Публікація

П’ятий рік у пошуках справедливості: справа правозахисника Максима Корнієнка “зрушила з місця”

Активіст та правозахисник Максим Корнієнко з 2016 року вимагає справедливого рішення для судді та правоохоронців, які незаконно ув’язнили його на 15 діб за відеозйомку судового засідання. Після активних дій правозахисника та його адвоката оголосили підозру судді та одному поліцейському.  

Правозахисник Максим Корнієнко / Фото: Громадське радіо

Підозрювані, але не покарані

П’ятий рік Максим Корнієнко разом з адвокатами добивається справедливості у справі щодо затримання його на 15 діб за відеозйомку судового засідання, яке вела суддя Ірина Уханьова. У вересні 2018 року Вища рада правосуддя звільнила Уханьову, але вона оскаржила це рішення – його змінили на тимчасове відсторонення. За пів року суддю поновили на посаді. Зараз Уханьова очолює Вовчанський районний суд. 

Суддя Ірина Уханьова у Вовчанському суду / Фото: Суспільне

Проте у справі відбулись зрушення, каже Корнієнко. У червні минулого року судді Уханьовій оголосили підозру у винесенні завідомо неправосудного рішення щодо справи Максима Корнієнка. П’ятого квітня цього року мало відбутися засідання у справі судді, але на нього не з’явився прокурор. Роман Лихачов, адвокат громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві каже, що це розповсюджена практика серед прокурорів, бо за неявку вони рідко отримують покарання, на відміну від адвокатів. Наступне засідання призначили на 11 травня о 10:00. Розгляд справи проходить у Чутівському районному суді Полтавської області. Пряму трансляцію можна дивитись на youtube-каналі Судова влада України.

Окрім цього, адвокат з правозахисником домоглися пред’явлення підозри поліцейському Сергію Хоменку, який безпідставно складав адміністративний протокол. Також вони підготували клопотання про відсторонення поліцейського від обов’язків сроком на 2 місяці, оскільки той досі проходить службу у поліції, розповідає Лихачов. Він каже, що це потрібно для того, щоб унеможливити тиск на свідків кримінального правопорушення. 

ДБР оголосило підозру поліцейському Сергію Хоменку / Фото: Максим Корнієнко, Facebook 

На думку Максима, такі зрушення у справі відбулись, бо напередодні він зустрівся з Генпрокуроркою Іриною Венедіктовою, яка надала вказівки прокурору у цій справі, і схоже, що до них дослухались. 

Клопотання про відсторонення Сергія Хоменка / Фото: Максим Корнієнко, Facebook 

Утім, дещо залишилось без змін. Ще у квітні 2020 року Харківський апеляційний суд призначив відшкодування моральної компенсації у розмірі 90 тисяч гривень, але гроші так і не виплатили, каже адвокат потерпілого.

Затримання на 15 діб

У 2016 році Максим Корнієнко вів відеозйомку у Вовчанському районному суді Харківської області. Тоді суддя Ірина Уханьова розглядала справу щодо бійки між ромами. Під час засідання в обвинувачуваного не було захисника, каже адвокат Лихачов. А суддя увійшла до зали суду без мантії та нагрудного знака, додає Корнієнко.

Суддя Ірина Уханьова прийшла на засідання без мантії / Максим Корнієнко, скріншот з відео 

Побачивши зйомку, Уханьова “наказала викинути” Максима з зали суду. Він каже, зйомка роздратувала суддю, бо правоохоронці дискримінаційно ставились до ромів та порушували їх права. Роз’яснення Максима, що він веде зйомку законно, суддя не почула – його таки вивели з суду і повезли до райвідділу. Щоб надати справі законності, каже активіст, на нього склали протокол за невиконання вимог поліції (стаття 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Слідство досі не з’ясувало, які вимоги висувались, каже Максим.

На думку адвоката, вироком про затримання Максима суддя Уханьова порушила низку його законних прав. Це право на відеозйомку в суді, право на захист під час розгляду адміністративного протоколу, каже адвокат. За його словами, Максиму також не вручити копію протоколу, а обмеження волі відбулось без ухвали суду. Тобто Конієнка затримали і тримали у райвідділку з невідомих причин, пояснює адвокат. 

Максим розповів, що у відділку поліції на нього тиснули, унаслідок чого йому стало погано. Але за його словами, поліція викликала швидку тільки після того, як він самостійно зателефонував до швидкої допомоги з мобільного.

Максим був під вартою 9 днів, після апеляції його звільнили. Проте 15 діб – це найсуворіше покарання, яке могли призначити. На прикладі справи Корнієнка суддя хотіла показати, що суд може вчиняти як завгодно з громадськими активістами, розповідає Лихачов. На його думку, судді перешкоджають таким активістам як Максим, бо складно порушити права людини, коли є відеофіксація. Але після справи Корнієнка адвокат помітив, що судді стали лояльнішими до відеозйомки засідань. Принаймні вони не погрожують покараннями, каже Роман Лихачов. 

Чому справа ромів?

Максим Корнієнко займається правозахисною діяльністю більше 10 років. Він працює у координаційному центрі “Правозахисник”. До нього звертаються з різними проблемами. Зокрема, Максим надавав допомогу ромам. За роки практики він бачив, як патрульні не складають протоколи про затримання ромів, не надають захист під час досудового розслідування. Часто правоохоронці ображають ромів стереотипними висловлюваннями на кшталт “наркомани” чи “крадії”, розповідає Корнієнко.

У 2016 році до Максима звернулась родина ромів з проханням допомогти їх родичу, якого затримали за бійку, та на той момент тримали під вартою півроку. Родичі поскаржились Максиму, що безоплатну правову допомогу обвинуваченому надали лише після півроку тримання під вартою, але робота юриста була неефективною. Родичі переповіли Корнієнку, що на одному із засідань суддя пригрозила обвинуваченому позбавленням волі на вісім років. Максим побоювався, що суддя може втілити погрози, тому погодився допомогти і прийшов на одне з судових засідань, де його і затримали.

***

Допомога активістам надається у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється за підтримки Європейського Союзу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: