Публікація

Верховний суд визнав незаконним призупинення пенсійних виплат ВПО

Вчора, 4 вересня 2018 року, Верховний суд України виніс рішення по зразковій справі щодо відновлення пенсій внутрішнім переселенцям, яку було оскаржено у Велику палату ВСУ. Справу вів Благодійний фонд «Право на захист».

У своєму рішенні Велика Палата ВСУ підтвердила – вимоги щодо перевірок, які містяться у Постанові КМУ №365 від 2016 року, не є законною підставою для припинення виплати пенсії. Відтак рішення Пенсійного фонду України щодо припинення виплати пенсії на підставі результатів перевірки визнано незаконним. Нагадаємо, Постанова Кабміну щодо пенсій для внутрішніх переселенців передбачала позапланові перевірки місця проживання внутрішньо переміщених осіб.

Максим Щербатюк, програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини: «Велика палата Верховного Суду підтвердила правову позицію, яка була визначена Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду у зразковій справі про припинення виплати пенсії внутрішньо переміщеній особ. Це рішення є позитивним щодо захисту прав на пенсію для ВПО, оскільки дає можливість людям відстояти своє право у судах».

Формування судової практики, яка б стояла на захисті прав ВПО є важливим завданням для усієї правозахисної спільноти. УГСПЛ, через мережу громадських приймалень, надає правову допомогу в справах, які стосуються позбавлення переселенців пенсій. Багато з таких справ перебувають на розгляді в судах різних інстанцій. Сподіваємося, що рішення Великої палати ВСУ буде сприяти позитивному вирішенню таких справ.

Для захисту пенсійних прав ВПО важливим також є визнання незаконності самого порядку проведення перевірок ВПО. В цьому контексті варто нагадати, що 4 липня Київський апеляційний адмінсуд підтримав позицію Окружного адмінсуду, який скасував нормативні акти Кабінету міністрів України щодо перевірок переселенців задля отримання пенсій та соціальних виплат. Позов проти рішень Кабміну ініціював голова Громадського комітету захисту конституційних праві і свобод громадян, екс-голова правління УГСПЛ Микола Козирев. Правозахисник та переселенець вимагав скасувати зазначені нормативні акти. Справа була підтримана Центром стратегічних справ УГСПЛ, представником позивача у суді виступив адвокат Центру стратегічних справ Спілки Євген Чекарьов. Наразі справа знаходиться у касаційній інстанції.

Фото обкладинки – Громадське радіо

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: