Публікація

В Україні реабілітували Сергія Параджанова: команда УГСПЛ долучилась до процесу

Ще влітку 2023 року команда Української Гельсінської спілки з прав людини виступила на підтримку ініціативи Офісу Президента України щодо процесу реабілітації відомого режисера та сценариста Сергія Параджанова. Радянська влада не пробачила митцю критики та підтримки представників інтелігенції, які виступали проти репресій. У 1973-му Параджанова на 5 років відправили у табори суворого режиму за «український націоналізм та гомосексуалізм».

Вірменин Сергій Параджанов отримав міжнародне визнання після стрічки «Тіні забутих предків», знятої за мотивами однойменного твору Михайла Коцюбинського. Саме під час прем’єри цього фільму у київському кінотеатрі «Україна» відбулась акція протесту творчої інтелігенції проти політичних репресій радянської влади. І сам Параджанов не раз висловлювався стосовно переслідувань українських діячів та виступав за свободу слова. Така активність не подобалась режиму, за режисером постійно стежили агенти КДБ. З рештою Сергія Параджанова звинуватили у гомосексуалізмі і відправили відбувати покарання у табір суворого режиму. З п’яти років арештант відбув чотири. 

Влітку 2023 року, реалізовуючи спільний з Офісом Президента задум щодо повної реабілітації Сергія Параджанова, УГСПЛ подала документи до Інституту Національної пам’яті, щоб ініціювати звернення і розгляд цього питання в Національної комісії з реабілітації, аби вона визнала Сергія Параджанова постраждалим від політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму. 

«Було відчуття певної несправедливості, коли над людиною висить клеймо нібито злочинця. І це не змінили ні час, ні ухвалені рішення. Тому ми ініціювали відновлення історичної справедливості», – розповів в інтерв’ю «Настоящее время» (проект Радіо Свобода) виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Відповідне клопотання щодо реабілітації митця підтримали в Українському інституті національної пам’яті. 

Національна комісія з реабілітації проаналізувала кримінальну справу щодо Параджанова та інші архівні документи і знайшла політичний мотив у переслідуванні та засуджені митця.  До сторіччя кінорежисера Національна комісія реабілітувала його посмертно. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: