Публікація

731 день повномасштабної війни в Сумській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м.  Суми, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 2 роки повномасштабної російсько-української війни на території Сумської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2433 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Сумській області нами було зафіксовано загалом 421 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 262
Поранення людини 600
Порушення прав 27
Зникнення людини 20
Усього 909

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 262 людей та було поранено щонайменше 600 осіб.

За останній місяць спостерігався стабільно високий рівень випадків поранень та загибелі внаслідок обстрілів ЗС РФ населених пунктів. Наприклад, 27 січня, зранку, російські військові обстріляли транспортний засіб із цивільними, які їхали дорогою між двома селами Хотінської громади Сумського району. 54-річний водій та його 68-річна сестра загинули на місці.

Фото: Сумська обласна прокуратура

29 січня, близько 12 години, окупанти з території російської федерації з РСЗВ «Град» обстріляли смт Зноб-Новгородське Шосткинського району. Унаслідок атаки ворога поранення отримали троє цивільних чоловіків, які перебували на вулиці, ще один чоловік та жінка загинули. У той же день 36-річний житель Могриці загинув від рук окупантів. 5 лютого військові з території російської федерації з артилерії обстріляли м. Ворожба Сумської області. У результаті прямого влучання в житловий будинок загинув 39-річний чоловік, його мати та 47-річний односелець, які перебували на території домоволодіння, отримали поранення. Цього ж дня у Середино-Будській громаді був мінометний обстріл (5 вибухів). Внаслідок цього поранені 6 людей. 6 лютого, після півночі окупанти завдали авіаційного удару зі скиданням 3 керованих авіабомб, унаслідок чого поранення отримала 38-річна жінка. 7 лютого ворог з території російської федерації здійснив авіаційний удар по території Юнаківської громади Сумського району. 58- та 38-річна місцеві жительки отримали поранення. 9 лютого зс рф з території російської федерації здійснили авіаційний удар по території Сумського району. За попередніми даними, ворог скинув 7 авіаційних бомб типу «КАБ» на Юнаківську, Хотінську та Миколаївську громади. Унаслідок атаки російських ЗС в Хотінській громаді загинуло 2 цивільних чоловіків, іще 1 жінка.

Фото: Сумська обласна прокуратура

16 лютого упродовж 6 годин окупанти з артилерії обстрілювали цивільну інфраструктуру Великописарівської територіальної громади Охтирського району: загинув чоловік (машину обстріляли), якому, за попередніми даними, було 37 років. 17 лютого зс рф з мінометів обстріляли цивільну інфраструктуру Хотінської громади Сумської області. Через атаку ворога загинув 64-річний житель с. Кіндратівка, поранено 15-річного підлітка. 19 лютого, в одному із сіл прикордонної громади, Конотопського району, під ворожий обстріл потрапив автомобіль, в якому їхало четверо людей, – водій дістав осколкові поранення. 20 лютого зс рф атакували двома ударними БпЛА цивільну інфраструктуру с. Нова Слобода Конотопського району – повністю зруйновано приватний будинок, в якому перебувала родина з 5 осіб – 91-річна бабуся, дві жінки віком 69 та 61 рік, два брати, яким було 38 та 39 років. Вся родина загинула.

 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Сумській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 5197 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 870
Будівлі житлово-побутового призначення 3030
Об’єкти культурно-розважального закладу 50
Будівлі освітньо-виховного закладу 143
Будівля державної установи 85
Об’єкти транспортної інфраструктури 22
Господарчі угіддя, ліси 46
Будівлі культового призначення 37
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 372
Історичні пам’ятки 13
Мости 7
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 77
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 402
Об’єкт невідомий 43
Загалом об’єктів 5197

 

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на об’єкти цивільної інфраструктури Сумської області: 25 січня впродовж доби військові рф обстрілювали територію області. Загалом зафіксовано 75 ударів. Внаслідок обстрілів пошкоджено багатоквартирний та приватний житлові будинки, авто, газопровід низького тиску та лінії електропередач. Унаслідок обстрілів 26 січня у Миропіллі пошкоджені багатоквартирний та два приватних будинки, а також господарча споруда. У Великописарівській громаді пошкоджений житловий будинок. Через обстріли 27 січня у Середино-Будській громаді пошкоджений один приватний будинок та господарча споруда, а в Юнаківській громаді пошкоджений приватний будинок. 29 січня близько 12 години окупанти з території російської федерації з РСЗВ «Град» обстріляли смт Зноб-Новгородське Шосткинського району. Ударами пошкоджені пошта, хлібокомбінат, магазин, щонайменше 6 будинків, 1 автомобіль, господарчі споруди та лінії електропередач. 30 січня у Середині-Буді пошкоджені приватний і багатоквартирний будинки, гараж та автомобіль.

Фото: ГУНП в Сумській області

Наступного дня у Середині-Буді внаслідок обстрілів пошкоджені 4 багатоквартирні та 4 приватних будинки, 2 аптеки, адмінбудівля, магазин, авто та газопровід низького тиску. Крім цього, сталося загоряння гаражу. 2 лютого росіяни пошкодили близько 8-ми житлових будинків у Хотіні та Кіндратівці. Це наслідки ударів з артилерії та «градів» по громаді цієї ночі. Загалом ворог випустив 27 снарядів. У будинках вибиті вікна, паркани. Також росіяни обстріляли ферму, там поранили худобу. У Серединобудській громаді росіяни пошкодили дитячий садок. В Хотінській громаді один будинок та приміщення підприємства. 5 лютого окупанти з території російської федерації з артилерії обстріляли м. Ворожба Сумської області. Пошкоджено щонайменше 6 приватних будинків, лінія електропередач, автомобіль. 6 лютого протягом доби ворожі війська вкотре обстріляли населені пункти Сумської області. Загалом нараховано 103 удари. Внаслідок атак пошкоджено три приватні житлові будинки у Середино-Буді. Крім того, після півночі окупанти нанесли авіаційний удар, зі скиданням 3 керованих авіабомб, у результаті пошкоджено шість приватних домоволодінь, а також загорівся склад. 7 лютого ворог з території російської федерації здійснив авіаційний удар по території Юнаківської громади Сумського району. Ворожий літак скинув 3 авіаційні бомби типу «КАБ». У результаті атаки агресора пошкоджено 8 приватних домоволодінь. У Середині-Буді пошкоджений житловий будинок, ліцей, магазин та газопровід. У Краснопільській громаді пошкоджений гараж та легковий автомобіль. 8 лютого упродовж доби російські війська обстрілювали територію області. Загалом зафіксовано 258 ударів. У результаті обстрілів пошкоджено два приватних домогосподарства у Середино-Будській та Великописарівській громадах.

Фото: ГУНП в Сумській області

9 лютого зс рф з території російської федерації здійснили авіаційний удар по території Сумського району. За попередніми даними, ворог скинув 7 авіаційних бомб типу «КАБ» на Юнаківську, Хотінську та Миколаївську громади. Пошкоджено щонайменше чотири приватні житлові будинки, територію фермерського господарства, складське приміщення. 10 лютого за добу окупанти обстріляли населені пункти Сумської області. Загалом нараховано 186 ударів. Внаслідок обстрілів пошкоджено газопровід, пʼять приватних житлових будинків, десять багатоквартирних житлових будинків, приміщення залізничного вокзалу,  гуртожиток залізничної станції, будівлю центру первинної медичної допомоги, а також лінії електропередач. 11 лютого упродовж доби російські війська 26 разів обстріляли територію області. У результаті обстрілів у Новослобідській громаді пошкоджено чотири домогосподарства, один трактор та інше сільськогосподарське обладнання. 13 лютого в результаті обстрілів пошкоджено у Білопільській громаді  – 1 будинок, у Краснопільській – 2 приватні житлові будинки, майно підприємства та лінія електропередач. 16 лютого упродовж 6 годин окупанти з артилерії обстрілювали цивільну інфраструктуру Великописарівської територіальної громади Охтирського району.  Пошкоджено щонайменше 10 приватних будинків, гараж та 2 транспортні засоби. У Середино-Будській громаді пошкоджені 4 будинки.

Фото: ГУНП в Сумській області

У Хотінській громаді пошкоджений будинок та газопровід. У Білопільській громаді пошкоджений будинок. 17 лютого зс рф з мінометів обстріляли цивільну інфраструктуру Хотінської громади Сумської області. Через це пошкоджено 5 будинків, ферма та загинула худоба. У Середині-Буді пошкоджені чотири будинки та газопровід. До того ж у Великописарівській громаді пошкоджені чотири будинки та дві літні кухні. У Білопіллі пошкоджений будинок. У Юнаківській громаді пошкоджений газопровід. 18 лютого внаслідок обстрілів у Середино-Будській громаді пошкоджено 6 приватних житлових будинків. 19 лютого зс рф обстріляли цивільну інфраструктуру Великописарівської територіальної громади Охтирського району. Пошкоджено майно фермерського господарства, зокрема, будівля, сільськогосподарська техніка та автомобіль. 20 лютого в результаті обстрілів з боку зс рф у Новослобідській громаді загинули пʼятеро жителів, зруйнований будинок.

Фото: ГУНП в Сумській області

У Білопільській громаді поранений місцевий житель, пошкоджене авто. У Зноб-Новгородській громаді пошкоджений будинок, господарча споруда, авто та два трактори. У Юнаківській громаді пошкоджена господарча споруда та ЛЕП. У Великописарівській громаді пошкоджений трактор, авто та СТО. Через обстріли 22 лютого у Середино-Будській та Зноб-Новгородській громадах пошкоджено по одному будинку. 23 лютого упродовж доби ворог обстріляв 28 населених пунктів прикордоння області. Військові держави-агресора вели вогонь з артилерії, мінометів, гранатометів, реактивних систем залпового вогню та наносили удари БпЛА. Загалом зафіксовано 202 удари. Внаслідок обстрілів у Великописарівській, Середино-Будській та Білопільській громадах зруйновано 10 приватних житлових будинків. 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 1167
РСЗВ «Град» 162
Авіаудар 288
Ракетний удар 105
Смерч 1
РСЗВ «Ураган» 4
Міномет 506
Обстріл зі стрілецької зброї 67
Вибуховий пристрій 70
Ушкодження транспортним засобом 5
Катування (тортури), нелюдське поводження 17
Зникнення 13
Незаконне позбавлення волі 11
Привласнення майна цивільних осіб 34
Використання цивільного населення як щита 4
Умисне вбивство цивільної людини 27
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 1
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 23
Захоплення цивільної будівлі 9
Інше 15

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та зазнають серйозних поранень  цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Ми зафіксували тільки ті випадки, в яких є наслідки для населення та країни, але варто зауважити, що протягом останнього місяця обстріли здійснювалися зі збільшеною амплітудою та по об’єктах цивільної інфраструктури. Так, наприклад, лише 23 лютого упродовж доби ворог обстріляв 28 населених пунктів прикордоння області. Військові держави-агресора вели вогонь з артилерії, мінометів, гранатометів, реактивних систем залпового вогню та наносили удари БпЛА. Загалом зафіксовано 202 удари. Внаслідок обстрілів у Великописарівській, Середино-Будській та Білопільській громадах зруйновано 10 приватних житлових будинків. 20 лютого зс рф атакували двома ударними БпЛА цивільну інфраструктуру с. Нова Слобода, унаслідок чого повністю зруйновано приватний будинок, в якому перебувала родина з 5 осіб – 91-річна бабуся, дві жінки віком 69 та 61 рік, два брати, яким було 38 та 39 років. Вся родина загинула.

Фото: Сумська обласна прокуратура

5 лютого військові з території російської федерації з артилерії обстріляли м. Ворожба Сумської області. У результаті прямого влучання в житловий будинок загинув 39-річний чоловік, його мати та 47-річний односелець, які перебували на території домоволодіння, отримали поранення. Цього ж дня у Середино-Будській громаді внаслідок мінометного обстрілу було поранено 6 людей.

Фіксується підвищена активність ворога порівняно з попередніми місяцями, зокрема помітно зросла кількість людських втрат серед цивільного населення.

Основне фото: Сумська обласна прокуратура

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували юристи громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: