки смерті внаслідок обстрілів населених пунктів. 24 лютого росіяни обстріляли з території рф протитанковою керованою ракетою цивільне маршрутне таксі «Рута» сполученням «Журавка-Суми» в районі с. Водолаги Хотінської громади. Внаслідок терористичного обстрілу отримали травмування чотири цивільні особи. Постраждалий водій та троє пасажирів доставлені до Сумської обласної клінічної лікарні з попереднім діагнозом: контузія. 26 лютого артилерійським обстрілом села Будівельне Глухівської громади пошкоджено 6 будинків, знищено приватний магазин. Поранень зазнала одна цивільна особа. 3 березня росіяни обстрілювали ймовірно з мінометів с. Старикове − 5 прильотів. Внаслідок обстрілу загинув місцевий мешканець. 13 березня було атаковано Зноб-Новгородську громаду: по селищу Зноб-Новгородське ворогом нанесено ракетний удар (1 приліт) обстріляли гуртожиток одного з ліцеїв у Шосткинському районі Сумської області. За попередніми даними, внаслідок обстрілу загинув 52-річний працівник навчального закладу, ще 4 особи поранені. 24 березня було масовано обстріляно м. Білопілля: здійснено авіаційний удар, обстріл з РСЗВ «Град» (80 «прильотів») та зі ствольної артилерії (20 «прильотів»). Внаслідок обстрілу м. Білопілля загинуло 2 особи, поранено 9 осіб.

Вирва після обстрілу, вул. Старопутивльська, Білопілля, 24 березня 2023/Фото: Суспільне Суми

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Сумській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше  1846 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення       189
Будівлі житлово-побутового призначення 1045
Об’єкти культурно-розважального закладу 30
Будівлі освітньо-виховного закладу 76
Будівля державної установи 30
Об’єкти транспортної інфраструктури 13
Господарчі угіддя, ліси 34
Будівлі культового призначення 33
Об’єкти інфраструктури та життєзабезпечення 211
Історичні пам’ятки 9
Мости 6
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 170
Загалом об’єктів 1846

 

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на об’єкти цивільної інфраструктури Сумської області. 3 березня був обстріл з міномету по с. Ходине − 15 прильотів. Пошкоджено 3 житлових будинки. 6 березня зс рф з використанням ворожих БПЛА (квадрокоптерного типу) по с. Грабовське виконали скидання 17 боєприпасів (типу ВОГ) на подвір’я двоповерхового будинку. Внаслідок вибуху повибивані шибки в двоповерховому будинку та пошкоджені припарковані 2 транспортні засоби (легкі пошкодження). 13 березня було атаковано Зноб-Новгородську громаду: по селищу Зноб-Новгородське ворогом нанесено ракетний удар (1 приліт), обстріляли гуртожиток одного з ліцеїв у Шосткинському районі Сумської області. У період з 23 по 24 березня збройні сили рф атакували Білопільську громаду: масовано обстріляно м. Білопілля, де було здійснено авіаційний удар, обстріл з РСЗВ «Град» (80 «прильотів») та зі ствольної артилерії (20 «прильотів»). Внаслідок обстрілу м. Білопілля загинуло 2 особи, поранено 9 осіб, а також зруйновано адміністративну будівлю,  будівлю школи (Білопільські гімназії №3, №4, №5), багатоквартирні та приватні будинки, гуртожиток. У селі Вири Річківської громади 24 березня був авіаційний удар та атака дрона-камікадзе. Там пошкоджені дитячий садок, адмінбудівля, клуб, майже зруйнована місцева школа.

Приміцення школи №4, Білопілля, 24 березня 2023/Фото: Суспільне Суми

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області  мали місце наступні події:

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 566
Авіаудар 170
Ракетний удар 60
Вибуховий пристрій 45
Катування (тортури), нелюдське поводження 17
Незаконне позбавлення волі 9
Привласнення майна цивільних осіб 32
Використання цивільного населення як щита    4
Інше 6

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та зазнають серйозних поранень  цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли відбувалися систематично та з залученням великої кількості зброї. Так, у ніч з 23 по 24 березня 2023 р. лише по Білопільській громаді було здійснено близько 100 ударів ракетами та «Градами». Внаслідок цього серйозних пошкоджень зазнали місцеві школи та домівки жителів. Під обстрілами були Білопільська, Есманьська, Річківська, Миколаївська, Новослобідська, Миропільська, Тростянецька, Глухівська та інші громади. За останній місяць обстрілів зазнали майже всі громади Сумської області. Через ушкодження енергетичної інфраструктури в деяких громадах застосовувалося відключення світла. 

Основне фото до статті: Білопілля, 24 березня 2023/Фото: Суспільне Суми

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували юристи громадської приймальні УГСПЛ в м. Суми

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: