Публікація

Як успадкувати майно, яке залишилось в окупації?

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну значна частина території Запорізької області опинилась в окупації. На захоплених землях не діє юрисдикція України, а відтак і правила, які регулювали різноманітні відносини, не працюють. Зокрема це стосується і питань спадкування власності. Це – один із найчастіших запитів з яким до громадської приймальні у Запоріжжі звертаються українці. Координатор приймальні Сергій Бізденежний склав покрокову інструкцію щодо спадкування майна, яке залишилось в окупації. 

Крок №1 Отримання  документів, які засвідчують факт відкриття спадщини

Спадщина відкривається в день смерті особи або в день, коли її визнають померлою. 

На цьому етапі варто звернути увагу на такі правові аспекти:

  1. документ, який засвідчує  смерть особи – свідоцтво про смерть. Його має видати державний орган, уповноважений на реєстрацію актів цивільного стану. Свідоцтво про смерть має затверджений зразок. 
  2. оголошення особи померлою підтверджується рішенням українського суду, що  набрало законної сили. На його підставі видається  свідоцтво про смерть.

Якщо свідоцтво про смерть чи оголошення особи померлою видав не державний орган України, то такий документ вимагає відповідного визнання державою для настання певних юридичних наслідків.

Варто звернути увагу на необхідність визнати факт смерті особи на тимчасово окупованій території України, оскільки будь-які довідки чи інші документи, видані будь-ким, не мають жодної «юридичної ваги». 

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

Членам сім’ї померлого, їхнім представникам або іншим зацікавленим  особам для встановлення факту смерті людини, , яка померла на тимчасово окупованій території України, необхідно звернутися до будь-якого місцевого суду України незалежно від місця проживання (перебування) заявника. У рішенні суду мають зазначатись відомості про факт смерті, встановлений судом, з якою метою це відбулось, а також докази, на підставі яких суд виніс рішення. Цей документ стає  підставою для реєстрації факту смерті особи та видачі свідоцтва про смерть.

Крок №2 Звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини

Із такою заявою  необхідно звертатись до нотаріуса за місцем відкриття спадщини впродовж 6 місяців після смерті спадкодавця або оголошення його померлим.  

За загальним правилом місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, то таким вважається місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомості – місцезнаходження основної частини рухомого майна (ст. 1221 Цивільного кодексу України). Якщо спадкодавець на момент своє смерті жив на окупованій території –  місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви до будь-якого нотаріуса на території підконтрольній Уряду України. На підставі першої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яку реєструє у Спадковому реєстрі у  встановленому Кабінетом Міністрів України порядку. 

Як подати заяву про відкриття спадщини, якщо місце її відкриття на тимчасово окупованій території?  

У цьому випадку місце відкриття спадщини – це місце подання першої заяви до нотаріуса про прийняття спадщини.

Сергій Бізденежний, координатор приймальні УГСПЛ у Запоріжжі
Сергій Бізденежний, координатор приймальні УГСПЛ у Запоріжжі

У статті 111 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» йдеться:
«У разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів».

Законом не встановлюється будь-яких правил чи обмежень на обрання місця подання першої заяви (немає прив’язки до місця реєстрації чи довідки ВПО).

Крок №3 Подання правовстановлюючих документів на майно і отримання свідоцтва про право на спадщину

На цьому етапі необхідно надати  нотаріусу документи, які підтверджують факт наявності у власності майна, яке підлягає успадкуванню. Цей пункт важливий, оскільки гарантує дотримання прав всіх заінтересованих осіб. Але саме він – найпроблематичніший. 

Якщо інформації про майно, яке належало спадкодавцю немає або ці дані неповні, – нотаріус надсилає запити до державних органів або підприємств, установ та організацій для отримання інформації.

Якщо правовстановлюючих документів на майно немає, то подальше спадкування  неможливе. У цьому випадку нотаріус видає постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (саме у видачі свідоцтва про право на спадщину).

Дії на випадок відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину?

Після отримання постанови від нотаріуса про відмову через відсутність правовстановлюючих документів на майно, власником якого був спадкодавець, необхідно звернутись із позовом до суду про визнання права власності в порядку спадкування. У суді підтвердити право власності спадкодавця можливо будь-якими доказами, в тому числі довідками та показами свідків. Рішення суду стає підставою для переходу права власності на майно від спадкодавця до спадкоємця.

Автор матеріалу:  Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запоріжжі


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: