Публікація

Суд відмовив у позові організаторці «Одеса Прайду 2020» щодо бездіяльності поліції: УГСПЛ готує оскарження

Одеський окружний адміністративний суд повністю відмовив у позові Ганні Леоновій, яка судиться від імені організації «Гей Альянс Україна». Вона організовує «Одеса Прайд» з 2015 року. Леонова просила суд визнати протиправною бездіяльність поліції під час заходу.

30 серпня 2020 року під час Одеса Прайд 2020 «Традиція і порядок» напала на учасників акції. Поліція затримала 16 з них, 12 відбулись штрафами. Незважаючи на те, що одеська поліція не визнала помилок під час роботи на акції, представниця Нацполіції Ірина Залялова раніше повідомляла, що недоліки у роботі поліції під час Прайду все ж таки були.

Юристка Одеської приймальні УГСПЛ Юлія Лісова, яка представляє інтереси позивачки у суді, повідомила, що рішення оскаржуватимуть у апеляції.

Під час засідання суд підтримав представників поліції у тому, що у вони вжили усіх необхідних заходів для забезпечення мирного зібрання. А саме поліція підготувала наказ про «Забезпечення публічної безпеки та порядку» та план проведення заходу, зачистила ділянку та провела вибухотехнічне обстеження території, а також викликали швидку, йдеться у рішенні суду. 

На думку Лісової, цих заходів було недостатньо. Суд не взяв до уваги, що організатори повідомляли поліцію про підготовку контракції з боку «Традиції та порядку», каже юристка. Зокрема, на каналі «Мужское государство» повідомляли, що формують автобуси, якими доставлять противників ЛГБТ-спільноти на місце проведення заходу. Відповідно, пояснює Лісова, поліція мала попередити напад опонентів на ЛГБТ-активістів та відгородити їх. Тим не менш, суд погодився з правоохоронцями у тому, що взятя у коло представників Прайду на той момент було найліпшим захистом.

«Коли поліція допустила зіткнення, не залишалось нічого іншого, як обмежити колом учасників. Але правоохоронці мали зреагувати раніше, якщо вони впустили цей момент, то всі інші дії не могли бути ефективними», – пояснила Лісова.

До слова, цього року поліція перекрила доступ до місця проведення акції автобусами, через що представники контракцій не змогли напасти на учасників Маршу рівності. Минулого року, каже Лісова, поліція не знайшла можливості вчинити ті самі дії. На суді представники поліції пояснили це тим, що без ознак порушення правопорядку, поліцейські не мають права на обмеження прав, свобод та руху осіб.

Ганна Леонова вважає, що у 2020 році одеська поліція не надала значення попередженням організаторів Прайду про підготовку контракції, а також правоохоронці не були готові до провокацій. Зміни у комунікації з поліцію відбулись після зміни керівника поліції Одещини, каже Леонова. Це відбулось напередодні заходу: 26 серпня на пост керівника поліції Одеської області призначили Миколу Семенишина. До нього одеську поліцію очолював Олег Бех.

У апеляції позивач буде наполягати на тому, що поліція не вжила всіх необхідних дій для забезпечення та реалізацію права на мирну демонтрацію, повідомила Юлія Лісова. А саме говоритимуть про те, що поліція не забеспечила місце проведення акції, адже незадовго до заходу його зайняли представники «Традиції та порядку». А також у апеляційній заяві зазначать, що поліція затримала 16 правопорушників, яких притягнули до адміністративної відповідальності. Але проти жодного з них правоохоронці не відкрили кримінальне провадження за злочини ґрунті ненависті.

Окрім того, УГСПЛ готує заяву до Європейського суду з прав людини. Юристка Центру стратегічних справ УСГПЛ Юлія Коваленко зазначила, що порушили права активістів Прайду на свободу вираження поглядів, мирне зібрання та право користування усіми правами Конвенції, забезпечене без дискримінації, про що йдеться у 10, 11 та 14 статтях Конвенції з прав людини. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: