Публікація

«Зараз ми уже герої, а тоді був відчай»: жителі Житомирщини свідчать про воєнні злочини

Житомирщина за період повномасштабного вторгнення збройних сил РФ зазнала багато пошкоджень, деякі з населених пунктів опинились в окупації з першого дня повномасштабної збройної агресії РФ. В межах глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» докуменатори з Рівненської та Львівської приймалень УГСПЛ обʼєднали зусилля аби зафіксувати усі наслідки ймовірних воєнних злочинів збройних сил РФ на території Житомирської області.

За інформацією начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віталія Бунечка станом на 21 липня 2023 року на території Житомирської області пошкоджено та зруйновано вже понад 4800 обʼєктів. 85% пошкоджених будівель в області – це житло мирних громадян.  

Населені пункти Радча, Нова Радча, Давидки, Грезля, Стара Радча перебували в окупації з 24 лютого 2022 року по 4 квітня 2022 року. За інформацією очільника Народицької селищної військової адміністрації Олега Яромолюка російські військові також перебували в Ровбі, Тичкові, Вільховій, люди на той час там не проживали. Також під окупацією декілька днів перебувало с. Рубежівка. 

Пошкоджена будівля органу місцевого самоврядування с. Морозівка

Документатори відвідали 32 населених пункти Житомирщини

Документатори протягом останніх місяців відвідали 32 населені пункти Житомирської області та поспілкувалися з понад 180 місцевими мешканцями. Більшість з них були свідками або потерпілими внаслідок ймовірних воєнних злочинів РФ.

Протягом моніторингових виїздів докуменатори найбільше фіксували пошкодження цивільної інфраструктури (житлові будинки, адмін приміщення, будівлі державних установ, освітні заклади, медичні заклади та інші.). Так, зокрема збройні сили РФ обстріляли з гелікоптера с. Привар зруйнувавши 14 будинків, в с. Залісся було пошкоджено 50 житлових будинків та 1 зруйновано, в с. Вʼязівка внаслідок обстрілу була зруйновано церква Різдва Пресвятої Богородиці збудованої 1862 році.

Зруйнований будинок с. Давидки, Житомирська область

Також люди розповідали про випадки поранення або загибелі цивільних внаслідок обстрілів, мінування території, умисного вбивства двох цивільних збройними силами РФ, випадки мародерства в окупованих населених пунктах, зокрема у с. Грезля та с. Радча.  

Всі ці події кваліфікуються як воєнні злочини в розумінні ст. 8 Римського статуту, а також як злочин за ст.438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни». При цьому, воєнний злочин є одним з найтяжчих міжнародних злочинів, поруч зі злочином агресії, злочинами проти людяності та геноцидом. 

Зруйнований будинок с. Привар, Житомирська область

Свідчення місцевих жителів

– Кожен з місцевих мешканців з якими ми спілкувались пережив як моральні так і матеріальні втрати, дехто втратив найцінніше, що в нього було – близьку людину.    Відвідавши с. Давидки я був вражений масштабом руйнувань, збройні сили РФ розстріляли цей населений пункт з гелікоптера, зруйнувавши більше 20 житлових будинків, – пригадує документатор Рівненської приймальні УГСПЛ Владислав Єгоров.  

З історіями Зоні Дехтяренко, яка перебувала в окупації та втратила чоловіка, та Анатолія Циганенко, який хоронив знайомих розстріляних російськими військовими, можна ознайомитися у попередніх публікаціях  на сайті УГСПЛ. 

«В Овручі обстріли відбувалися в ніч з 5 на 6 та ввечері 6 березня 2022 року. Але  навіть поодинокі авіанальоти чи артилерійські обстріли спричиняють дуже важкі й довготривалі наслідки для мирного населення», – каже координаторка громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному Марія Ципʼящук

м. Овруч, зруйнований центр зайнятості

В селі Стара Радча, яке розташоване в 1 км від державного кордону з Білоруссю, на момент окупації перебували декілька людей, втекти не було можливості. Тож з першого дня повномасштабного вторгнення збройних сил РФ люди опинились фактично в облозі. 

Пані Світлана Лось із села Стара Радча розповіла, що російські військові постійно обстрілювали село: то більш, то менш інтенсивно. Одного дня, коли на на вулиці було тихо, пані Світлана з чоловіком вирішили піти в ліс аби приготувати їжу. Повертаючись назад вони побачили над своїм будинком бомбардувальник. 

«Він так летів над комином, над самим комином, так низесенько: буква V на хвості, побачила його (пілота – ред) у шоломі за штурвалом сидить. І думаю – все, хату буде бомбити. Два дула стричить і, думаю, все  – хати немає. Пролетів. Боже, як ми боялись, це зараз ми уже герої, а тоді був такий відчай», – розповідає пані Світлана. 

– Кожен візит – це величезна корзина важких та сумних людських історій, втрат, руйнувань внаслідок вторгнення військ РФ, – розповідає документаторка громадської приймальні УГСПЛ в м. Львів Ковцун Христина розповідає. – Я вважаю, що методику документування, досвід, а головне ідею того, що документування є найдзвичайно важливим для встановлення справедливості, потрібно поширювати та передавати. Саме через це нам вдавалось залучати у візити студентів-правників Школи Права УКУ. Під час поїздок вони також вчились фіксувати події, відтворювати хронологію зі свідчень очевидців та здійснювати відео- та фото- фіксацію. На жаль, роботи для  документаторів не зменшується. Тому, будемо продовжувати співпрацю та належно фіксувати все для того, щоб справедливість таки була встановлена. 

Документатори приймальнь Рівне та Львів, польовий виїзд

Дана публікація була підготовлена документатором Владиславом Єгоровим та координаторкою громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівне Марією Ципʼящук. 

 

Якщо ви стали свідком чи жертвою воєнних злочинів РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 50 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня. 

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: