Публікація

Волонтера безпідставно не пропустили через держкордон за гуманітарною допомогою

До юристів громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві звернувся волонтер, якого прикордонники не пропустили на україно-польському кордоні. Чоловік допомагає військовим з 2014 року: має відповідне посвідчення. За його плечима безліч поїздок у країни ЄС за гуманітарними вантажами. Цього разу до благодійників звернулась бойова частина Національної гвардії України з проханням перевезти з Польщі близько 300 кілограм медикаментів. 

По допомогу благодійників військова частина звертається через офіційний лист. Вже на його підставі, громадська організація, направляє запит до обласної військової адміністрації. Там документи вивчають, видають наказ і відправляють його на голову Державної прикордонної служби. У цьому документі вказані прізвища волонтерів, назви їхніх організацій, номери закордонних паспортів та період перебування за кордоном. 

Адвокат громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві Роман Лихачов. 
Адвокат громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві Роман Лихачов. 

«Наш клієнт є в системі «Шлях», яку адмініструє Укртрансбезпека. Він отримав всі необхідні для поїздки документи, які і надав інспекторам. Але отримав відмову з формулюванням, що не має  підстав для перетину державного кордону,» – розповідає адвокат громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві Роман Лихачов. 

За словами Лихачова, функція прикордонників – це лише звірення прізвища волонтера з даними наказу обласної військової адміністрації. 

«На практиці ж інспектори часто перевищують свої повноваження. Вони починають розпитувати хто, куди і для чого їде. А потім вирішують пропускати чи ні», – акцентує правозахисник. 

Якщо волонтер отримує відмову на виїзд, ця інформація фіксується у загальній внутрішній базі прикордонників. 

Юрист громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві Марія Тракало.
Юрист громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві Марія Тракало.

«Ми звернулись до суду, щоб він визнав відмову на перетин кордону протиправною та скасував її. Якщо судді задовольняють позов, то факт ніде не фігуруватиме у базі і вже наступного разу у прикордонника, на іншому КПП, не буде спокуси розпитувати про попередній негативний досвід», – пояснює Роман Лихачов. 

«Наш позов Львівський окружний адміністративний суд задовольнив. Суд визнав, що волонтер надав усі необхідні від нього документи. Більше того, у його рішенні йдеться про те, що інспектор Держприкордонслужби не пояснив на якій базі ґрунтувалась його відмова», – розповідає юрист громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві Марія Тракало. 

Правозахисники підкреслюють: суд не може зобов’язати Держприкордонслужбу випустити громадянина за кордон. Але отримавши необґрунтовану відмову на перетин кордону, юристи радять оскаржувати рішення. 

«Це необхідно для того, щоб не формувалась ганебна практика. Систему «Шлях» ввели для того, щоб волонтери могли оперативно перетинати кордон та доставляти необхідний армії вантаж. І якщо людина має всі необхідні документи, її не мають не випускати за чиїмось суб’єктивним рішенням, вподобанням. Інспектори мають дотримуватись закону і відповідати за його порушення також», – підкреслюють у громадській приймальні УГСПЛ у Чугуєві.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: