Публікація

«Погрози не подіяли»: активіст Дмитро Перов про перемогу у суді щодо садиби Дмитрієва, через яку, ймовірно, на нього тиснули

Активісти зібрались на засідання щодо повернення садиби Дмітрієва у комунальну власність Києва / фото: Дмитро Перов

17 листопада Господарський суд Києва скасував реєстрацію права власності для забудовника садиби Дмітрієва, що знаходиться на вулиці Хорива, 2 у Києві. Для садиби це означає повернення у комунальну власність Києва та майбутню реставрацію за кошти міста. Про це у фейсбук написав Дмитро Перов, який захищав будівлю ще з 17 року.

«У 17 році забудовник почав демонтажні роботи, але активісти його зупинили. Далі з 17-го по 21-го на території будівлі нічого не робили. І прокуратура подала позов щодо повернення садиби у комунальну власність, через неналежні умови утримання та експлуатації. Ми виграли цей суд. Це позитивний прецедент, бо такого, щоб пам’ятка поверталася у комунальну власність міста ще не було. Хоча забудовник ще може подати апеляцію…», – прокоментував рішення суду Перов у коментарі УГСПЛ. Він, як представник організації «Зелена хвилина», був третьою стороною у судовому процесі.

У соцмережі активіст також згадав про тиск на нього напередодні суду. Він написав: «погрози не подіяли». Йдеться про ніж та дві хризантеми, які Перов знайшов на дверях своєї квартири. Поліція прийняла заяву активіста та опитала сусідів, розповідає Дмитро, проте, чи відкрито провадження наразі йому невідомо. Правоохоронці не зв’язались із ним протягом двох днів, після інциденту. Це спонукає написати скаргу на слідчого суддю, щоб примусово відкрили справу, каже активіст.

На двері активісту Дмитру Перову приклеїли дві хризантеми та встромили ніж

Імовірно, «аплікація на дверях» – від забудовників садиби Дмітрієва, припускає Перов. Бо паралельно протягом двох років Дмитро бере участь у судах щодо статусу пам’ятки культури, який має садиба Дмітрієва. Під час судів у 2019 році на активіста вже нападали – йому розбили обличчя. А зараз, каже Перов, забудовник подав ще один позов з метою виключити будівлю з пам’яток історії – ці два статуси заважають будуватися. 

«Тобто постійно одні і ті самі люди заважають цій компанії будуватися», – пояснює причини тиску Перов. 

За словами активіста, компанія-забудовник пов’язана з Михайлом Охендовським, який хоче знести комплекс з п’яти будинків і побудувати на їх місці торговий центр.

За даі дні до погроз у вигляді ножа та квітів Дмитру Перову дзвонили невідомі і пропонували зустрітися вночі прямо на будівництві садиби Маліна на вулиці Тургенєвській, 22, де якраз активізувалися будівельні роботи. Хоча є заборона проведення робіт на території садиби і триває кримінальне провадження, про це Перов зробив допис у фейсбук, під яким, за його словами, з’явилися «боти забудовника» і писали непристойні коментарі.

Активістську діяльність Дмитро Перов почав у 2017 році, коли заснував громадську організацію «Зелена хвилина». Вона покликана захищати права киян. Зараз більшість справ стосуються охорони культурної спадщини. За цей час організація захищала від забудови Природну зону на березі Дніпра, Квіти України, Будинок Уткіна, який, на жаль, не вдалося врятувати; Будинок Осипа Родіна на вулиці Гончара 71, маєток Пилипа Баккалинського на Іллєнка, 30, у справі якого добилися охоронного статусу і зупинили будівництво. Також Перов як юрист долучається до іншого тотожного проєкту – «Мапа реновацій».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: