Публікація

Як окупанти полюють на українських священиків та колишніх військових і що пережила Горенка на Київщині: черговий випуск новин з гарячих точок від МІПЛ

Військові рф вдираються до українських церков та проводять незаконні обшуки. Наразі відомо про утримання щонайменше десятка священослужителів, переважно Православної Церкви України (інформація станом на 6 квітня 2022 року). Зокрема, на Херсонщині. Також в області російські військові вдаються до затримань та катувань цивільного населення. А на Київщині мешканці рахують збитки інфраструктури. Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини у черговому дайджесті з найважливішими матеріалами з гарячих точок України.

Під час операції на острові Зміїний, яка була організована після інформації про загибель прикордонників, у заручники разом з військовими судна «Сапфір» взяли священнослужителя Одеської єпархії ПЦУ протоієрея Василя Вирозуба. Його дружина навіть не знала, що Василь перебуває на судні.

Російські військові захопили в полон та катують настоятеля одеського Свято-Троїцького собору Василя Вирозуба, 2022 рік

«Це була дуже секретна місія. Про те, що чоловік був на судні, я не знала. Дізналась вже коли він подзвонив та повідомив, що потрапив у полон, його потрібно визволяти», – говорить дружина протоієрея Василя Вирозуба, Людмила.

24 березня відбувся обмін полоненими, 19 українських цивільних моряків із рятувального судна «Сапфір» повернулися додому, але Василя Вирозуба серед них не було. «Я спілкуюся з представниками Червоного хреста, з урядовцями про обмін. Але поки жодного результату. Перемовини досі тривають», – повідомив МІПЛ єпископ Афанасій.

Затримуючи священослужителів російські військові порушують одразу декілька норм, каже експерт Регіонального центру з прав людини Микола Кіккас:
– Женевські конвенції про захист цивільного населення;
– норми Міжнародного гуманітарного права.
Відповідальність за це вони понесуть в українських судах за статтею 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни», а також у Міжнародному кримінальному суді.

«Перебуваючи під владою держави супротивника капелан хоч і не має статусу військовополоненого, але користується всіма правами і привілеями, передбаченими Женевською конвенцією 1949 р. про захист військовополонених», – пояснює юрист.

Мотиви взяття у заручники священнослужителів можуть бути різними. Микола Кіккас виділяє декілька з них:
– примушування священика до співпраці з окупантами;
– залякування з метою змусити мовчати;
– тиск на конфесії, діяльність яких є «небажаною» для окупаційної влади;
– шантажування з метою отримання викупу або поповнення «обмінного фонду».

***
На Херсонщині продовжують затримувати людей. Під захопленими адміністративними будівлями збираються десятки родичів полонених. Деякі з них розповідають про випадки катування бранців. Чоловіка Світлани, колишнього військового, затримали, коли він вийшов з дому за бензином. За пару годин чоловіка привели додому російські військові.

«Його обличчя було залите кров’ю. Йому зламали ніс, зламали щелепу», – розповіла МІПЛ його дружина Світлана. У квартирі родини військові рф провели обшук, а далі надягли на голови Світлани, її чоловіка та сина пакети, зав’язали руки та повезли у відділ поліції. Там родину допитували, а українського військового продовжували катувати у сусідній кімнаті.

Побиття та нелюдське поводження з цивільними людьми є воєнним злочином за Римським статутом, зазначає експерт Регіонального центру з прав людини Роман Мартиновський. Він радить свідкам за можливості робити фото та відео тортур, а також точно запам’ятовувати деталі: хто та де проводили допити.

Роман Мартиновський, експерт Регіонального центру з прав людини

***
Тим часом українські військові оглядають звільнені населені пункти у Київській області. Село Горенка хоч і не змогли окупувати російські військові, проте нанесли значних руйнувань. Мешканці кажуть, були авіаудари, обстріли з градів та мінометів. Вони зруйнували більш ніж половину будинків.

«Я нарахував три обстріли “градами”», – згадує 80-річний мешканець Горенки. Каже, село пережило окупацію завдяки волонтерам. Вони забезпечили гуманітарну допомогу. У той час як влада покинула село на початку війни.

 

Довідково. Медійна ініціатива за права людини у співпраці з УГСПЛ запустила розсилку найважливіших матеріалів з гарячих точок України. Підписатися на українську розсилку можна ТУТ.
Підписатися на англійську розсилку можна ТУТ.  Будь ласка, після підписки, перевірте папку “спам” та “реклама”.

 

УГСПЛ бере участь у створенні інфоматеріалів щодо гарячих точок у рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: