Публікація

Онлайн-прем’єра документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA починає новий сезон онлайн-прем’єр на DOCU/ПРОСТІР. До річниці Революції Гідності та подій грудня 2013 року від сьогодні в нашому онлайн-кінотеатрі для вільного перегляду буде доступний фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж».

Три роки тому «Євромайдан. Чорновий монтаж» поєднав роботи багатьох українських документалістів, які знімали й щоденне життя, і найгарячіші моменти українського протесту.

euromaidan_still_03

«Пригадую ту зиму, коли ми не знали, чи відбудеться Docudays UA узагалі та що буде з усіма нами. У нас було стільки болю після боїв на Майдані, поховання Небесної Сотні. До фестивалю лишався місяць, і було абсолютно очевидним, що говорити треба про те, що відбулося. Тоді мені спала на думку ідея альманаху від авторів, які знімали під час Революції Гідності. Я розповіла про це Юлі Сердюковій і Ромі Бондарчуку. На наші листи відгукнулися небайдужі режисери. І ми почали працювати.

Я й досі вважаю «Євромайдан. Чорновий монтаж» феноменом. Під час створення фільму ми працювали справжньою командою, допомагали одне одному, як і люди на Майдані. Саме тоді я побачила, як спільні випробування відкривають у людях найкраще. А ще я відчула, що гуртом можна здолати все й навіть зробити повнометражний фільм усього за місяць», – каже PR-директорка Docudays UA, продюсерка альманаху Дар’я Аверченко.

euromaidan_still_02

Після показу на відкритті Docudays UA у 2013-му році фільм уже об’їхав десятки фестивалів і позафестивальних показів по всьому світу. У рамках Мандрівного фестивалю стрічку було показано в більшості українських регіонів.

«Хтось вважає «Євромайдан…» занадто «м’яким», навіть романтичним, а хтось, навпаки, вбачає у фільмі загрозу репутації країни та плюндрування пам’яті героїв. Поступово розрив між цими двома думками стає все більшим, і це дуже сумно, але показово щодо того, куди рухається наше суспільство,говорить продюсерка стрічки Юлія Сердюкова, яка була присутня на більшості показів. – Проте часто в залі перебували уважні люди, які бачили всю складність і багатогранність розказаної там історії та були готові до діалогу з будь-якими опонентами. Ці розмови багато чого мене навчили. Зокрема тому, що хороший документальний фільм набуває все більше смислів із часом».

euromaidan_still_04

До онлайн-прем’єри ми попросили команду першого фільму про Майдан згадати, які відчуття та емоції важливо було зафіксувати, якою бачили країну тоді і якою вона постає зараз. Повний матеріал із коментарями доступний за посиланням.

З будь-яких питань звертайтеся до прес-служби Docudays UA[email protected].

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. У 2016 році на фестивалі було показано 96 фільмів із 43 країн світу. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають із жовтня до грудня (включно). ХІV Docudays UA пройде з 24 по 31 березня 2017 року в Києві.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: