Публікація

Оскарження і невиконання: новини у справі одеського активіста Дмитра Єгоренка, який бореться проти торгівлі цигарками без акцизу

Давайте спочатку пригадаємо історію Дмитра: почалося усе зі Слобідського ринку в Одесі, де протягом трьох місяців продавали контрабандні цигарки. Точку продажу помітив небайдужий одесит Дмитро Єгоренко. Упродовж листопада він повідомляв поліцію про продаж цигарок, але поліція так і не знайшла продавчиню на ринку. А вже у грудні, коли Дмитро знову фіксував точку збуту на відео, його побили. У лютому порізали колеса на його автівці, а за два дні розбили її вщент. Дмитро пов’язує усі напади з викриттям незаконного продажу цигарок.

Після інцидентів із автівкою поліція обіцяла надати особисту охорону – її не надали. Єгоренко оскаржував ненадання заходів безпеки і Суворовський районний суд задовольнив скаргу. Проте її не виконали. 

Чотири місяці потрощена машина Єгоренка так і стоїть у нього під вікнами. Це негативно впливає на психологічне здоров’я сім’ї, каже активіст. Він не може її прибрати без проведення трасологічної експертизи. Зокрема, він просить експерта з’ясувати, чи були сліди злому та скільки людей вчинили цей злочин. Від цього залежить кваліфікація справи і, відповідно, покарання для кривдників. 

Разом з тим, трасологічна експертиза навряд чи зможе з’ясувати, скільки осіб вчинили злочин, каже юристка одеської приймальні УГСПЛ Юлія Лісова, оскільки, трасологічна експертиза відповідає на запитання, яким чином з’явились ушкодження. Однакові ушкодження могли з’явитись від дій однієї особи чи десятьох, каже юристка. Але трасологічна експертиза, найімовірніше, зможе дати відповідь на запитання про механізм спричинення ушкодження, продовжує Лісова, тобто яким предметом та у якому напрямку їх наносили, але не кількість осіб. 

Для того, щоб встановити кількість причетних до трощі осіб, треба досліджувати, наприклад, відео з камер спостереження та допити свідків, пояснює Лісова. Також важливе логічне співставлення часу, каже юристка, протягом якого діяли зловмисники і стану пошкодженого автомобілю.

“Якщо часовий період короткий, а ушкоджень багато, то логічним буде висновок про спільні дії декількох осіб. На участь декількох осіб також могли б вказувати їх біологічні сліди з місця події: кров, слина, а також відбитки пальців. Якщо такі сліди збирались поліцейськими, то необхідно проводити імунологічні та генетичні експертизи”, – розповіла Юлія Лісова. 

Дмитро побоюється, що відео з камер спостереження за лютий могло зникнути, адже система автоматично стирає відео через певний період.

Тим часом, жінка, яка продавала цигарки, повернулася на точку збуту. Тепер торгівля відбувається у кіоску. Дмитро знову звертався в поліцію з заявою про незаконну торгівлю. Після скарги на бездіяльність Суворовський районний суд постановив відкрити справу. Зокрема у постанові від 13 травня написали:

“Зобов’язати керівника Відділення поліції №2 Одеського районного управління поліції ГУ НП в Одеській області … внести відомості викладені у заяві Дмитра Єгоренка про притягнення до кримінальної відповідальності особи жіночої статі, яка систематично здійснює незаконний збут тютюнових товарів та розпочати досудове розслідування”. Але слідчий ухвалу не виконав, каже Єгоренко. 

Оновлена точка збуту цигарок / фото надав Дмитро Єгоренко

Поки поліція бездіє, розповідає активіст, він почав власне розслідування. І з’ясував, що один із нападників – працівник правоохоронних органів. Дмитро звертався до Одеської обласної прокуратури зі скаргою на бездіяльність органу досудового розслідування, у якій зазначав прізвище та посаду правоохоронця. Прокуратура надіслала відповідь як активісту, так і керівнику Суворовської окружної прокуратури:

“Перевірку доводів, викладених у зверненні, необхідно провести згідно з вимогами чинного законодавства”.

У підсумку, відкрито два кримінальних провадження за фактом нападу на Єгоренка та через понічене авто. Але це весь позитив. Нападників не встановлено, каже Дмитро. А поліція все ще не знайшла жінку, яка продає цигарки.

***

Підтримка активістам надається у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється за підтримки Європейського Союзу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: