Публікація

669 днів повномасштабної війни в Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 669 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2304 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 340 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

235

Поранення людини

1033

Усього

1268

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 235 людей та було поранено щонайменше 1033 особи.

21.12.2023 року у Нікопольському районі ворог із важкої артилерії та 9 дронів-камікадзе обстріляв місто Нікополь, Марганецьку та Покровську громади. На жаль, загинули двоє жінок – 60 та 46 років. Також 86-річного чоловіка рятувальники дістали з під завалів будинку та доставили до лікарні. Понівечені промислове підприємство та церква. Пошкоджені п’ятиповерхівка, 7 приватних будинків. 2 господарські споруди знищені та ще 6 – потрощені. Побиті автостоянка і 5 машин. Зачепило лінії електропередач. 

Фото: Сергій Лисак, голова Дніпропетровської ОВА

08.12.2023 року зранку окупанти тричі обстріляли Нікополь з важкої артилерії. Поранення отримала 86-річна жінка, вона була госпіталізована до лікарні. У Нікополі були пошкоджені промислове підприємство, 9 приватних будинків, 8 господарських споруд, газогін та ЛЕП.

Фото: hromadske.ua

08.12.2023 року у Павлограді через ракетну атаку постраждали 8 людей. Це чоловіки від 32 до 66 років. Двоє з них будуть оговтуватися вдома. Решта – у лікарні. Двоє поранених все ще у важкому стані. Психологічну допомогу надали 13 мешканцям. Окрім Павлограду, Тернівки та Юр’ївської громади, руйнування є у Межиріцькій громаді. Загалом пошкоджені понад 20 житлових будинків та 9 господарських споруд. А ще гімназія. Зачепило й лінії електропередач. 

Фото: 9 канал

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 10714  об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

533

Громадське об’єднання

3

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

7257

Будівлі лікувально-оздор. закладу

50

Об’єкти культурно-розважального закладу

36

Будівлі освітньо-виховного закладу

208

Будівля державної установи

87

Об’єкти транспортної інфраструктури

119

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

29

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1364

Історичні пам’ятки

6

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

960

Об’єкт невідомий

17

Загалом об’єктів

10714

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За грудень було задокументовано не менше 28 пошкоджених об’єктів енергетичної інфраструктури, газопроводи, сонячні панелі, ЛЕП, інші об’єкти інфраструктури життєзабезпечення. Було зафіксовано руйнування 14 об’єктів підприємницької діяльності, серед яких аптеки, кафе, крамниці, приватні підприємства, тощо. Зафіксовано руйнування 3 об’єктів культового призначення. Пошкоджено та зруйновано щонайменше 206 будівель житлово-побутового призначення, 25 об’єктів транспортної інфраструктури та транспортних засобів, 2 будівлі освітньо-виховного закладу та 1 об’єкт лікувально-оздоровчого спрямування.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

09.12.2023 року у Нікопольському районі ворог обстріляв з важкої артилерії Нікополь. А вдень ворог атакував Нікополь двома дронами-камікадзе. Пошкоджено п’ятиповерхівка, інфраструктурний об’єкт, складська будівля. 

Фото: Нікополь.City

10.12.2023 у Нікопольському районі ворог із важкої артилерії обстріляв Нікополь. А вдень ударили по місту трьома дронами-камікадзе, а також знову з важкої артилерії. Пошкоджено приміщення одного з підприємств, Зачепили і 2 вантажівки, та ЛЕП. Без втрат.

13.12.2023 у Нікопольському районі ворог атакував Нікополь дроном-камікадзе та обстріляв місто з важкої артилерії. Осколкові поранення отримала 70-річна жінка. Пошкоджено 5 багатоповерхівок, базу відпочинку, адмінбудівля, дитячий садок, два приватні підприємства, господарську споруду. 

Фото: Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області

27.11.2023 року протягом дня ворог гатив по Нікопольщині. Загалом обстріляв район з важкої артилерії шість разів. Поцілив по самому Нікополю і Марганецькій громаді. У місті поранена 51-річна жінка, вона лікуватиметься амбулаторно. Пошкоджені адмінбудівля, ліцей, храм, спортклуб. Побиті 7 багатоквартирних і 14 приватних будинків. Одна господарська споруда знищена і 12 – понівечені. Потрощені авто, лінія електропередач і газогін. 

Фото: Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області  сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1887

Ракетний удар

259

РСЗВ «Град»

387

БпЛА

92

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли відбувалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

15.12.2023 у Нікопольському районі цієї ночі та вдень ворог обстріляв з важкої артилерії Нікополь. Від обстрілу травми отримали 83-річна жінка та 16-річна дівчинка – бабуся з онукою. У місті пошкоджено 14 приватних будинків, 10 господарських споруд, підприємство, магазин, 3 гаражі, кілька ЛЕП, газогін.

Фото: Євген Євтушенко, голова Нікопольської РДА / ВА

23.12.2023 року протягом дня ворог чотири рази з артилерії обстріляв Нікопольщину та скерував 9 дронів-камікадзе. Постраждав сам Нікополь, Марганецька та Покровська сільські громади. Постраждав мешканець Марганецької громади 1974 року народження, з пораненнями та мінно-вибуховою травмою його госпіталізовано до лікарні. Пошкоджені два підприємства, адміністративна будівля, 9 приватних будинків, пʼятиповерхівка, лінія електропередач та газогін.

20.12.2023 у Нікопольському районі ворог атакував Марганецьку, Покровську, Мирівську громаду та сам Нікополь 11 дронами-камікадзе, а також здійснив 5 артобстрілів. У Нікополі поранення отримали двоє хлопців 21 та 22 років. У місті пошкоджено 11 приватних будинків, 8 господарських споруд, зупинку транспорту, ЛЕП. У Мирівській громаді пошкоджено господарську споруду та 2 машини.

Основне фото: Сергій Лисак, голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації

Під обстрілами цього місяця перебували населені пункти Марганецької, Мирівської та Покровської сільських громад, Синельниківського району в Іларіонівській громаді, міста Нікополь, Павлоград, Тернівка та населені пункти Юр’ївської та Межиріцької громад.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: