Публікація

В Запоріжжі російська ракета зруйнувала будинок: «На даху знайшли рештки тіла»

Майже щодня Запоріжжя піддається обстрілам з боку військ РФ. 9 жовтня не став винятком посеред ночі в місті  пролунали потужні вибухи. Як стало відомо згодом Російська Федерація випустила 12 ракет, які пошкодили 40 будинків та 20 авто. За даними ЗМІ, під час того обстрілу росіяни вбили 13 людей, серед них була одна дитина, а ще поранили 89 осіб, в тому числі і 11 дітей. Олена відчула наслідки тієї ракетної атаки на собі, адже опинилась в її епіцентрі. Про цей злочин вона розповіла документаторам Української Гельсінської спілки з прав людини, які фіксують воєнні злочини в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна»

Наслідки ракетного удару РФ по Запоріжжю 9 жовтня 2022. Фото з особистого архіву Олени

З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України будинок Олени став прихистком для переселенців, що тікали від «руського міра». На момент ракетної атаки там проживала сама жінка, її чоловік,  жінка з інвалідністю ІІІ групи та її син – учень старших класів, яким господарі надали прихисток, та сестра Олени, яка приїхала переночувати. О другій ночі усіх розбудив гучний вибух. 

Епіцентр був в 50 метрах від будинку і нам дуже пощастило, що ми лишились неушкоджені. Лише сестра мала сліди порізів від уламків скла на ногах і руках. Травми були незначні, тож вона не звернулась за медичною допомогою, розповідає Олена. Але на подвір’ї та на даху ми знайшли рештки тіла. Потім дізнались, що це були рештки 9-річного сусідського хлопчика Микити, який загинув. 

Будинок жінки зазнав значних руйнувань. 

Був двоповерховий, а став одноповерховий сильно пошкодило другий поверх. Також повилітали вікна, розтрощило господарські будівлі, гараж, альтанку, паркан та автівки Mercedes-Benz Sprinter і Honda CR-V, згадує жінка

Те, що уламки не заділи газовий котел, Олена називає дивом. 

Якби він був розташований в іншому місці, то вибухнув і ми б усі загинули, – каже вона.  

Пошкоджений будинок Олени. Фото з особистого архіву 
Пошкоджений будинок Олени. Фото з особистого архіву

Якщо ви стали свідком чи жертвою воєнного злочину Росії, розкажіть нам це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й ми з вами зв’яжемося. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі і покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, в рамках ініціативи Т4Р, задокументувано понад 26 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Всі дані документатори вносять в загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: