Публікація

Пресконференція УГСПЛ: «Одностатеві партнерства. Що означає рішення Європейського суду для України?»

5 червня о 12:30, відбудеться пресконференція УГСПЛ на тему «Одностатеві партнерства. Що означає рішення Європейського суду для України?» 

01 червня 2023 року, ЄСПЛ ухвалив рішення у справі MAYMULAKHIN AND MARKIV v. UKRAINE, application no. 75135/14). З 2010 року заявники, Андрій Маймулахін та Андрій Марків, проживають сім’єю як партнери. В 2014 році вони вирішили звернутися до Європейського суду з прав людини через неможливість легалізувати свої стосунки в Україні. Інтереси заявників представляли юристи Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини, а також Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ». 

В процесі розгляду справи Уряд визнав, що заявники позбавлені будь-якої можливості врегулювати основні аспекти свого життя як сімейної пари, за винятком певних майнових аспектів, та й ті лише як приватні особи, що укладають договори відповідно до цивільного законодавства. Проте Суд зазначив, що «такі приватні договірні угоди не можуть вважатися такими, що надають подружжю визнання та необхідний захист, оскільки вони мають обмежену сферу дії та не забезпечують деякі основні потреби, які є фундаментальними для регулювання відносин між партнерами». 

Необґрунтована відмова заявникам, як одностатевій парі, у правовому визнанні та захисті будь-якої форми, порівняно з різностатевими парами, становить дискримінацію заявників за ознакою їхньої сексуальної орієнтації. Відповідно, констатовано порушення Україною статті 14 (заборона дискримінації) у поєднанні зі статтею 8 (право на повагу до особистого та сімейного життя) Конвенції. Кожному з заявників присуджено 5000 євро компенсації. 

Спікери: 

  • Михайло Тарахкало, керівник Центру стратегічних справ УГСПЛ 
  • Інна Совсун, народна депутатка, авторка закопроєкту про цивільні партнерства 
  • Віталія Лебідь, адвокатка, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ 
  • Андрій Кравчук, експерт з адвокації Правозахисного ЛГБТ Центру “Наш світ” 
  • Ольга Комарова, модератор 

Питання до обговорення: 

– Які наслідки таке рішення Європейського суду матиме для України? 

– Чи можуть інші одностатеві пари тепер звертатися до ЄСПЛ, розраховуючи на більш швидкий розгляд на основі наявного рішення? 

– Що держава Україна має змінити у законодавстві, аби не порушувати права одностатевих пар? 

– Чи вирішить проблему ухвалення законопроєкту щодо цивільних партнерств, який перебуває на розгляді Верховної Ради?

Пресконференція відбудеться в пресцентрі  УКМЦ за адресою: Український дім, Україна, 01001, Київ, вул. Хрещатик, 2 (ст. м. «Хрещатик», «Майдан Незалежності»).

Увага! У разі оголошення повітряної тривоги відвідувачі заходу можуть скористатися укриттям, що знаходиться у підвальному приміщенні Українського Дому Європейський суд з прав людини постановив, що відсутність в Україні законодавчого регулювання одностатевих сімейних відносин є порушенням статей 8 та 14 Європейської конвенції з прав людини.  


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: