Публікація

Як на Сумщині переселенці отримують гуманітарну та юридичну допомогу?

До Всесвітнього дня гуманітарної допомоги у громадській приймальні УГСПЛ в Сумах розповіли як у регіоні допомагають внутрішньо переміщеним особам.

Склалося так, що в Україні долею внутрішньо переміщених осіб опікуються більшою мірою не державні діячі, а громадські організації та активісти. Вони намагаються знайти будь-яку можливість, щоб допомогти людям, що змушені були залишити своє місце проживання та рятувати життя в інших регіонах країни. Більш того, переселенці й самі організуються та допомагають одне одному. На Сумщині яскравим прикладом співпраці місцевої громади, суспільних активістів, правозахисників громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини та переселенців, є спільна гуманітарна діяльність з надання посильної допомоги в рамках одразу декількох проектів.

Так місцева громадська організація «Самаритяни Сумщини» об’єднує в собі не тільки мешканців регіону, а ще й переселенців-волонтерів, які намагаються жити активним суспільним життям, допомагати тим, хто опинився в ще більш складних умовах.

Vlad
Владислав Лазаренко

Голова правління організації Владислав Лазаренко розповів про діяльність “самаритян”: «Вже більше двох з половиною років ми допомагаємо тим, хто попав в складні життєві обставини та відноситься до пільгових категорій. Такі люди мають можливість отримати деякі продукти, дитяче харчування, підгузки, медикаменти (а відповідно до наявності та пори року – теплі речі, ковдри та постільну білизну). Крім того, вдалося організовувати діючи осередки ГО в інших населених пунктах області: Тростянці, Лебедині, Недригайлові, Ромнах, Шостці. Учасники цих осередків – самі переселенці, які активно займаються вирішенням нагальних проблем та інтегруються в громади, шляхом організації певних спільних заходів та реалізації суспільно важливих проектів на місцях, з залученням місцевих мешканців».

Маючи активне суспільне життя, багато хто з переселенців вже не вважає себе «новеньким» в громаді, а навпаки, пишається власним вкладом в розвиток невеличких населених пунктів Сумщини. Проект гуманітарної допомоги впроваджується Міністерством зовнішніх справ ФРН у контакті з Посольством ФРН в Україні, Спілкою Робітничих Самаритян Німеччини, Спілкою Самаритян України для підтримки внутрішніх переселенців із зони АТО та з окупованого Криму.

VPO

Видача продуктових наборів  у Сумах відбувається зазвичай наприкінці місяця. Протягом одного-двох днів до актової зали в Департаменті соцзахисту населення Сумської міської ради (приміщення надається за проханням представників ГО «Самаритяни Сумщини») приходять близько 200-300 родин. Усіх їх заздалегідь, згідно існуючої черги, запрошують волонтери. Загалом, за весь час реалізації проекту, на Сумщині було профінансовано гуманітарної допомоги на суму понад 6 мільйонів гривень. Регулярно охоплюються допомогою більше 1500 родин, які отримують продукти, підгузки, дитяче харчування, ковдри та рушники, а також ліки, що необхідні при хронічних захворюваннях.

Наталія Єсіна
Наталія Єсіна

У цьому місяці чергова видача гуманітарної допомоги переселенцям у Сумах співпала з Всесвітнім днем гуманітарної допомоги, який відзначається щорічно 19 серпня. Традиційно, одночасно з групою волонтерів, у залі працюють представники громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах, які надають юридичні консультації. Наталія Єсіна, помічниця координатора приймальні відмітила: «Кожного місяця, в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між ГО «Самаритяни Сумщини» та приймальнею УГСПЛ у Сумах, відбувається виїзне консультування громадян, під час якого бажаючі мають змогу отримати кваліфіковану правову допомогу з будь-яких питань. Більшість переселенців зазвичай намагаються захистити свої соціальні права – відновити припинені пенсії та інші соцвиплати, домогтися виплати заборгованостей, пенсій тощо. Ці дні дуже морально важкі, особисто для мене, адже потік людей дуже великий, майже кожна родина пільгова, або знаходиться в особливих життєвих обставинах. Вони мають певні проблеми, зазвичай правові. Психологічний дискомфорт, у якому живуть ці люди, обумовлюється і цими невирішеними проблемами. Приймальня УГСПЛ у Сумах допомагає переселенцям – вони завжди можуть розраховувати на нашу підтримку».

volonter

Також активно здійснюється перенаправлення клієнтів, від громадської приймальні до ГО «Самаритяни Сумщини», якщо вони потребують гуманітарної допомоги та навпаки, від ГО «Самаритяни Сумщини» до приймальні УГСПЛ, якщо їм потрібна якісна правова консультація. Гарною традицією стали і наші спільні виїзди в інші населенні пункти, де правозахисників з Сум вже добре знають та завжди чекають.

Нагадаємо, що Всесвітній день гуманітарної допомоги заснований Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я та відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН. Мета проведення – привернення уваги громадськості та поширення знань про гуманітарне співтовариство.

Громадська приймальня УГСПЛ у Сумах

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: