Публікація

Вдосконалення приймалень УГСПЛ: тренінг з фіксації воєнних злочинів та звернення до комітетів ООН

З 27 по 29 березня понад 30 правозахисників зібрались у Києві на тренінг – «Розвиток мережі громадських приймалень УГСПЛ як важлива складова покращення правової допомоги та документування воєнних злочинів». На тренінгу правозахисники вдосконалювали власні знання, щоб ще якісніше надавати допомогу постраждалим від війни. 

– Це був перший за довгий час офлайн-захід, на який ми зібрали таку кількість представників приймалень з різних регіонів, – каже керівниця мережі громадських приймалень УГСПЛ Наталя Козаренко. – Рік був важкий, ми навчилися працювати під обстрілами, дистанційно, на нових місцях, але варто було детально розглянути важливі питання – звернення до МКС, питання, що пов’язані з документуванням, вдосконаленням надання правової допомоги та інформаційно-просвітницької діяльності. 

Учасники тренінгу. Фото: УГСПЛ

Допомагали освоїти нові знання фахівці в галузі права: адвокат, керівник Департаменту документування воєнних злочинів Сергій Мовчан, адвокатка,  юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Віталія Лебідь та менеджерка з комунікацій громадських приймалень Наталія Єсіна. Модерував захід Сергій Буров.  

– Великий плюс – відчувати себе на робочому тренінгу рівноправним учасником та обговорювати проблематичні чи незрозумілі моменти в легкому та дружньому форматі, розуміючи що ти отримав рішення. Найприємніше – усвідомлення того, що є бажання працювати більше та якісніше, розуміти як це зробити і що ти – не сам, – каже правозахисниця Торецької приймальні УГСПЛ Олена Бутенко. 

Юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Віталія Лебідь та керівник Департаменту документування воєнних злочинів Сергій Мовчан. Фото: УГСПЛ

За три насичені дні правозахисники розглянули важливі теми: організацію ефективної роботи приймалень, звернення жертв війни до органів ООН, збір інформації про потенційні воєнні злочини, правильне проведення інтерв’ю потерпілих та свідків воєнних злочинів та публічне висвітлення задокументованої інформації. 

– Мені сподобалась практична спрямованість нашого заходу. Здається, що майже кожен з нас ставив питання щодо опитування людей під час збору інформації та фіксації воєнних злочинів, що відображає реальний запит на цю тему та важливість цього, – ділиться враженнями юрист Громадської приймальні УГСПЛ з питань Криму Леонід Сітченко.  

Кожну висвітлену тему супроводжували приклади реальних кейсів з роботи правозахисників. 

– Для мене, як для людини, що порівняно недавно долучилась до команди УГСПЛ, тренінг був надзвичайно корисним. Нарешті я зрозуміла новий механізм, який можна використовувати – звернення до Комітету ООН з прав людини. Формат тренінгу у вигляді роботи з кейсами був неймовірно практичним та корисним, – розповідає правозахисниця Львівської приймальні УГСПЛ Христина Ковцун. – Я зрозуміла для себе багато важливих практичних нюансів у роботі приймальні і документаторів. 

Навчальний процес. Фото: УГСПЛ

Також правозахисники дізнались, як правильно висвітлювати свою роботу в медіа, щоб про важливість захисту прав людини дізнавалися якомога більше українців. 

– Кожна громадська приймальня сама по собі притягує та виробляє значний обсяг правозахисної інформації, яка становить інтерес для людей та ЗМІ, – пояснює менеджерка з комунікацій громадських приймалень Наталія Єсіна. – Тож ми говорили про те, як можна її оновити та урізноманітнити. Розбирались, як працювати ефективніше в цьому напрямі, зокрема, як планувати, обирати формати заходів відповідно до теми та аудиторії, правильно звітувати та оформлювати цю діяльність в соцмережах.

Правозахисниця Львівської приймальні УГСПЛ Христина Ковцун. Фото: УГСПЛ

А ще тренінг став майданчиком для тімбілдінгу приймалень.

– Такі заходи дійсно важливі, щоб об’єднати всіх, бо спільна робота викликає дискусії і вирішення певних робочих проблем, – каже керівник Департаменту документування воєнних злочинів Сергій Мовчан. – Я сподіваюсь, що команда УГСПЛ буде розвиватися спільно і далі, адже в планах проведення подібних навчальних заходів. 

Тренінг  здійснювався в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук:https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: