Публікація

Сили ТрО надаватимуть населенню правову допомогу: як це відбуватиметься?

Військовослужбовці допомагатимуть населенню, що знаходяться в зоні бойових дій та на деокупованих територіях, отримати первинну правову допомогу. Таким чином відбуватиметься взаємодія держави і населення у забезпеченні базових потреб громадян у правовій допомозі. Про це йшлося у Медіацентрі Україна – Укрінформ під час публічного обговорення на тему «Правозахист в умовах війни: проблеми та потреби у правовій допомозі VS доступність», в якому взяв участь виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. Як працюватиме первинне надання правової допомоги? 

Громадські організації на допомогу ТрО

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

Державні структури в зоні бойових дій, «сірій зоні» та на деокупованих територіях не можуть повноцінно виконувати свої функції. А отже правову допомогу населенню надаватимуть сили ТрО спільно з відповідними державними органами за підтримки міжнародних і громадських організацій. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, наголошує, що громадські організації готові активно долучитися до співпраці з військовими і з державними органами в цьому питанні. І чимало роботи уже здійснюється.

«Ми маємо докладати зусиль, щоб спільно вирішувати ці проблеми наших людей: військові, держава і громадські організації. Ми готові долучитися і надати усі наші ресурси для цього. І в разі, якщо питання не вирішується на національному рівні, будемо виходити на міжнародний рівень», – сказав Олександр Павліченко.

Як військовослужбовці надаватимуть допомогу? 

Ще на початку широкомасштабного вторгнення держава внесла зміни до законодавства і поклала на військовослужбовців у тих місцях, де державні органи не можуть виконувати повноцінно свої функції, додаткові завдання, які мають на меті зменшити страждання цивільного населення. Військові, зокрема Сили ТрО, повинні надавати громадянам в «сірих зонах», на територіях ведення бойових дій та на деокупованих територіях усю необхідну первинну допомогу: соціальну, гуманітарну і правову. 

Нині в лавах Сил ТрО перебуває чимало фахових правників і юристів. Вони долучаться до надання правової допомоги населенню і забезпечать взаємодію з Координаційним центром з надання правової допомоги і відповідними неурядовими та міжнародними донорами. 

«Вони вивчатимуть потреби населення на тих територіях, де немає зараз допуску інших фахівців, вивчатимуть їх проблеми, систематизуватимуть і передаватимуть інформацію уже до відповідних цивільних фахівців. На даному етапі цей алгоритм пропрацьовується», – пояснив заступник начальника штабу Сил ТрО полковник Дмитро Бородавко. 

Фото: ТРО Медіа

Сили ТрО, хоч і надаватимуть первинну правову допомогу, але не підмінятимуть собою інші органи, зокрема, й фахових юристів. Їх розглядають як параюристів, що в полях інформують про певні права людей і відповідні сервіси. В разі, якщо фахівці з Сил ТрО на місцях не можуть допомогти, вони можуть координувати свою роботу з Координаційним центром з надання правової допомоги і перенаправляти зібрану інформацію від населення до державних структур. З початку повномасштабного вторгнення така взаємодія вже здійснюється. Зокрема, директор Координаційний центру Олександр Баранов повідомив, що Центр від 24 лютого 2022 надав понад 120 тисяч консультацій і вторинної правової допомоги громадянам. 

Проте аби повністю забезпечити право доступу до безоплатної правової допомоги населенню, потрібно аби законодавець вніс певні зміни до нормативних актів, що надали б можливість здійснювати правову допомогу системі ТрО як частині ЗСУ. На цьому наголосив адвокат, член робочої групи щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та участі у наданні правових послуг Сил ТрО Віталій Титич. Ці зміни потрібні, зважаючи на нові реалії та накопичений досвід за час широкомасштабного вторгнення. 

Джерело: Укрінформ


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: