Публікація

394 дні повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 394 дні (з 24 лютого 2022 р. по 24 березня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 342 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 47 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав    Постраждалих
Загибель людини 40
Поранення людини 136
Порушення прав 70
Усього 246

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 40 людей та було поранено щонайменше 136 людей.

Протягом останнього місяця зафіксовано один епізод поранення людей, коли внаслідок ракетного удару 21 березня по гуртожитку на території Свято-Іверського чоловічого монастиря в м. Одесі 4 людини отримали травми. Одного з поранених, 57-річного чоловіка, госпіталізували в нейрохірургічне відділення з травмою голови. Чоловік працює в монастирі сантехніком і того дня залишився в келії. 

Пошкоджена келія Свято-Іверського чоловічого монастиря. Фото: Одеська обласна прокуратура.

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 460 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    94
Водні угіддя/екосистема 61
Будівлі житлово-побутового призначення 165
Об’єкти культурно-розважального закладу 5
Будівлі освітньо-виховного закладу 2
Будівля державної установи 1
Об’єкти транспортної інфраструктури 6
Господарчі угіддя, ліси 6
Будівлі культового призначення 3
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 42
Історичні пам’ятки 1
Мости 7
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 67
Загалом об’єктів 460

 

За останній місяць зафіксовано влучання в об’єкт енергетичної інфраструктури, а також внаслідок вибухової хвилі було пошкоджено приватні житлові будинки та будинок культури в селі на Одещині. Уламками протирадіолокаційних ракет та вибуховою хвилею завдано пошкоджень дитячому садку на узбережжі Одеської області та кільком приватним будинкам поруч. Найбільших збитків було завдано спорудам та майну Свято-Іверського чоловічого монастиря в м. Одесі, який увечері 21 березня піддався ракетному удару з боку російських винищувачів СУ-35, які здійснили пуски ракет з моря. Найбільші пошкодження отримала будівля гуртожитку, там зруйнована покрівля. Приміщення храму цілі, однак там повибивало шибки та понівечило капличку.

Пошкоджена будівля дитячого садочка. Фото: ОК «Південь».

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, в Одеській області мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 15
Авіаудар 2
Ракетний удар 262
Вибуховий пристрій 45
Катування (тортури), нелюдське поводження 1
Незаконне позбавлення волі 3
Привласнення майна цивільних осіб 3
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор   3
Використання цивільного населення як щита 1
Інше 11

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й по-шкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця в Одеській області зафіксовано щонайменше 3 ракетні удари військових рф, внаслідок яких пошкоджено енергетичний об’єкт, приватні житлові будинки, а також дитячий садок та будинок культури. 

Найбільшої шкоди завдав ракетний удар 21 березня по Одесі, внаслідок якого постраждав Свято-Іверський чоловічий монастир. Найбільше пошкоджено будівлю гуртожитку, в інших приміщеннях монастиря пошкоджено вікна. Свято-Іверський монастир вже не вперше страждає від російських обстрілів. У травні минулого року після влучання крилатої ракети в сусідню будівлю у храмі та житлових приміщеннях монахів також були вибиті вікна та зруйновано дах.

Основне фото: Пошкоджена будівля Свято-Іверського чоловічого монастиря. Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області. 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі  Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: