Публікація

394 дні повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 394 дні (з 24 лютого 2022 р. по 24 березня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1604 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 338 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини 260
Поранення людини 537
Зґвалтування 1
Порушення прав 13
Зникнення людини 153
Усього 964

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 260 людей та було поранено щонайменше 537 людей.

Найбільша кількість жертв серед цивільних людей за останній місяць спричинена підривом на мінах та інших вибухонебезпечних предметах (загинуло 4 людини, поранено 11 людей). Так, троє мешканців села Садове Баштанського району 22 березня підірвалися на протитанковій міні. Вони поїхали автомобілем полем до лісосмуги збирати дрова. Автівка вибухнула, всі троє загинули на місці. 

Обстріли військових рф із протилежного берега Кінбурнської коси продовжують завдавати жертв серед цивільних людей. Зранку 13 березня внаслідок артилерійського обстрілу села Солончаки Куцурубської територіальної громади під завалами власного будинку загинуло подружжя. Їхнього семирічного сина госпіталізовано з пораненнями до лікарні. Також до лікарні госпіталізовано ще трьох мешканців села з різними ступенями тяжкості тілесних ушкоджень.

На деокупованій території Миколаївщини правоохоронці продовжують ексгумувати тіла місцевих жителів, які загинули внаслідок російських обстрілів. Протягом останнього місяця виявлено тіла трьох людей: у селі Павлівка Снігурівської громади 63-річний чоловік під час російського обстрілу намагався заховатися у підвалі сусіднього будинку, але не встиг добігти до укриття та загинув. Ризикуючи власними життями через постійні обстріли, місцеві мешканці поховали загиблих у саморобних домовинах на місцевих кладовищах. 

Наслідки обстрілу будинку в Солончаках. Фото: ГУ ДСНС України в Миколаївській області.

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 3370 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівля житлово-побутового призначення 1983
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 462
Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення   454
Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення 109
Будівля освітньо-виховного закладу 110
Господарчі угіддя, ліси 54
Будівля лікувально-оздоровчого закладу 34
Будівля державної установи 44
Об’єкт культурно-розважального закладу 27
Об’єкт транспортної інфраструктури 24
Будівля культового призначення 15
Історичні пам’ятки 2
Мости 1
Інше/об’єкт невідомий 51
Загалом об’єктів 3370

 

За останній місяць зафіксовано пошкодження цивільних об’єктів внаслідок артилерійських обстрілів ЗС РФ Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району. Намагаючись тримати під контролем Дніпро-Бузький лиман, російські війська обстрілюють протилежний берег з Кінбурнської коси. Вночі 3 березня військові рф здійснили обстріл міста Очакова – пошкоджено багатоповерхівку, лікувально-профілактичний заклад та дитячий садок. 12 березня місто знову пережило ворожий обстріл з РСЗВ, постраждали приватні житлові будинки та багатоповерхівка, згоріли автомобілі. Також під час підривів людей на мінах пошкоджено сільськогосподарську техніку, адже багато таких випадків сталося на полях під час проведення сільськогосподарських робіт.

Очаків після обстрілів 12 березня 2023 року. Фото: Сергій Шайхет/Телеграм

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, у Миколаївській області мали місце щонайменше такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 1104
РСЗВ «Град» 39
Авіаудар 24
Ракетний удар 246
Смерч 108
Ураган 32
Касетні засоби ураження 118
Торнадо-C 4
міномет 8
Обстріл зі стрілецької зброї 11
Вибуховий пристрій 46
Ушкодження транспортним засобом 1
Катування (тортури), нелюдське поводження 15
Зникнення 10
– Насильницькі зникнення 4
Незаконне позбавлення волі 10
– звільнені 1
Використання цивільного населення як щита 2
Привласнення майна цивільних осіб 11
Умисне вбивство цивільної людини 5
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 8
Захоплення цивільної будівлі 13
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор   4
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 1
Зґвалтування 1
Взяття заручників 2
Посягання на людську гідність 6
Масове насильницьке вивезення людей до Росії 1
Інше 2

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця в Миколаївській області продовжились обстріли Очаківської та Куцурубської громад, які здійснюються окупантами з протилежного боку Кінбурнської коси. 

Такі обстріли призводять до жертв серед цивільних людей та пошкодження житлового фонду та соціальної інфраструктури. 13 березня від таких атак постраждала ціла родина в селі Солончаки Куцурубської громади. Під завалами власного будинку загинуло подружжя, їх семирічний син отримав поранення та залишився сиротою. Активізація весняно-польових робіт призвела до збільшення кількості випадків підриву людей на мінах. За останній місяць внаслідок підриву на мінах та інших вибухонебезпечних предметах загинуло 4 людини та поранено 11 включно з дітьми. Це вимагає посилити роботу з гуманітарного розмінування та інформування жителів про мінну небезпеку. 

Основне фото: обстріляний дитячий садок в Очакові. Фото: Сергій Шайхет/Телеграм

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ в м. Одесі та м. Вознесенськ,
які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»
та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: