Публікація

Працюємо в Краматорську: як людям з ВІЛ чи групи ризику отримати правову допомогу на Донеччині?

Юристи громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Краматорську Донецької області відзначають збільшення випадків домашнього насильства, розірвання шлюбів та питань щодо захисту дітей через воєнні дії. Ще однією вразливою категорією українців, які часто стикаються із порушеннями своїх прав є люди, які живуть з ВІЛ або перебувають в групі ризику. Часто для приватного звернення до юриста в українців не вистачає коштів. Як отримати безоплатну правову допомогу в таких випадках, пояснює юристка приймальні УГСПЛ Марина Куприкова. 

Громадська приймальня УГСПЛ в м. Краматорськ активно  співпрацює з БФ «Світанок», благодійною організацією «Позитивні жінки» та БО «Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА», з якими налагоджено механізм перенаправлення осіб, що потребують правової підтримки. Партнерські організації перенаправляють до юристів УГСПЛ жінок за допомогою у складанні позовної заяви до суду про розірвання шлюбу та стягнення аліментів, а також отримання консультації щодо процедури розірвання шлюбу в умовах воєнного стану. Наші юристи супроводжують клієнтів до етапу вирішення їхнього питання.

Марина Куприкова, юрист громадської приймальні УГСПЛ у Краматорську

– Непоодинокими є випадки, коли жінка з дитиною евакуюється з зони бойових дій, а зв’язок з чоловіком втрачається. Він не підтримає родину матеріально, не приймає участь у виховання дитини. Жінка залишається один на один з дитиною та викликами, пов’язаними з її вихованням та забезпеченням. Вона має шукати житло, роботу, адаптуватися на новому місці та вистояти перед купою інших проблем. Як правило, тяжке матеріальне становище не дозволяє жінці звернутися до юриста або адвоката на платній основі, а, враховуючи безпекові умови в регіоні, доступ до безоплатної правової допомоги є обмеженим. Крім цього велика кількість звернень пов’язана з питаннями соціального забезпечення та порядку відновлення документів. Ми консультуємо, складаємо запити, готуємо скарги та позовні заяви, – пояснює юристка Маріна Куприкова. 

З початку 2023 року  юристами Краматорської приймальні надано понад 150 консультацій людям, які живуть ВІЛ, ТБ та представникам уразливих до ВІЛ груп населення

Юристи УГСПЛ систематично проводять зустрічі з представниками дружніх організацій, оцінюють перспективи поточних справ з захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД та обговорюють подальшу співпрацю.

Пологовий будинок міста Краматорськ, Донецька область. Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Війна принесла нові виклики, як зазначає представниця БФ «Світанок» Світлана Андреєва. Спершу була проблема з нестачею ліків, потім обмежений доступ до медичних установ, евакуація вразливих категорій та втрата контакту з ними, закриття державних установ в регіоні, обмежений доступ до безоплатної правової допомоги. З останнім викликом допомагають впоратися правозахисники УГСПЛ 

– У разі, якщо ви чи ваші знайомі, що живуть з ВІЛ-позитивним статусом, туберкульозом або наркозалежністю зіштовхуєтесь з порушеннями прав через наявність такого діагнозу – звертайтесь, ми допоможемо знайти вихід з ситуації, – наголошує Марина Куприкова. 

До Громадської приймальні УГСПЛ в м. Краматорськ можна звернутися за  анонімною юридичною письмовою консультацією за допомогою електронної пошти [email protected] чи за телефоном +380952921456.

Юридичний чат-бот «100% Життя»: відповіді на питання щодо ВІЛ та туберкульозу


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Люди, які живуть з ВІЛ, можуть звертатися до громадських приймалень Української Гельсінської спілки прав людини за юридичною допомогою.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проєкт «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: