Публікація

Правозахисники зібрались під Радою з вимогою скасувати е-декларування для активістів

19 березня біля Верховної Ради України відбулась акція «Активісти — не мішені!»

У акції взяли участь більше 30 правозахисників. Серед них представники Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру інформації про права людини, Центру Громадянських Свобод, Центру політико-правових реформ, Реанімаційного Пакету Реформ та інших громадських організацій.

DSC_0301

Учасники акції вишикувались з величезними мішенями, одягнутими на себе. Це наочно демонструвало головне повідомлення акції — після введення електронного декларування активісти стануть мішенями для влади.

Навесні минулого року народні депутати внесли зміни до Закону про «Про запобігання корупції», у яких зобов’язали громадських активістів та громадян, які «залучаються до здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції», подавати електронні декларації поряд із держслужбовцями.

Правозахисники заявили, що антикорупційним активістом може бути визначена будь-яка людина, що вийшла на антикорупційний мітинг або, наприклад, на сьогоднішню акцію. При цьому, закон не має чітких роз’яснень, але його невиконання передбачає кримінальну відповідальність.DSC_0291

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко зазначив, що декларування активістів — це порушення прав людини. «У жодній європейській країні не існує декларування майна активістів», — заявив він.

DSC_0309

DSC_0315

DSC_0317

DSC_0318

DSC_0321

DSC_0326

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: